Handbalshop
Dorien van Wissen van vaste waarde bij Quintus in Europa

Dorien van Wissen van vaste waarde bij Quintus in Europa

08 februari 2019, 11:08 uur

Heersen in de lucht, lengte als wapen

AD SPORT / Peter Lotman- De handballoopbaan van Dorien van Wissen bij Quintus kent een grillig verloop. Vaak in het opleidingsteam, maar bij belangrijke wedstrijden in de hoofdmacht. Ook tijdens de Europese duels om de Challenge Cup is zij een vaste kracht.

Vooral haar lengte is voor de coaches René Zwinkels en Neso Saponjic een reden haar in het centrum van de verdediging te posteren. De 30-jarige Van Wissen is vanwege haar 1.88 meter letterlijk van grote waarde voor het eerste team van Quintus. “In de dekking sta ik vaak in het middenblok en kan  met mijn lengte en kracht een behoorlijke sta-in-de-weg zijn voor de tegenstander. Ook is het mijn taak de cirkelspeelster van de tegenpartij geen bal te laten krijgen. Dat vind ik altijd een mooi gevecht.”

Dorien van Wissen                   foto Patrick Dolkens

In aanvallend opzicht blinkt Van Wissen uit vanwege haar sprongschot en ook dan is de lengte een pluspunt. “In de snelle tegenaanval ga ik wel mee in de opbouw, maar als daar niet direct een schot uitkomt, wissel ik vaak met een speelster die dan weer opgeladen is om een goede aanval neer te zetten.”

Hoger niveau

Dorien van Wissen handbalde van haar zesde tot haar zestiende jaar in de jeugd bij Stompwijk’92. Om haar kwaliteiten op hoger niveau te testen, besloot ze over te stappen naar Quintus in de eredivisie. Met succes, want Europa Cup spelen is haar niet vreemd. “Toen we in 2006 landskampioen werden, speelden we het seizoen erna Champions League. Jammer genoeg verloren we van Podravka en gingen we verder in de Europa Cup. Daar hebben we de achtste finales gehaald, maar verloren we van de latere winnaar Zvezda Zvenigorod. Twee jaar geleden heb ik meegedaan tegen LK Zug en Lokomotiva Zagreb. Prachtige wedstrijden en geweldige weekenden om van te genieten.”

Van Wissen, die ook een voortreffelijk beachhandbalster was en met Oranje uitkwam op het EK in Spanje, is er opnieuw bij tegen V&L Geleen voor de Challenge Cup. “De trainers vroegen mij voor de eerste wedstrijd tegen Valur uit IJsland. Er waren kleine blessures en ze konden mijn ervaring goed gebruiken. Op die vraag reageerde ik natuurlijk enthousiast. Het blijft superleuk om in Nederland op het hoogste niveau te handballen en op het Europese podium uit te komen”, vindt Van Wissen, die fulltime werkt als facilitair manager bij de universiteit Leiden.

Gevarieerd

Over de samenwerking met het technisch duo René Zwinkels/Neso Saponjic is zij vol lof. “Zij zijn erg enthousiast en hebben een gevarieerde trainingsstof. Zij vullen elkaar goed aan met totaal verschillende karakters. Er wordt zowel collectief als individueel intensief getraind en gecoacht. Ze kunnen iedereen goed scherp houden en hebben waardevolle tips om speelsters te verbeteren.”

Quintus strijdt dit seizoen weer mee op drie fronten: de landstitel, de nationale beker en de Europa Cup. “De kracht van het team is dat het al een flink aantal jaren samenspeelt. Iedereen kent elkaars kwaliteiten. Als we deze goed benutten, kunnen we van alle tegenstanders winnen. We hebben een sterke dekking, waarin we snelle en beweeglijke speelsters kunnen afwisselen met grote en fysieke meiden. Zo kunnen we elke soort aanval tegenhouden. Verder kunnen we break-outs lopen of met een snelle tweede fase de tegenstander verrassen.”

Hoe het seizoen van Quintus eindigt? Van Wissen gedecideerd: “Met drie prijzen in de vitrinekast.”

 

Marge van vijf

“Dit moeten we kunnen afmaken”

Quintus heeft vorige week een stevige basis gelegd voor de return van zaterdag. In Geleen won het team van coach René Zwinkels de uitwedstrijd met 22-27.

Zaterdag is in Kwintsheul (20.15 uur) deel twee van het Nederlandse onderonsje.

Dorien van Wissen, die sterk speelde: “Dat moeten wij met onze dekking en schotkracht kunnen afmaken. En dan in de kwartfinale als beloning naar een mooie, zonnige bestemming.”

Laatste update: 08 februari 2019, 11:15 uur
Personeelsadvertentie Handbalstartpunt
Handbal-direct