Nieuws

Duitsland kruipend naar halve finale, Kroatië sneuvelt in slotfase

Door Frits Feuler– Hoe spannend wil je het hebben? Het duel in de hoofdronde tussen Duitsland en Kroatië stond zestig minuten stijf van de spanning. Inzet aan beide kanten in overvloed, de Deense arbiters die de volle laag kregen van de Kroatische fans en ploeg. Een handbalgevecht pur sang. Niet echt mooi, wel degelijk. Harde duels, clubgenoten die elkaar geen duimbreed toegaven.

foto IHF

Uitdelen en incasseren leek het motto. De belangen waren groot: Duitsland had zijn zinnen gezet op een snelle plaatsing voor de halve finale en wilde niet afhankelijk zijn van het slotduel woensdagavond tegen Spanje. Kroatië vocht voor de ultieme kans om over de Duitsers in de ranglijst heen te wippen. Maar dan was een zege bittere noodzaak. Maar aan het einde winnen de Duitsers! De teller stokte bij 22-21 in hun voordeel.

Kunstje

Tot zeven minuten voor tijd zat dat kunstje er nog in. De ‘thuisploeg’ had bijna tien minuten (!) geen treffer gemaakt: van een voordelige 18-15 stond het plots 18-19 voor de trotse Kroaten. Dolend, twijfelend, onsamenhangend. Geen overleg, missers. Alles leek in Kroatische voordeel te gaan uitpakken. Jakov Vrankovic drukte met zijn enige treffer en een gemeten schotsnelheid van 140 km per uur de bal tegen de Duitse netten!

foto IHF

Fabian Wiede antwoordde fantastisch. Op de cirkel – Kroatië scoorde vanaf die positie 10 keer uit 11 pogingen – kwam Marin Sipic in beeld: 19-20. Steffen Fäth drukte de gelijkmaker hoog in de touwen binnen: 20-20.

Dan wezen alle Kroatische vingertjes voor de zoveelste keer naar de Deense arbiters Gjeding en Hansen: zij bestraften hoekspeler Strlek met een aanvallende fout. Alles wat Kroatië was voelde zoveel onrecht, vloekte. Bidons moesten het ontgelden, iedereen verloor het gevoel voor realiteit en bezinning in alle tumult. De rapen in en buiten de lijnen waren gaar, officials kwamen ogen en oren tekort om de boel te bedaren.

In de ontstane consternatie pikte Henrik Pekeler de bal en benutte een break: 21-20. Aanvoerder Uwe Gensheimer – geen schim van de voorgaande duels – tekende voor zijn tweede veldtreffer: 22-20.

Koers gelopen? Nee! In een time out rende pardoes een fan over het veld. Hilariteit alom. Zlatko Horvat kwam meteen na de onderbreking met de ‘Anschlusstreffer’ die het merendeel van de 19.250 fans bijna een hartverzakking bezorgde: 22-21. Duitsland speelde op balbezit, kreeg nog een loopfout tegen aan de middenlijn. De toegekende vrije worp ging wel richting doelman Andreas Wolff maar over het Duitse doel. Iedere Duitse fan kon aan het feest!

  

                                                                        foto IHF

Arbiters

In het zicht van de finish ging het dus fout voor de Kroaten die het inmiddels bijna allemaal aan de stok hadden met de officials aan de wedstrijdtafel en richting arbiters zeker niet de beste wensen voor de rest van het jaar 2019 uitspraken! Aanvoerder Dumagoj Duvnjak was een levenslange schorsing nabij, hij kookte haast over van woede toen hij richting de arbitrage ging. Assistent Igor Vori, toch al een imposante gestalte, was helemaal buiten zinnen! Alles liep door elkaar, her en der lagen de rood-witten uitgeteld. Teleursgesteld na zoveel onrecht. Althans, in hun ogen.

Op de bomvolle tribunes dreunde het ‘Viva Colonia’ en andere opzwepende Duitse Schlagers. De meute was niet meer stil te krijgen, het contrast tussen winst en verlies was enorm groot.

foto IHF

Op de afsluitende persconferentie was de woede van coach Lino Cervar nog niet geheel over. Die boze blik in zijn ogen zat er nog steeds in. Zelfs Kroatische persmensen vloekten luidkeels. “Your bastards!” gromde een journalist richting een Duitse collega.

Bestolen

Cervar feliciteerde eerst in perfect Engels zijn Duitse collega Christian Prokop. “Ik heb respect voor mijn collega en zijn ploeg,” opende hij. Daarna ging hij in het Kroatisch verder. De vertaalster schrok zichtbaar van datgene wat ze naar de internationale media moest overbrengen, zo hard en zo giftig waren zijn woorden. “Gisteravond nog een zware wedstrijd in de benen tegen Hier stond een Olympische deelname op het spel. De gedachte van de Spelen is dat iedereen gelijke kansen heeft. Op het veld moet gerechtigheid zijn, maar dat was er vandaag niet voor mijn ploeg. 45 jaar ben ik trainer, veel meegemaakt. Maar ik ben heel boos dat dit WK op deze manier door de arbitrage beslist wordt! Het kan niet zo zijn dat amateurs beslissen over waar mijn ploeg moet gaan spelen! Bestolen door de scheidsrechters, daarom feliciteer ik mijn team uitdrukkelijk!”

foto IHF

Deel dit bericht