Nieuws

Crina Pintea: besmet met coronavirus, geen EK

Van de Redactie – Ook grote problemen voor het Roemeense nationale handbalteam. Slechts een paar dagen voor het debuut van de vrouwen op het EK in Denemarken hebben de laatste tests uitgewezen dat Crina Pintea en twee masseurs positief getest zijn en niet op het EK zullen verschijnen. Dat meldt het dagblad Gazeta Sportulor.

Crina Pintea (30) is sinds 2019 ploeggenote van Martine Smeets bij CSM Bucuresti en is een van de belangrijkste speelsters binnen de nationale Roemeense ploeg, zowel aanvallend als verdedigend. Daarvoor speelde één seizoen bij Györ (2018-2019) nadat ze na één seizoen Paris 92 verliet. Tussen 2015 en 2017 speelde ze voor het Duitse Thüringer HC.

Crina Elena Pintea

Pintea nam tot nu toe deel aan alle trainingen van het team, woonde ook de officiële fotosessie bij. Zij heeft de medespeelsters van de uitslag op de hoogte gebracht. Naast cirkelspeelster Pintea testten ook de twee masseurs van de groep, Claudiu Mărășteanu en Cristinel Gâgiu, positief op COVID-19. Uiteraard kwamen ze ook in contact met alle meiden in de groep, dus het is nog steeds mogelijk dat er meer ‘positieve’ gevallen in de ploeg kunnen voorkomen waardoor meerder speelsters uitgesloten worden van het EK.

Maandag 30 november vertrekt de ploeg via een tussenstop in Amsterdam naar Denemarken. Voor vertrek zijn alle speelsters negatief getest. Als ze landen in Denemarken worden ze opnieuw getest en tijdens het toernooi worden alle ploegen om de 3 dagen getest. In aanloop naar het EK kan dat ook nog elke dag zijn. zo meldt de Deense zender TV 2. In het geval van een nieuw positief geval moet het team 24 uur in isolatie doorbrengen. De vraag is: wat er gaat gebeuren als er op een speeldag een positieve zaak naar voren komt bij een ploeg? Dat is nog niet helemaal duidelijk, volgens de Roemeense Federatie.

Alle andere mensen rond het toernooi, inclusief hotelpersoneel, journalisten etc. zijn niet toegestaan in de rode zone. In geval van infectie van een speler wordt de rest van het team beschouwd als nauwe contacten, daarom is het team geïsoleerd - maar in hun eigen hotelkamers. Om ervoor te zorgen dat Covid-19 niet het land uit wordt gebracht, worden de teams en officials getest op de dag van vertrek. Alleen met een negatief testresultaat kunnen de betrokkenen het land verlaten.

Duidelijk is nu dat zowel Pintea als de twee bovengenoemde stafleden niet naar Scandinavië reizen voor het eindtoernooi.

Roemenië speelt in groep D is is op 3 december de tegenstander van Duitsland. Later volgen er nog wedstrijden tegen Polen en Noorwegen in de groepsfase.

cover Crina Pintea, EK 2018 in het duel tegen Nederland

foto archief HSP / facebook Handbal Feminin

Deel dit bericht