Handbalshop
CL Finale:

CL Finale: "Het zal fysiek zijn als een oorlog"

13 mei 2018, 12:26 uur

Vardar aast op eerste Cup na verloren finale in 2017

Door Frits Feuler – Na de dominante prestaties in de halve finales nemen Györi Audi ETO KC en HC Vardar het vandaag om 18 uur tegen elkaar op in de finale van de Champions League. De Hongaarse ploeg troefde Vardar vorig jaar in de eindstrijd, na verlenging, met 31-30 af. Reden genoeg voor de Macedonische ploeg om te denken aan een serieuze revanche.

Mocht die wens inderdaad in vervulling gaan, dan is dat de eerste titel in de Champions League ooit voor de vrouwenploeg. De mannen, varend onder dezelfde clubvlag, leverden dit huzarenstukje vorig jaar al af in Keulen. Voor Vardar ook meteen de laatste kans om in deze samenstelling de hoogste Europese medaille voor clubteams te pakken, want een deel van de ploeg vertrekt komende zomer. Györ heeft de kans om de vierde Cup binnen te hengelen en zou dan meteen de eerste ploeg worden die haar titel succesvol heeft verdedigd. Meteen ook het afscheid na zes seizoenen van de succesvolle Spaanse coach Ambros Martin die naar Rostov-Don vertrekt en daar komende zomer Loïs Abbingh – zij komt na twee jaar over van Issy Paris – ontmoet.

Naast de uitblinkende rol van de vlot scorende Nycke Groot in de halve finale tegen Bucuresti vestigde ook keepster Kari Grimsbo (33) de aandacht op zich. Met een dergelijk kwalitatief goede keepster wordt de defensie sterker en krijgt de ploeg ook in aanvallend opzicht meer vertrouwen, herhaalde trainer Ambros Martin nog maar eens de prestatie van de Noorse doelvrouwe.  “Dan valt aanvallend ook nog eens alles op de juiste plaats!” glunderde de Spaanse coach.

“We lieten in de halve finale, ondanks de vele blessures waar we mee te maken gedurende het seizoen, nog maar eens zien dat we een sterk team zijn,” gaf Grimsbo haar verhaal aan de verzamelde pers. “Ik denk dat we in de finale gewoon hetzelfde moeten doen en weer knokken tot het einde!”  

Vardar sloot negen opeenvolgende CL-wedstrijden zonder nederlaag af. Niet in het minst – ook in de halve finale tegen Rostov-Don – door het scorende vermogen van Andrea Penezic en Andrea Lekic en de vele stops van de Franse doelvrouwe Amandine Leynaud. Aanvallend tikte het klokje perfect, met name in de tweede helft stond er geen maat meer op de Macedonische kampioen.

Lekic verheugt zich op de hernieuwde confrontatie met Györ in de finale. “Het zal fysiek zijn als een oorlog!" Met steun van de honderden dolenthousiaste fans op de tribunes is spektakel verzekerd. “Er wacht een ongelooflijk moeilijke match! Eerst goed rusten, we hebben minder dan 24 uur de tijd.” Het merendeel van de 12.500 fans in de Arena zal zeker de kant van Györ kiezen. “Maar als onze fans zich roeren, zal dat de sfeer zeker positief beïnvloeden,” kijkt Lekic met vertrouwen uit naar de finale. “Ik denk dat dit allemaal de reden is geweest dat ik ooit ben begonnen met handbal. Zo’n sfeer maakt je blij, laat mij echt leven en stimuleert mij om het maximale te geven. Voor de ploeg, de club en de fans.”

Een stuk verder staat Stine Oftedal, die in de halve finale ook een sterke indruk maakte bij Györ. Haar eerste finale in de CL. “Onwaarschijnlijk! Je moet echt lang zoeken om een soortgelijke atmosfeer in een arena te vinden zoals deze. Zelfs in het handbal!”

De finale wordt de zesde confrontatie tussen Györi en Vardar. Drie keer won Györi, een keer winst voor Vardar en een keer gelijk. Vorig jaar won de Hongaarse kampioen ten koste van Vardar de finale. Maar Vardar versperde in 2014-2015 Györ de weg naar de FINAL4 door in de kwartfinale met de winst aan de haal te gaan.

Speciale aandacht ook voor Anja Althaus, cirkelspeelster sinds dit seizoen bij Györ. De Duitse kwam in de zomer over van Vardar nadat ze eerder had aangegeven haar carrière te beëindigen. Mogelijk kan ze titel nummer drie achter haar naam zetten nadat ze de twee vorige hoofdprijzen ophaalde met Viborg in 2009 en 2010.

Laatste update: 13 mei 2018, 14:13 uur
Personeelsadvertentie Handbalstartpunt
Handbal-direct