Nieuws

Dag 1: Eerste verrassing een feit: Rusland verslaat Frankrijk

Door Frits Feuler – Het openingsduel op het 13e EK voor vrouwen in Frankrijk kende meteen de eerste verrassing. Olympisch kampioen Rusland verraste in Nancy gastland en wereldkampioen Frankrijk: 23-26.

Het was zes minuten wachten op het eerste EK-doelpunt. In het verdere verloop van met name de eerste helft maakten beide teams nogal wat technische fouten. Samokhina, op linkshoek, met zeven treffers uit acht pogingen waarvan een schitterend vliegertje (19-21) en Dmitrieva met acht uit acht waren de gevierde speelsters aan Russische kant.

Vreugde op de Russische bank              foto EHF

“We zijn blij dat we dit eerste duel wonnen,” aldus de Russische coach Evgenii Trefilov. “Maar het toernooi is nog lang. Vandaag waren wij de gelukkigste ploeg.”

Na de pauze (11-11) keerde keepster Laura Glauser – ze miste het WK vanwege de geboorte van haar kind – sterk terug in het Franse doel met vier stops op rij en had daarmee een groot aandeel in de 15-12 voorsprong. Maar gaandeweg kreeg ook zij geen vat meer op de venijnige Russische schoten en werd na een kwartier vervangen door Leynaud. Toen de Russinnen eenmaal op voorsprong kwamen (17-18) gaven ze die niet meer af. Via 20-23 werd het uiteindelijk 23-26.

De Franse coach Olivier Krumbholz staat de pers te woord       foto EHF

Deel dit bericht