Nieuws

Een debuut om van te dromen

Supercup voor gretig Quintus

Houten -  René Zwinkels, de nieuwe coach van de handbalsters van Quintus, had zich geen beter debuut kunnen wensen. Met 30-20 pakte de Heulse ploeg de Supercup ten koste van VOC Amsterdam.

De ontlading was groot bij Quintus. Niet zozeer bij Zwinkels, maar des te meer bij de speelsters en de aanhang. De Westlandse trainer, een man van de club, oogt immer rustig en onbewogen. Bij voor- en tegenspoed. Dat is ontegenzeggelijk ook zijn grote kracht. Maar inwendig, het kan niet anders, maakte ook hij een vreugdesprongetje.
,,Natuurlijk ben ik blij. Een prachtig resultaat en ik ben trots op die meiden. Wat een instelling. Hier kunnen we verder mee aan de slag. Maar dit is pas de eerste prijs. Er zijn er nog meer te verdelen dit seizoen. En die wil ik ook hebben”, grijnsde Zwinkels, die eerder ook al de mannen van Quintus zo glorieus naar de BENE-League loodste.

Eindelijk dus weer eens een prijs voor de Heulse club. Wat hebben ze daar geduldig op moeten wachten. Tien jaar geleden wonnen ze voor het laatst de beker. Daarna stond Quintus zes keer in een finale voor de Supercup en de beker. Alle keren werd het zilver. In mei van dit jaar verloor het nog van VOC in de bekerfinale na een ruime voorsprong bij de rust.

Ook ditmaal in The Dome in Houten startte het team van Zwinkels en zijn assistent Saponjic super. Op basis van een sterke verdediging en met veel variatie in de aanvalsopbouw pakten de Westlandse vrouwen na een kwartier al een 12-5 voorsprong. Sterk spel van aanjaagster Cynthia Devilee-Grift, Lisa Warmerdam en Lois Strik en subliem keeperswerk van Esther de Vos zorgden voor veel vertrouwen.

De 16-8 marge bij rust was ruim, maar met de verloren bekerfinale in het achterhoofd waren de meegereisde supporters er nog niet gerust op. De herstart na het wisselen was echter even veelbelovend als het begin van de partij. Quintus verslapte geen moment en door debutante Jill van der Zeijden met haar eerste doelpunt en door de makkelijk scorende Lisa Warmerdam en Lisanne Zwinkels groeide het verschil naar tien doelpunten: 21-11.

Spelbepaalster Cynthia Devilee: ,,Ik had toen al het idee, dit geven we niet meer weg. Het gaf zo’n lekker gevoel die grote voorsprong. Ons vertrouwen groeide steeds meer. Na al die zilveren medailles was het nu tijd voor een gouden. We hebben terecht dik gewonnen’’.

Ook Amy Oostveen, net geselecteerd voor Oranje, deed nadrukkelijk van zich spreken met haar verwoestende schoten. In de slotfase kon coach Zwinkels ook nog zijn aanwinst Paulien Barendrecht (ex Hellas) laten debuteren. De eerste grote prijs zorgde voor een uitgelaten stemming bij de Heulse speelsters en de supporters. En het seizoen is nog maar pas begonnen.

Doelpunten Quintus: Lisa Warmerdam (6), Cynthia Devilee (6), Amy Oostveen (4), Lisanne Zwinkels (4), Daisy Hage (4), Lois Strik (3), Susan de Bakker (2) en Jill van der Zeijden.

AD SPORT /PETER LOTMAN

Deel dit bericht