Nieuws

Duitsland juicht te vroeg, Rusland kaapt punt

Door Frits Feuler– Acht minuten voor tijd was er nog geen vuiltje aan de lucht. De Duitse ploeg leidde in het met veel spanning omgeven duel tegen ´aartsrivaal´ Rusland met 20-17. Maar met een geweldig eindsprint van Russen, gekoppeld aan een bizarre afspeelfout van Paul Drux – op minder dan twee minuten – stond er in de Berlijnse Arena een, uit duits oogpunt gezien, teleurstellende 22-22 op het grote bord.

´Man-of-the-match´ Timur Dibirov, flankspeler bij zijn club Vardar Skopje, was met acht treffers uit tien pogingen de evenknie van zijn opponent aan de andere kant, PSG-speler Uwe Gensheimer. Hun doelpunten brachten de bijna 15.000 fans meer dan eens in extase. Zo makkelijk, zoveel variatie, zoveel zelfvertrouwen, zoveel …..

Met een offensieve 5-1 dekking – Dibirov speelde met veel druk op de spelverdeler Martin Strobel – had Duitsland het in de beginfase even moeilijk om aan die taktische opstelling te wennen. Verdedigend zat het, met Pekeler en Wiencek in het centrum en een bijna perfecte Andreas Wolff als sluitpost wel snor. Ook de Duitsers hielden het niet bij een 6-0 defensie, opteerden wat meer richting de stippellijn en hadden met die opzet redelijk succes. Ware het niet dat als de bal bij Dibirov aan de buitenkant kwam, er ook meteen alarmfase 1 afgeroepen werd.

Bij 6-7 lag Rusland voor het laatst aan de leiding. Daarna moest de ploeg een behoorlijke portie fysieke inzet tonen om na de rust (12-10) zelfs zeven keer een achterstand van drie en twee keer zelfs een achterstand van vier trefffers (15-11 en 20-16) weg te poetsen. "Daarover ben ik teleurgesteld,"meldde Andreas Wolff meteen na afloop. "Verwijten maken doen we niet, maar we waren dicht bij die twee o, zo belangrijke punten."

De 20-17 – een strafworp van Gensheimer, met lobje – had Duitsland in rustiger vaarwater moeten brengen. Het tegendeel geschiedde. Nerveus, technische fouten, het ritme was om onverklaarbare redenen geknakt. 21-19 leek voldoende, maar twee snelle treffers van de ontketende Russische machine, brachten Duitsland zelfs in een uiterst benarde positie. 65 seconden, timeout Duitsland. Fabian Böhm kogelde 22-21 binnen. Een last viel van heel veel Duitse schouders.

Fout gaan kon immers niet meer. Of toch?

Timur Dibirov, goed voor acht Russische treffers tegen Duitsland                  foto IHF

Eduard Koksharov benuute zijn allerlaatste timeout voor de allerlaatste, succesvolle en beslissende aanval. Bondscoach Christian Prokop overlegde met zijn groep, Henrik Pekeler gaf aan terug te gaan in de 6-0 defensie. "Probeer het afstandschot dat ongetwijfeld komt, samen te blokken,"luidde de laatste aanwijzing van de jonge Duitse coach. Zo geschiedde. De Rus Dmitrii Zhitnikov vond toch een gaatje in de stoere Duitse defensie voor de uiteindelijke 22-22.

Deel dit bericht