Nieuws

Duitsland en Nederland hopen op WK vrouwen 2025

Van de Redactie – Komende vrijdag vergadert het hoogste orgaan van de Internationale Handbal Federatie (IHF) en Caïro. Naast de ‘gebruikelijke’ agendapunten kijken met name de handbalfederaties van Duitsland en Nederland uit naar de officiële toewijzing van het WK 2025 voor vrouwen.

Door beide landen is een gezamenlijk ‘bid’ ingebracht en zijn er voor dit evenement geen andere kandidaten genoemd.

Tevens wordt de organisatie van het WK 2027 bij de mannen bekendgemaakt, waarvoor opnieuw Duitsland – na 1938, 1961, 1982, 2007 en 2019 (samen met Denemarken) – kandidaat is. In 1958 en 1974 was het voormalige Oost-Duitsland gastheer.

In Caïro wordt ook gestemd over de organisatie van het WK U21 in 2023. Voor dit evenement is Duitsland eveneens kandidaat. Sinds 2018 is al bekend dat de Duitse Handbal Bond (DHB) ook al de organisatie van het EK 2024 kreeg toegewezen van de Europese Handbal Federatie (EHF).

De Duitse delegatie in Caïro bestaat uit het handbalechtpaar Isabell en Dominik Klein, de bestuurders Martin Schober, Andreas Michelmann, Bob Hanning en projectleider Thomas Freyer. Isabell Klein was aanvoerster van de nationale ploeg bij het voor Duitsland teleurstellend verlopen WK van 2017 in eigen land. Dominik Klein behoorde tot de succesvolle selectie die in 2007 in Keulen de wereldtitel pakte.

De Nederlandse delegatie bestaat uit Tjark de Lange,  manager Norman Uhlenbusch en Saskia Mulder. De linkshandige speelde in haar actieve carrière voor Blomberg-Lippe. Thüringer en het Deense Viborg waar de nu 41-jarige nog samen speelde met Duits recordinternational Grit Jurack.

                                                              

                                                   Saskia Mulder, 2004-2005 in shirt Viborg

In het Marriott Hotel Cairo krijgen de kandidaten elk twintig minuten om hun concept te presenteren. Aansluiteind kunnen de leden van het IHF-bestuur nog vragen stelen.

Kroatië, Denemarken en Noorwegen openen gezamenlijk hun bijdrage voor het WK 2025 en 2027. Daarna volgen Duitsland en Nederland voor het WK 2025 met aansluitend nog Duitsland voor het WK 2027. Hongarije besluit de performance met hun bijdrage voor het vrouwen WK 2027.

                             

                                                  NHV-voorzitter Tjark de Lange, foto archief HSP

Formaliteit nog: de IHF maakt ’s middags officieel de landen bekend waar de WK’s doorgang zullen vinden: WK 2021 bij de mannen in Egypte, Zweden en Polen zijn in 2023 gastheer. De vrouwen komen in 2021 in Spanje samen, Denemarken, Noorwegen en Zweden ontvangen ’s werelds beste vrouwenploegen in 2023.

Deel dit bericht