Dinsdagavond: Uitslagen en verslag achtstefinale Heren Bekerttoernooi

Vandaag zijn de eerste vier wedstrijden uit het heren bekertoernooi gespeeld. BFC, LIONS, Hellas en Volendam plaatsten zich voor de kwartfinale. Voor de uitslagen klik hier

Smezo BFC - Wematranss Quintus

Bekerhandbal is en blijft altijd onberekenbaar. De verrassing kwam op de eerste speeldag van de achtste finale vanuit het Limburgse Beek waar de nummer zeven van de eredivisie Smezo BFC, BENE-League deelnemer Wematrans Quintus uitschakelde. In een bijzonder spannende wedstrijd waren twee keer tien minuten verlengingen nodig om tot een winnaar te komen. Na de 10-10  ruststand  eindigde de wedstrijd na zestig minuten in een 24-24 gelijk spel.

Na de eerste verlenging van twee keer vijf minuten was er nog geen beslissing gevallen. De scheidsrechters moesten overleggen of de 29e treffer van Quintus nu wel of niet buiten de tijd werd gescoord. De beslissing viel uit in het voordeel van BFC waardoor de eerste verlenging in 28-28 eindigde. Dit betekende dat er nog eens twee keer vijf minuten verlengd moest worden.

In de laatste vijf minuten is het BFC dat een twee punten voorsprong kan pakken als Quintus risico neemt en de keeper inruilt voor een extra veldspeler. BFC komt dan op 33-31 met een treffer in het lege doel. In de hectische slotfase van de tweede vijf minuten van de tweede verlenging kan Quintus dat gaatje niet meer dichten en wint BFC uiteindelijk met 35-34.

Na een gelijk opgaand begin is het BFC dat van 3-3 uitloopt naar een 9-5 voorsprong, 10 minuten voor rust. In de laatste fase van de eerste helft herstelt Quintus zich en weet de Heulse ploeg de stand bij rust weer gelijk te trekken: 10-10.

Al vroeg in de tweede helft kreeg de keeper van BFC een rode kaart. Omdat al een aantal keer op hem was doorgelopen pakte hij een speler van Quintus aan die dat ook deed. Ook in het handbal geldt nog steeds dat je geen eigen rechter mag spelen wat hem dus de wedstrijd kostte. BFC ondervond daar weinig problemen van wan via de 14-14 tussenstand liep men op nieuw uit. Halverwege de tweede helft werd het 19-16. Quintus wist de wedstrijd toch weer naar zich toe te trekken en kwam twee minuten voor het einde van de reguliere speeltijd op voorsprong 23-24. BFC wist er na nog een time-out aan beide alsnog verlengingen uit te slepen als men de 24-24 weer te scoren.

OCI-LIONS - OOsting E&O

De handballers van titelverdediger OCI-LIONS hebben zich dinsdagavond ten koste van Oosting E&O geplaatst voor de kwartfinale van de beker. Na de 17-16 ruststand zegevierde LIONS met 30-24.

Het werd geen gemakkelijke avond voor LIONS.E&O had niets te verliezen en kon dan ook frank en vrij spelen. Na een gelijk opgaande openingsfase nam de ploeg uit Emmen bij 3-3 het heft in handen en liep uit naar een voorsprong van twee doelpunten: 3-5. Na tien minuten was het LIONS dat bij 5-7 meer grip leek te krijgen op de wedstrijd en deze begon om te draaien. 9-8 werd het halverwege de eerste helft. E&O haakte nog even aan maar met nog acht minuten te spelen in de eerste helft leek het gaatje geslagen te zijn als het 15-11 wordt. Een time-out van E&O bracht toch weer een kentering. Ondanks een gemiste zevenmeter kwam E&O in de slotfase onder leiding van de sterk spelende René Jaspers terug naar de 17-16 ruststand.

