Nieuws

Bundesliga na zeven maanden weer in de startblokken

Van de Redactie – Donderdag start, na bijna zeven maanden gedwongen pauze, de ‘Stärkste Liga der Welt’: de Bundesliga. Corona gooide ook hier behoorlijk roet in het eten. De Liga werd uitgebreid van 18 naar 20 clubs: Tusem Essen en Coburg 2000 zijn de promovendi.

Na de stop, begin maart, claimde THW Kiel pole positon. 26 van de 34 duels waren gespeeld, veel overlegmomenten bepaalden uiteindelijk dat die ploeg ook als ‘kampioen’ werd uitgeroepen. Flensburg had zodoende het nakijken. Ook de FINAL4 in het bekertoernooi – Melsungen vs Hannover en Lemgo vs Kiel - werd aanvankelijk opgeschort, dan weer afgelast en nu vooralsnog gepland voor 27 en 28 februari 2021. De Super Cup, tussen Kiel en Flensburg, werd vorig weekeinde voor de derde keer in Düsseldorf gespeeld voor slechts 2100 toeschouwers in plaats van een volle ISS Dome met 10.000 bezoekers.

Krimp

In de afgelopen maanden dreigden veel clubs, vanwege de financiële krimp door niet verkochte tickets en afhaken van sponsors, om te vallen. Spelers leverden hier en daar een deel van het salaris in, acties werden op touw gezet om het hoofd boven water te houden.

Met soms verschillende corona-maatregelen in de Bundesländer was het vervolgens zaak om elke arena corona-proof te maken voor spelers, officials en publiek. Op dit moment mag elke club gemiddeld 20% van de maximale toeschouwerscapaciteit benutten. Zo koos bijvoorbeeld Rhein Neckar Löwen er gisteravond voor om het tweede Europese duel tegen Holstebro zonder fans af te werken.

Met Mark Bult (Flensburg) en Arjan Haenen (Melsungen) zijn twee Nederlanders actief als assistent-trainer. Bult (38) stopte in 2017 bij de grensploeg als actieve speler en stapte het trainersvak in. Haenen (33) stopte twee seizoenen geleden bij Melsungen en bleef actief als assistent.

In de hoogste Duitse competitie een aantal spelende Nederlanders: Jeffrey Boomhouwer (32) begint aan zijn derde seizoen bij Bergischer HC. Vanaf 2010 speelde de flankspeler ook al voor Melsungen en Emsdetten.

Nordhorn-Lingen was vorig jaar hekkensluiter maar hoefde, vanwege aangepaste promotie- en degradatieregelingen, geen stapje terug te doen. Doelman Bart Ravensbergen (27, derde seizoen), Toon Leenders (34, achtste seizoen in totaal), Patrick Miedema (29, negende seizoen) en nieuweling Sander Visser (21, afkomstig van Volendam) willen niet opnieuw het ‘slechtste jongetje van de klas’ zijn. Nicky Verjans hing de handbalschoenen aan de haak en werd jeugdtrainer bij de club.

Bij TBV Lemgo zijn Dani Baijens (22) en Bobby Schagen (30), beiden derde seizoen, weer van de partij. Doelman Mark van den Beucken (24) komt over van HSV Hamburg.

Ook de tweede Bundesliga trapt dit weekeinde af. Veel aandacht gaat uit naar het financieel geplaagde Wilhelmhavener HV – Duncan Postel, Rutger ten Velde en Bartosz Konitz - dat als promovendus zijn opwachting maakt. Twee weken geleden werd geldschieter en voorzitter opgepakt wegens verdenking van fraude. Crowdfundingsacties rond de club moeten op korte termijn het voortbestaan garanderen.

VfL Gummersbach trok een wereldspeler van naam als als nieuw, beginnend trainer: de IJslander Gudjon Valur Sigurdsson. Als assistent weet hij Anel Mahmutefendic aan zijn zijde. Ex-Sittardia-coach Jörg Bohrmann is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding aan de Academie.

Ivar Stavast, na een half jaar inactiviteit bij ASV Hamm-Westfalen, start met zijn nieuwe club Elflorenz Dresden aan het nieuwe seizoen. Een half jaar speelde Niels Versteijnen al voor Lübeck-Schwartau dat rond de jaarwisseling in behoorlijke degradatiezorgen verkeerde. Met de komst van de vlot scorende linkspoot werden de broodnodige reddende punten binnen gehaald.

Programma eerste speelronde:

1 oktober:

Lemgo – Coburg 200; Magdeburg – Bergischer HC

2 oktober:

Hüttenberg – Wilhelmshavener HC; Lübeck-Schwartau – Gummersbach; Konstanz - Elbflorenz

3 oktober:

Nordhorn-Lingen – Füchse Berlin

4 oktober:

Balingen – Melsungen; Wetzlar – Flensburg-Handewitt

cover Vreugde bij TBV Lemgo

foto archief HSP / club

Deel dit bericht