Nieuws

DUITSLAND U18 WIL IN HOOFDRONDE GOEDE FOCUS VASTHOUDEN

DUITSLAND U18 WIL IN HOOFDRONDE GOEDE FOCUS VASTHOUDEN

Bron: DHB - Het eerste doel is bereikt. De Duitse U18 bij de meisjes, onder leiding van bondscoach Gino Smits, heeft de hoofdronde bereikt met de tweede overwinning op het Wereldkampioenschap Handbal U18. Na de zeges op Slowakije (33-18) en Zwitserland (30-23) en de tussentijdse nederlaag tegen Zuid-Korea (28-34) krijgt het Duitse team nu te maken met Nederland (donderdag 4 augustus 16.30 uur) en Roemenië (vrijdag 5 augustus 16.30 uur).

De Nederlandse bondscoach heeft voor de komende twee wedstrijden een duidelijk motto: "In de hoofdronde tegen Nederland en Roemenië moeten we beide duels onze focus hoog houden."

De uitgangspositie is niet goed door de 28:34 nederlaag tegen Zuid-Korea, maar niet al te slecht door het 29:29 gelijkspel tussen de tegenstanders van de volgende twee hoofdrondes, Nederland en Roemenië. Twee overwinningen zouden de ploeg van Smits op eigen kracht naar de kwartfinales kunnen brengen, aangezien zowel Roemenië als Nederland maximaal drie punten zouden kunnen behalen als ze elk Zuid-Korea zouden verslaan.

"Als je naar de statistieken kijkt, valt op dat Roemenië tot nu toe het meest effectief is geweest met hun worpen. In de voorronde vond 73,5% van hun schoten hun weg naar het net, meteen de beste score. Ter vergelijking: de Duitse selectie heeft 59,5% achter hun naam en heeft te veel kansen laten liggen, vooral vanaf de flanken en de cirkelpositie," analyseert Smits.

Duitsland U18, foto IHF

Gino Smits heeft het over het onderwerp, maar hij zegt ook dat "de meiden er niet te veel over moeten nadenken. Dat kan anders negatieve effecten hebben." Voor de volledigheid, merkt Smits op dat zijn speelsters ook 23 keer meer gegooid hebben, hetgeen de kans op een slechtere score daarom groter maakt. Bij de Nederlandse ploeg springt een goede score van 71,4% in het oog, goed voor plek 3 van alle 32 ploegen. Daarnaast heeft Oranje een vijfde van zijn doelpunten gescoord uit een-tegen-een situaties en komt daarmee in de categorie schotpercentage in de éen-tegen-een’ én vanaf zes meter in de top 5.  

Gino Smits is zich bewust van de kwaliteit van deze tegenstanders. "Dit worden twee zeer moeilijke wedstrijden in de hoofdronde. We hopen dat we onze opwaartse lijn kunnen voortzetten. Dan hebben we een kans."

De goede verdedigende prestaties tegen Slowakije en Zwitserland geven hoop, gemiddeld kwamen de Duitse talenten met negen steals per wedstrijd op de proppen. In die situaties onderschepten Nieke Kühne, Viola Leuchter en Lotta Röpcke (elk 5) herhaaldelijk de ballen van de tegenstander.

De wedstrijd tegen Zwitserland zorgde ook in offensief opzicht voor positieve inzichten. Na te lang het ritme niet gevonden te hebben tegen Zuid-Korea, gaf Smits na de wedstrijd aan dat ze tegen de Helveten 57 kansen creëerden, meer nog dan in de twee voorgaande wedstrijden.

De Duitse selectie bestaat uit:

1 Sarah Sophia Hübner

3 Maja Schönefeld

5 Pia Maria Terfloth

7 Magdalena Barbara Leonie Probst

8 Merja Wohlfeil

9 Nieke Kühne

10 Matilda Ehlert

11 Gianina Estella Bianco

12 Marie Kristin Weiss

14 Lotta Röpcke

15 Emy Jane Hürkamp

18 Merle Sophie Albers

19 Viola Charlotte Leuchter

20 Ariane Pfundstein

22 Tabea Wipper

23 Luise Albert

STAND IN GROEP 3:

1. Zuid-Korea 1-2 (34-28)

2. NEDERLAND 1-1 (29-29)

3. Roemenië 1-1 (29-29)

4. Duitsland 1-0 (28-34)

cover Merja Wohlfeil legt namens Duitsland U18 aan voor een doelpoging

foto IHF

Deel dit bericht