Nieuws

Doelman Mark van den Beucken: stap voor stap richting Bundesliga

Door Frits Feuler – Juist op de dag dat de convocatie voor de Oranje-selectie binnen kwam spraken we doelman Mark van den Beucken bij het duel van zijn nieuwe ploeg HSV Hamburg tegen VfL Gummersbach. De Limburgse doelman kwam niet in het veld. “Aaron Edvarsson keepte sterk, dus is het logisch dat hij blijft staan,” opent hij na afloop van het met 29-26 verloren duel. Met zes punten uit vijf duel neemt HSV een zesde plek op de ranglijst in, drie punten achter koploper ASV Hamm-Westfalen.

Bescheidenheid siert de doelman die zich op de tribunes gesteund voelt door zijn ouders. “Vandaag had hier voor ons meer ingezeten,” blikt hij terug op de verliespartij. “Er was te weinig besef dat hier winstkansen lagen. Verdedigend goed, aanvallend te simpele fouten en teveel gemiste kansen en kansjes.” Wat dat betreft sloeg Van de Beucken (23) de spijker op z’n kop. “Ik gooi het niet op het gemis van onze twee belangrijkste opbouwers, je moet bij verlies niet praten over spelers die er niet bij zijn. Dan moeten anderen het doen.”

Ervaring

Twee jaar was hij actief in voornamelijk de tweede ploeg van TBV Lemgo, met af en toe ook een oproep voor de Bundesliga-ploeg. “Veel ervaring kunnen opdoen, want spelen in de hoogste Duitse liga is wat iedere handballer wil. Ook ik!” Vorig seizoen toch weer de verrassende terugkeer naar Bevo waar hij weer één jaar in de BENE-League speelde. “Toch wel een verschil met deze tweede Bundesliga,” weet hij inmiddels. Met zijn derde jaar in Duitsland sluipen ook enkele Duitse woorden in het gesprek er tussendoor, opvallend. Drie keepers knokken voor twee plaatsen bij de wedstrijdselectie. “Je moet dus iedere training scherp zijn, goed trainen en als het moet, moet je er meteen staan.”

Van den Beucken tekende voor twee seizoenen. Bij Hamburg hebben de keepers veel profijt van keeperstrainer Goran Stojanovic, een ervaren en kundige oefenmeester die alle keepers naar een hoger niveau tilt. “Drie keer per week deelt hij zijn ervaring met ons, wijst op details, maakt ons beter. En dat merk je meteen!”

Familie

De eerste maanden in een voor Van de Beucken fulltime handbalomgeving zijn goed bevallen. Hij voelde zich meteen thuis in de havenstad. Zijn vriendin werkt als fysiotherapeute en heeft die vrijdag per auto de rit van Hamburg naar Helden gemaakt. Daar treffen pa, ma en Mark elkaar later die avond in huiselijke sferen. Zondagavond gaat het dan met z’n tweetjes weer richting Hamburg. “Maandag is het weer aan de bak op de training, zaterdag komt Hüttenberg langs. We hebben met HSV twee zware dobbers gehad in de vorm van Hamm-Westfalen en dit Gummersbach. Zijn niet echt ontevreden maar er had meer ingezeten, denk ik.”

Binnen de club loopt een lange termijn project wat onder andere inhoudt dat ervaren spelers en jonge talenten als een goed mix in de hoofdmacht worden geïntegreerd. “Handbal leeft weer in Hamburg,” heeft hij al meerdere keren mogen ervaren. “Drie, vier duizend fans bij onze thuisduels is mooi.” Tweede kerstdag speelt Handball Sport Verein Hamburg in de grote Barclaycard Arena tegen Ferndorf waar weer tienduizend toeschouwers worden verwacht. Noem het een duel voor bijzondere handbalpromotie. “Vorig jaar eindigde Hamburg als twaalfde, dit jaar willen een stuk hoger klimmen.”

Terug naar de top

Op termijn wil de club die in 2013 de Champions League won maar daarna financieel in zwaar weer en degradatieperikelen kwam, weer terug op het hoogste niveau. “Onze trainer Torsten Jansen, wereldkampioen met Duitsland in 2007, is van hoog kaliber, een fijn persoon ook. Heeft goede ideeën, altijd een plan en een gedachte erbij. Daarnaast heb je iemand als Blazenko Lackovic (38 inmiddels, FF) in de ploeg. Die heeft een staat van dienst waar je bijzonder trots op mag zijn! Alles al meegemaakt. Ook met onze keeperstrainer werkt hij goed samen. Belangrijk, vind ik.”

Verheugd is Van den Beucken over de plotse invitatie voor Oranje die op dezelfde dag op de deurmat viel. Zit er een EK voor hem in? “Kijk, de focus ligt iedere dag bij de club, duidelijk. Die uitverkiezing voor dit Oranje is eervol, zonder meer. Zal er alles aan doen om me in de kijker te spelen. Maar ik weet ook dat Gerrie en Bart met wie ik nog bij Bevo onder de lat stond, een streepje voor kunnen hebben. Dat is van latere zorg. Ik bekijk alles van week tot week!”

Bekijk tot slot enkele beelden van toen nog speler Torsten Jansen bij het WK 2007 in Duitsland via onderstaande link:

https://www.youtube.com/watch?v=xN5vHV2CDes

cover Familieplaatje....vader Frank, Mark en moeder Ine

Deel dit bericht