Nieuws

Crina Pintea: ‘Een van mijn grootste dromen komt uit’

Crina Pintea: ‘Een van mijn grootste dromen komt uit’

Vanavond de kraker in Hongaarse vrouwencompetitie: Györ-Ferencvaros

Door Frits Feuler- Na de aankondiging van Yvette Broch in augustus 2018 om haar actieve handbalcarrière te beëindigen, bevond Győri Audi ETO KC zich in een moeilijke situatie omdat ze gedwongen werden om het seizoen 2018/2019 te beginnen met slechts één cirkelspeelster, Kari Brattset. De club ging onmiddellijk aan de slag voor aanvulling in eigen land maar vond geen adequate opvolgster voor Broch. Daarna werd de internationale markt afgestruind en kwam men uit bij de Roemeense international Crina Pintea, spelend voor Paris 92. Zij maakt vanavond in de clash tegen Ferencvaros (19.00 uur) haar debuut in het groen en wit. Een duel ook tussen Nycke Groot en mogelijk Danick Snelder. Het duel is alleen via de Hongaarse staatstelevisie te zien.

Crina Pintea, hier nog in het short van Roemenië, debuteert vanavond bij Györ

"Het Hongaarse kampioenschap wordt beschouwd als de sterkste ter wereld. Deze bewering komt vele malen tot uiting, op veel plaatsen. Misschien vragen veel mensen zich af of het waar is, maar volgens de criteria van de EHF is dit zeker waar. “Toen het ons duidelijk werd dat Yvette Broch zeker niet meetelde voor dit seizoen, dachten we eraan om haar meteen te vervangen,” zegt dr. Csaba Bartha, voorzitter van Győri Audi ETO KC in een verklaring over de langverwachte vraag over de positie van de cirkelspeelster destijds.

Doelen

"In het snelle handbal van vandaag is het erg belangrijk om pivots met hoge vaardigheden in het team te hebben. En topclubs willen meestal twee goede spelers in hun ploeg. Het eerder geplande duo Broch-Brattset van het seizoen 2018/2019 kon helaas niet verder.”

Elke ploeg had zijn eigen doelen voor dit seizoen en wilde haar speelsters tussendoor niet laten gaan. “Daarnaast is onze jonge getalenteerde speler Emőke Varga ook lang uit roulatie geweest vanwege haar blessure, dus we konden niet op haar rekenen. In de eerste helft van de competitie hadden we de beschikking over slechts één pivot! Oplossingen moesten in de ploeg gevonden worden.”

Contacten werden gelegd met Dunaújváros (Dombi Luca, Sirián Szederke), Budaörs (Pásztor Noémi), Debrecen (Tóvizi Petra) maar die clubs lieten hen niet gaan. "We willen jonge Hongaarse talenten graag in ons team zien, maar hun team liet ze niet gaan.”

Ongeslagen

‘Hulp’ voor Kari Brattset kwam er in de persoon van Crina Pintea, die ook goed presteerde op het EK in Frankrijk. De 28-jarige, 60-voudig Roemeense international, 192cm grote pivot staat aan het begin van de grote sportieve mogelijkheid van haar leven. Vanaf vanavond actief in de competitie als Györi het thuis opneemt tegen het eveneens ongeslagen Ferencvaros. Beide ploegen tikten in negen duels 18 punten bij elkaar.

Györ-voorzitter Csaba Bartha

"Ik ben heel blij dat ik de mogelijkheid heb om de rest van het seizoen in Győr door te brengen. Een van mijn grootste dromen is uitgekomen, ik zal hard werken om zoveel mogelijk bij te dragen aan het succes van het team en ik hoop dat ik kan helpen om onze gemeenschappelijke doelen te bereiken,” liet ze bij haar presentatie optekenen, kort nadat ze met Roemenië vierde op het EK was geworden.

Györ is er alles aan gelegen om de Europese clubtitel van 2017 en 2018 opnieuw succesvol te verdedigen. “Dat is het beste voor het Hongaarse handbal,” aldus de Györ-voorzitter.

Over het afkopen van het contract doen beide clubs geen mededeling. “Noem het maar bedrijfsgeheim,” aldus Bartha.

Het contract met Yvette Broch werd netjes afgehandeld, al blijft ze op papier toch nog lid van de Hongaarse club. Het daardoor vrijgekomen budget komt deels ten goede aan de transfer van Pintea richting de Franse club en haar salaris. Op die manier ontstonden ook geen extra kosten.

Deel dit bericht