Nieuws

Definitief geen WK voor Oranje mannen

Van de Redactie – Het had zo mooi kunnen zijn. Dagenlang werd er naar uitgekeken. Zou de Nederlandse mannenploeg als derde reserve op het allerlaatste moment toch mogen afreizen naar het WK in Egypte? Sinds 1961 was Oranje niet meer present geweest. 60 jaar later gloorde een sprankje hoop.

Bondscoach Erlingur Richardsson verbleef bij terugkeer afgelopen maandag ‘uit voorzorg’ nog maar even in een hotel op Schiphol. De kans dat hij met zijn spelers binnen enkele dagen weer in het vliegtuit moest stappen was immers reëel. Een aantal spelers was inmiddels huiswaarts gekeerd maar toen de eerste twee ploegen – USA en Tsjechië – verstek moesten laten gaan en Noord-Macedonië en Zwitserland als invallers in Caïro verschenen, was het aftellen begonnen. Over Brazilië n zeker Kaap Verdië – in een poule met Duitsland, Hongarije en Uruguay – bleven de berichten vaag. Op het kantoor van het NHV op Papendal werd gebeld, geappt en druk overleg gevoerd. “Als het moet, kunnen we meteen vertrekken,” aldus technisch directeur Monique Tijsterman gisteravond nog. Spelers spoedden zich opnieuw richting Papendal, sportkleding was gewassen en ingepakt. Testen werden ondergaan. Het was nu alleen nog wachten op een telefoontje van de IHF en de WK-organisatie om ‘in te stappen.’

Dat o, zo verlossende telefoontje kwam er niet. Ja, toch wel, maar dan met de mededeling vanuit Egypte dat alle ploegen present waren. “Bedankt voor de medewerking, voorbereiding en proactieve houding,” zo luidde ongeveer het  teleurstellende bericht. Kaap Verdië, met nog heel wat onzekerheden qua besmettingen en testen, werd uit voorzorg in een apart hotel ondergebracht.

Nederland was, als nummer 17 van het laatste EK, dicht bij een heroptreden op een WK sinds 60 jaar. De ploeg was in vorm, getuige het gelijke spel dat afgelopen zondag nog tegen Slovenië – wel op het WK aanwezig - werd behaald met fris en gedurfd spel.

Nu kan iedereen weer terug naar de club en via de televisie het WK vanuit de stoel volgen. Maar, zeker weten, alle spelers hadden graag in Caïro in de grote, maar lege arena’s willen spelen.

Nieuwe kansen komen er zeker nog. In januari 2022 het EK, in Hongarije en Slowakije. In 2023 het WK, dichter bij huis, in Polen en Zweden. Of het EK 2024, in Duitsland waar in 2027 ook het WK plaatsvindt. Twee jaar eerder zijn Kroatië, Zweden en Noorwegen WK-gastlanden.

cover Oranje-fans bij EK in Noorwegen, volgend jaar nieuwe kansen...

foto archief HSP / foto Reza

Deel dit bericht