Champions League: soeverein spelend Györi verslaat Bucuresti

Aan het begin van de tweede ronde van het Champions League, eind januari, verloor Györi Kc nog de uitwedstrijd bij het Roemeense CSM Bucuresti met 28-22 waar de Nederlandse bondscoach Helle Thomsen ook de scepter zwaait.

Maandagavond nam ploeg van Nycke Groot en Yvette Broch, titelverdediger van de Champions League, revanche in eigen huis tegen Bucuresti. De EHF zag dit als een risico wedstrijd en had dan ook Klaus Convents naar het Hongaarse Gyor gestuurd om deze wedstrijd in goede banen te leiden.

De vertrekkende Spaanse coach Martin Ambros coachte zijn ploeg vanuit een  sterke dekking soeverein naar een 28-24 overwinning, na de 13-11 ruststand.

Györi nam vanaf het begin de wedstrijd in handen (2-0) maar zag de Roemeensen bij 2-2 en 4-4 nog twee keer langszij komen. Bij 6-4 was het verschil weer twee doelpunten (19’) wat kon de Hongaarse kampioen kon uitbreiden naar 10-6 (25’). Thomsen gaat dan risico nemen en haalt de keepster uit het veld voor een zevende speelster. Bucuresti komt terug naar 10-8 waarna het duo Grimsbo en Groot anderhalve minuut lang de wedstrijd bepaalt. Bij elk Roemeens tegendoelpunt staat Groot razend snel klaar op de middenuitstip om vervolgens de bal in ontvangst te nemen van Grimsbro en meteen uit stand op het lege doel van Bucuresti te gooien en te scoren. Dit gebeurde drie keer achter elkaar en drie keer was de Nederlandse succesvol. De 11-8, 12-9 en de 13-10 kwamen op deze wijze tot stand. Toch bepaalde Bucuresti de ruststand nog op 13-11.

In de tweede helft sloeg Györi meteen toe. Na 34 minuten, bij een 16-11 tussenstand, moest Thomsen haar ploeg weer tot de orde roepen. Even leek dat te helpen (16-13), maar Györi liep opnieuw uit 19-13. Terwijl Bucuresti aan het zoeken was naar de juiste wapens om de tegenstander te bestrijden werd het halverwege de tweede helft zeven doelpunten verschil (24-17) en leek de wedstrijd gespeeld. Toch was het nog even oppassen voor Györi als Bucuresti met nog zes minuten te spelen terugkomt naar 25-22. De titelverdediger zet nog een keer een tandje bij na een time-out van Ambros en komt op 27-22 en wint met 28-24 deze clash tussen de kampioen van 2016 en 2017. Nycke Groot scoorde drie keer in deze wedstrijd, terwijl Yvette Broch tot twee doelpunten kwam.

Met nog een uitwedstrijd in Denemarken bij Nykøbing Falster Håndboldklub en een thuiswedstrijd tegen RK Krim lijkt de titelverdediger op de eerste plaats af te gaan stevenen, terwijl Bucuresti in de slag moet met Rostov Don voor de tweede plaats. Komend weekend treffen Thomsen en co thuis FC Midtjylland, de vorige ploeg van Thomsen. De laatste wedstrijd is uit tegen Rostov Don.