Nieuws

Eerste competitienederlaag Odense, belangrijke winst Gjerpen

Door Frits Feuler– Midweeks viel er weer een groot aantal verrassingen te noteren in de Deense en Noorse competities. Odense, trotse koploper bij de vrouwen in de Deense hoogste liga, kwam van een koude kermis thuis. In eigen hal was het bezoekend Aarhus United, na een 10-12 ruststand, uiteindelijk de sterkste: 27-30. De eerste competitienederlaag voor de ploeg van Tess Wester in 24 duels. De voorsprong op Esbjerg bedraagt, met nog twee duels in de reguliere competitie te gaan, vijf punten.

Het “Nederlands’ onderonsje tussen Kopenhagen en Holstebro telde liefst 18 doelpunten van Hollandse makelij. Halverwege leidde de regerend kampioen met 16-10. Die marge werd in de tweede helft zo goed als verdubbeld:37-26. Debbie Bont en Kelly Dulfer scoorden ieder vier keer, Larissa Nüsser kreeg geen kruisje achter haar naam. Bij de bezoeksters deden Lynn Knippenborg (4) en Inger Smits (6) er alles aan om de nederlaag binnen de perken te houden. Hun ploeg, als achtste, is nog niet zeker van deelname aan de kampioenspoule. Concurrent Silkeborg heeft evenveel punten: 24-19.

Morgenavond speelt Nykobing nog het uitduel bij Randers.

In de Noorse competitie bij de vrouwen ook een volledig programma op de vijftiende speeldag. Het failliete Larvik speelde ´normaal´ het competitieduel tegen Fana en won met 21-18, na een 10-11 achterstand bij rust. Bronnen melden dat volgens de regels van de Noorse Bond en uiteindelijk ook de EHF tot eind juni in competitieverband gespeeld moet worden. De speelsters hebben in elk geval het recht om daarna gebruik te maken van een vrije transfer als de vergoedingen in de komende weken of maanden uitblijven. Maar het terugtrekken uit de competitie kan van de ene op de andere dag gebeuren.

Gjerpen, op bezoek bij Skrim, won afgetekend met 19-32, na slechts 9-12 bij rust. Belangrijke winst dus in de strijd om onderin weg te blijven uit de degradatiegroep. Magnus Boman, die de ploeg nu samen met Katja Nyberg traint, was uitermate tevreden met de winst. "Het is nog lang, met een moeilijk programma voor ons. Iedere wedstrijd moeten we alles geven,"aldus de coach. Belangrijk was de samenwerking tussen de defensie en de beide keepsters. Maar ook de terugkeer van Frederikke Gulmark is belangrijk, weten de beide coaches na de eerste weken samengewerkt te hebben met de ploeg. "Byasen en Molde zullen weer andere uitdagingen worden,"blikt Boman vooruit. Annick Lipman startte in de basis en begon met het stoppen van een pingel. Daarna had de Nederlandse doelvrouw nog meer reddingen in huis. Nathalie Hendrikse scoorde tweemaal voor haar ploeg.

De laatste zege van Gjerpen dateertde van 13 januari, thuis tegen datzelfde Skrim:23-18.

Nummer zeven Molde, met Martine Smeets en coach Helle Thomsen, verloor kansloos bij koploper Vipers Kristiansand:33-19. Smeets scoorde eenmaal. Lynn Molenaar stond niet op het wedstrijdblad.

In de Franse Starligue kon Tremblay, met Luc Steins, geen revanche nemen voor de onlangs geleden nederlaag in het bekertoernooi tegen Paris Saint German. De CL-deelnemer stelde in de tweede helft (13-12) orde op zaken en won afgetekend met 23-34.

Duits kampioen Thùringer en nummer twee in de Bundesliga, met Kristy Zimmerman, moest na de pauze (13-12) nog even flink aan de bak tegen Buxtehuder maar won uiteindelijk toch nog ruim met 27-33.

In Frankrijk had koploper Metz, van coach Emmanuel Mayonnade, geen problemen met het bezoekende Saint Armand, de rode lantaarndrager: 38-20 na 19-13 halverwege. Toulon, met Jessy Kramer en Jasmina Jankovic, redde het thuis niet tegen nummer drie, Nice en verloor: 23-27. Toulon bivakkeert na 18 duels op een degradatieplaatsen telt twee punten achterstand op Paris 92. Er zijn nog vier duels tot aan de nacompetitie te gaan.

In de hoogste Poolse liga won Iso Sluijters met Zabrze, de nummer 3, het uitduel bij nummer 4 Azoty-Pulawy met 30-32. Na zestig minuten stond het 29-29. Voor de play offs met acht ploegen is Zabrze al  gekwalificeerd.

Deel dit bericht