Handbalshop
Die laatste bal van ‘koningin’ Loïs Abbingh: een kunststukje!

Die laatste bal van ‘koningin’ Loïs Abbingh: een kunststukje!

03 december 2018, 23:39 uur

Aanvoerster Nycke Groot neemt haar ploeg op sleeptouw naar de hoofdronde

Door Frits Feuler– Hoe spannend wil je het nog hebben in het handbal. De Oranje-vrouwen kunnen daarbij behulpzaam zijn. Het tweede groepsduel tegen ‘lastpost’ Spanje in Montbéliard, voor 3900 toeschouwers,  was niks voor mensen met een zwak hart of kortademigheid. Werkelijk in de allerlaatste seconde was het Loïs Abbingh die Oranje naar de perfecte 28-27 zege schoot. En daarmee plaatsing voor de hoofdronde – met vier punten – rond maakte. Grote dame in Oranje ook in dit duel, zonder anderen te kort te doen, was opnieuw aanvoerster Nycke Groot. Magisch! Fenomenaal! Gedreven! Wereldklasse!

Hieronder de samenvatting van het duel tegen Spanje:

https://www.youtube.com/watch?v=-H7klDMjhMM

De laatste seconden tikken weg….overtreding van Spanje met gevolgen: Abbingh scoort vanaf de streep de moeizame 27-26 (bij 57’23”). Dolle pret. Zeker als vervolgens Martin vanaf de rechterflank via Tess Wester en de lat haar gelijkmaker in rook ziet opgaan. Het Oranje-feestje kan niet meer stuk. Toch?

Bloedstollend

Jawel hoor! Polman sluit te vroeg af, Martin op rechts er tussenuit en krijgt een nieuwe kans. Deze keer faalt de ‘woman-of-the-match’ niet: met een perfecte draaier – hoe durf je dat op zo’n moment – druppelt de bal achter Wester: 27-27. Voor beide teams voldoende voor een plek in de volgende ronde. Maar Oranje wil meer, is gedreven. Wil met vier punten eind deze week de oversteek naar Nancy maken. Zeventien seconden nog, Helle Thomsen heeft nog één time out. Koppen bij elkaar, begrijpende knikjes. Tess eruit, Jessy Kramer als tweede cirkelspeelster erbij.

Dolle vreugde bij Oranje na de winst op Spanje       foto NHV

Bloedstollend. Nerveus. Of ook weer niet. Zelfverzekerd keert het Oranje-septet terug op het veld. Abbingh krijgt twee tellen voor affluiten nog een vrije worp mee. Is dat voldoende voor een extra worp binnen de buzzer?

Zes oranjehemden naast elkaar, Abbingh overziet de situatie. Een zestal Spaanse schonen daar achter geposteerd. Fluitje klinkt, bal los. Abbingh vangt, springt, kijkt en….knalt de SELECT-bal rechts boven langs de verbouwereerde Spaanse keepster! Wat zich daarna binnen de groep op het veld en de wisselspeelsters en begeleiding aan de zijlijn afspeelt, is pure waanzin. Helle Thomsen rent, als door een wesp gestoken, bijna het halve veld over. Knuffelt, duwt, zoent. Iedereen blij. Wel verwacht, maar toch hard moeten werken tegen de ploeg uit het land van Sinterklaas. De afloop is mega machtig! En mooi! Pure sport!

foto EHF

Maar o, wat maakte Oranje het zich traditioneel moeilijk tegen Spanje dat na de zege op Kroatië natuurlijk ook met vier punten wilde door stoten. Nederland had de grootste moeite om in die eerste helft in het spoor te blijven: tien keer stond er een gelijke stand op het bord. Maar met drie perfecte breaks – Loïs, Kelly en Nycke – kwam er wat extra lucht vrij: 14-11.

foto EHF

Strijd                                                              

Maar de Spaansen lieten meteen na de hervatting hun karakter zien. Niet van plan om zonder strijd ten onder te gaan. Zeven minuten waren nodig voor een nieuwe voorsprong (15-16) in een fase dat Oranje steeds moeizamer de weg richting het Spaanse doel vond. Alles moest uit de kast, de wisselmogelijkheden aan Nederlandse kant waren beperkt. Visser stond al op pelt met twee tijdstraffen, kon zich geen fout meer veroorloven. Liefst negen keer dook de Spaanse Hernandez, vaak in het centrum van de defensie, aan de cirkel op. Een kwelgeest. Een krachtpatsertje ook. Oorzaak: de mogelijk iets te statische en defensieve opstelling bij Oranje dat op een aantal cruciale momenten collectief geen echt sterke indruk maakte. Veel reparatiewerk, soms ook sloperswerk, was dus geboden.

Maar het aanvalstempo bleef hoog. De achterstand ging pas bij 20-20 van de bordjes. Maar Spanje ging erop en erover: 22-24. Weer kon Oranje opnieuw beginnen. Onder aanvoering van een sublieme Nycke Groot die alle registers opentrok. Bij 24-26, vijf minuten voor tijd, was er al intense vreugde op de Spaanse bank te bespeuren. Abbingh tekende voor de ‘Anschlusstreffer’ via een pingel, Groot sloot met haar negende treffer een break perfect af: 26-26. De Oranje-aanvoerster toonde ook in dit duel nog maar eens haar wereldklasse!

Koelbloedig

Abbingh bleef uitermate koelbloedig met een benutte strafworp voor 27-26. Nu was Nederland in opperste extase. Dit kon en mocht niet meer fout gaan, zo moet ongeveer iedere Nederlandse handballiefhebber in de hal of voor de buis gedacht hebben.   

De afloop is bekend. Nederland speelt woensdagavond (18 uur) nog tegen het al uitgeschakelde Kroatië terwijl Hongarije – 24-18 winst op Kroatië – en Spanje drie uur later het leven zuur maken om die twee extra bonuspunten mee te nemen naar de hoofdronde.

Scores Nederland: Van der Heijden (2), Bont (2),Abbingh (6), Groot (9), Dulfer (2), Smeets (2) Malestein (1), Polman (4).

foto EHF

Voor Spanje: Martin Berenguer (6), Arderius (1), Garcia (1), Pena Abaurrea (2), Lopez Jiminez (5), Fernandez (2), Rodriguez (4), Hernandez Serrador (5), Gonzalez (1).

Nederland komt in die hoofdronde als groepswinnaar zondag om 18 uur (Nancy) in actie tegen de winnaar van groep D. Dinsdag 11 december (21 uur) tegen de nummer drie uit groep D, woensdag 12 december (21 uur) tegen de nummer 2 uit groep D.

Vrijdag zijn de halve finales (17.30 en 21.00 uur) in Parijs waar zondag ook om plek drie (14 uur) en de finale (17.30 uur) wordt gespeeld.   

Laatste update: 04 december 2018, 21:50 uur
Personeelsadvertentie Handbalstartpunt
Handbal-direct