Ondanks dat LIONS in de eerste vijf minuten in ondertal heeft gestaan waren het de Limburgers die het beste aan de tweede helft begonnen: 21-17 werd het na 36 minuten. Daarna bleef het verschil geruime tijd rond de vier doelpunten verschil hangen. Bij 24-20 maakte  Joris Baart zijn rentree bij LIONS. Het duurde even voordat zijn medespelers hem wisten te vinden. Met een fraai gestopt schot in de bovenhoek van de keeper van E&O, een mooie assist op Rob Schmeits die scoorde, een zeven meter die hij meekreeg waaruit Ivo Steins scoorde en uiteindelijk een fraai doelpunt in de slotfase van de wedstrijd waren zijn bijdrage in weer zijn eerste wedstrijd.

Bij 26-21 (49’) krijgt Ivo Steins een twee minuten straf. Als coach Mark Schmetz daar op reageert richting de scheidsrechters  krijgt ook hij een tijdstraf. In dubbel ondertal is het de in de tweede helft uitblinkende doelman Mike Kusters die E&O van scoren weet af te houden. Weer terug in het veld is het Ivo Steins die de 27-21 scoort waarna LIONS nog weet uit te lopen naar 29-21. Vier minuten voor tijd scoort Baart de 30-22. Een doelpunt dat met veel gejuich werd begroet en wat ook door de schutter zelf uitbundig werd gevierd. Hij was dan ook zichtbaar opgelucht. In de slotfase scoorde E&O nog twee keer wat uiteindelijk de 30-24 eindstand op het scorebord bracht.

AJ Sports Hellas – DFS Arnhem

De handballers van AJ Sports Hellas hebben zich dinsdagavond gerevancheerd voor de nederlaag van afgelopen weekend uit bij E&O. In eigen huis werd DFS Arnhem na een 17-12 ruststand met 34-27 verslagen. Daarmee heeft de ploeg uit Den Haag zich ook geplaatst voor de kwartfinale.

Na een gelijk opgaande eerste deel kon de Hellas in het tweede gedeelte van de eerste helft van 10-7 uitlopen naar de 17-12 ruststand.In de tweede helft bleef het verschil lange tijd rond die vijf doelpunten verschil hangen. Pas in de slotfase werd de voorsprong nog wat uitgebouwd naar de 34-27 overwinning.

Ha-Stu Kras -Volendam

De handballers van Kras Volendam gingen op bezoek bij de studenten van Ha-stu in Nijmegen die uitkomen in de tweede divisie. Met veel ambitie maar geen illusies begon de ploeg uit Nijmegen an de wedstrijd. Voor de ploeg uit Noord-Holland was dit een een mooie gelegenheid om weer wat vertrouwen te tanken na de nederlaag van afgelopen weekend bij Sporting Nelo.

Het werd uiteindelijk geen al te moeilijk opgave voor de ploeg van Peter Portengen die na een 8-18 ruststand  zich met een 14-35 overwinning eenvoudig weet te plaatsen voor de kwartfinale.

Het was voor de handballers van Ha-Stu een topwedstrijd in een geweldige sfeer. Uiteindelijk was Volendam de duidelijke winnaar. Het was de kers op de taart voor de heren uit Nijmegen. Het zou dan ook voor het team en het publiek een avond worden om van te genieten. De heren konden nog even bij blijven in de begin fase (4-5), in een sportieve wedstrijd van beide kanten. "De ambitie was er wel maarwij hadden ons geen illusies gemaakt" vertelde  coach Alexander Plum na afloop.

Bij rust stond het 8-18 maar desondanks dat bleven de mannen van Ha-Stu vechten, ook na rust  voor het beste resultaat. Met een goede Jan-Willem Takke in de goal was er genoeg te genieten voor het publiek, dat in grote getalen aanwezig was. De eindstand (14-35) was uiteindelijk niet relevant. Na een wel verdiende douche werd er nog heerlijk na geborreld in het sportcafé. Al met al een handbalfeest met alleen maar winnaars. HaStu richt zich nu weer volledig op de competitie waar nog 5 finales gespeeld moeten worden.