Nieuws

Dubbel drama voor Meerssense fusieclub MIC op Super Saturday

Trainers Marcel Idink en Miranda van Bogaert verlaten MIC

Door Frits Feuler – Een beetje vreemd deed de sfeer in sporthal Marsana zaterdagavond rond de klok van tien uur aan. De hoofdmacht MIC, de fusieclub uit Meerssen en Valkenburg, had zojuist haar 15e van de 21 competitieduels in de tweede divisie B met 18-20 verloren van het Haagse Hellas. Daarmee werd degradatie naar de hoofdklasse definitief. Trainer Marcel Idink, voor het tweede seizoen actief in Meerssen, rest er nog een competitiewedstrijd, uit naar Verburch. Van hem namen speelsters, bestuur en supporters afscheid.

Twee uur eerder viel dat afscheid ook aan de trainster van de tweede ploeg, Miranda van Bogaert, ten deel. Haar piepjonge ploeg, nauwelijks de junioren-leeftijd ontgroeid, redde het totaal niet in de hoofdklasse C en werd feitelijk al vanaf wedstrijddag één met de neus op de keiharde feiten gedrukt. Te groot voor servet, te klein voor tafellaken. Met slechts drie winstpartijen in 21 duels en een doelsaldo van min 162, werd de rode lantaarn en dus een stapje terug naar de Limburgse eerste klasse een feit na de 17-32 nederlaag tegen Habo ’95.

Saillant detail: de vierde ploeg van MIC werd enkele weken geleden al kampioen in de laagste Limburgse klasse en promoveert. De derde ploeg is, met nog twee duels voor de boeg, in de race voor de titel in de tweede klasse. Of deze ploeg uiteindelijk promoveert naar de eerste klasse in Limburg, is twijfelachtig. Twee teams van eenzelfde club mogen volgens de regels niet in dezelfde klasse uitkomen. Vreugde en verdriet dus binnen de fusieclub die de afgelopen jaren meerdere malen op en neer dobberde tussen tweede divisie en hoofdklasse.

Het Valkenburgse Iason, in de jaren zeventig en tachtig vooral ook bekend om het grote veldtoernooi, speelde in het seizoen ’87-’88 een jaar in de eredivisie. In 1990 verloor men de bekerfinale tegen PSV. Daarna bivakkeerde men tot 2001 in de eerste divisie waar, na een turbulent seizoen, de ploeg uit competitie werd genomen en in de Limburgse afdelingsklasse opnieuw mocht starten. Na enkele jaren aandacht voor de jeugdopleiding slaagde men erin om weer in de tweede divisie uit te komen. Dezelfde klasse waar ook Marsna uit Meerssen zich ophield. Maar bij beide teams nam het verloop van speelsters grote vormen aan waardoor de beide besturen zich genoodzaakt zagen om de fusie als redmiddel voor zowel de hoogste teams alsook de kwakkelende jeugdafdelingen in te zetten. Onder leiding van Ilona Venema werd in de tweede divisie gestart. Maar de tweede terugkeer van de Hongaarse trainster was niet erg succesvol. Vijf duels voor het einde van de competitie werd ze bedankt voor bewezen diensten, interim-trainster Miranda van Bogaert kon de ploeg niet meer voor degradatie behoeden.

Marcel Idink uit Venlo nam het roer bij de eerste ploeg over. MIC had het voordeel om met de twee hoogste teams in twee hoofdklassecompetities uit te komen. Van enig verband tussen beide teams was geen sprake, iets dat dit seizoen ook de hoofdmacht, gelet op de uiterst krappe selectie, danig parten speelde. Wonderwel promoveerde het eerste team onder leiding van Idink via de nacompetitie naar de tweede divisie en was men terug op het beoogde niveau.

Maar de samenwerking tussen de beide hoogste teams liet zoals gezegd te wensen over. Tot frustratie van Marcel Idink die het met zijn te krappe selectie maar moest zien te rooien in een loodzware omgeving. Het bestuur had min of meer verzuimd de regie over teamsamenstellingen in eigen hand te houden. Met als gevolg dat veel ervaren speelsters in team drie en vier gingen spelen. Of het jeugdteam te snel in de hoofdklasse instroomde. Enerzijds deden de routiniers dit uit onvrede, anderzijds uit vriendschap voor en met elkaar. Het resultaat van dit beleid is sinds zaterdagavond bekend. Marcel Idink verlaat de club en heeft contacten met hoofdklasser De Sprint uit Deurne.

Hellas uit Den Haag wilde niets weten van cadeautjes. De eens zo roemruchte club – 91 jaar jong, 400 leden, achtmaal landskampioen, vijf keer bekerwinnaar, tweemaal winnaar Super Cup, 27 Europese duels, 55 leden ooit in Oranje en goed voor ruim 700 interlands – is afgegleden naar het tweede divisieniveau. Die teloorgang lijkt een halt te zijn toe geroepen. Jolanda Boks en rechterhoekspeelster Saskia van Zaanen waren in de Meerssense sporthal de blikvangers.

Het onervaren arbitrale duo Tim Dijks en Koldobieke Ramos zette zichzelf ook in de schijnwerpers. Niet door prima prestaties, maar door gigantische miskleunen waar met name MIC wel wat last van had. Met name Dijks – hij doet wel zijn best maar mist spelinzicht - kreeg met zijn warrige beslissingen meermaals de hoon van speelsters en publiek over zich heen. De rode kaart voor MIC-speelster Georgie Eijkenboom, tien minuten voor tijd bij 15-18, was een giller van de eerste orde.

In deze arbiters weerspiegelt het absolute probleem van goed opgeleide scheidsrechters. Dat wordt in Limburg de komende jaren alleen maar groter. Nu stromen arbiters die dat zelf graag willen, zo maar door als koppel richting de landelijke competitie. Zonder enige vorm van begeleiding of testen. De afdelingsploegen krijgen - met alle respect - scheidsrechters die de zes en zeven kruisjes al ver gepasseerd zijn. Welkom nog altijd maar de opvolging stokt. In de hoofdklasse C worden de meeste wedstrijden nog slechts door solisten gefloten daar waar elders koppels ingezet worden. Een enorm tekort dreigt, maar is blijkbaar niet echt relevant voor het NHV.

Vier minuten voor tijd zette Ilona Lamerichs – ze presteerde het om in de eerste helft een break out meters naast te schieten – met twee makkelijk gegeven strafworpen MIC weer bijna naast Hellas: 17-18. MIC knokte maar miste vervolgens twee dotten van kansen op de voorsprong. Saskia van Zaanen liet met haar vijfde en zesde doelpunt op de rechterhoek zien hoe het wel moest: 17-20. De laatste Haagse treffer was voor de statistiek.

MIC 2 kwam er tegen Habo ’95 niet aan te pas en lag halverwege al in verloren positie: 7-17. Dat verschil liep uiteindelijk op naar vijftien: 17-32. De plek van MIC 1 wordt komend seizoen ingenomen door BSAC uit het Noord-Limburgse Maasbree dat in de hoofklasse C de titel voor zich opeiste. 

Deel dit bericht