Nieuws

Eerste divisie dames in vogelvlucht

Nieuw seizoen met hoge verwachtingen

Door Frits Feuler – Het is een behoorlijk stukje puzzel- en opzoekwerk geweest om voor aanvang van de competitie een beeld te krijgen van de damesploegen in de eerste divisie. Websites en andere social media afgespeurd naar nieuws, naar transfers. Trainerswisselingen die – eerlijk gezegd – even aan de aandacht waren ontsnapt. Met deze bijdrage een kort overzicht. Niet compleet, daarvoor ontbreekt te veel info vanuit de clubs zelf. Maar ik waag een poging met gevonden en gelezen informatie.

Anytime Fitness BFC is debutant en moest vervangers zoeken voor keepster Kim Erens die zwanger is. Jasmijn Geelen (21) kwam terug van een jaartje Bocholt, Dunja Jetten (23) belandt via Zwart Wit, Vlug en Lenig en PSV in Beek. Voor beide keepsters geldt hun studie als meest belangrijke reden om dichter bij huis te spelen.Eefje Huijsmans keert terug uit Duitsland.

PCA Kwiek begroette niet alleen een nieuwe hoofdsponsor – Klink Nijland maakte plaats voor softwarespecialist PCA – maar ook drie nieuwe trainers. Jan Majoor, assistent-trainster Helma Oude Vos en keeperstrainer Tonio van Rhee nemen het stokje over van Henk Woudstra en Monique Swartjens. Doel is om op korte termijn weer in de eredivisie mee te doen en de overige selectieteams op een zo hoog mogelijk niveau op te leiden.

Bij Westsite is het moeilijk om de achternamen van de speelsters van de eerste ploeg te achterhalen. Met alleen de voornaam red je het als redacteur niet! Trainster is opnieuw de ervaren Saskia van de Brink, met good old Ton Stroosnijder als teammanager. Bij thuiswedstrijden wordt nog naar iemand gezocht om video-opnames te maken!

Bij ZAP staat de ploeg ook te trappelen om zaterdag (20.30 uur) in eigen hal te beginnen tegen Westsite, een bekende club voor ZAP. Dit alles weer onder de bezielende leiding van trainer/coach Arthur Langedijk. Na het fantastische seizoen van vorig jaar zal alles uit de kast moeten worden gehaald om dit succes te evenaren of dicht in de buurt te komen. Let op: de entreeprijs is verhoogd van 4 naar 5 euro.  

Door Samenwerking Sterk – DSS dus – eindigde vorig seizoen als zevende en wil die plek minstens evenaren. Serge ter Horst begint aan zijn tweede seizoen als trainer en werd vorige week, vanwege verplichtingen bij het Beach Handbal, tijdens de stage in Sint-Truiden vervangen door Zoran Jovanovic.

Misker/E&O hoopt de degradatie uit de eredivisie ver achter zich te laten. Thuis is DSS de eerste tegenstander. Tijdens de voorbereiding is er vooral geoefend tegen Duitse en Belgische opponenten. Welke rol de jonge ploeg van de nieuwe trainer / coach Henk Smeenge dit jaar gaat spelen moet in de eerste competitiemaand duidelijk worden. Voorlopig is handhaving het eerste doel.

Bentelo heeft zich voor komend seizoen versterkt met twee 17-jarigen, Anne Bosman en Lisa Ter Huerne. Anne heeft in Glanerbrug altijd bij Avanti Wilskracht gehandbald. Afgelopen seizoen was haar eerste seizoen in dames 1 en daarmee werd ze meteen kampioen in de eerste klasse. “Ik ben naar Bentelo gegaan om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Ik wilde graag op een hoger niveau spelen en Bentelo is daarin de juiste keuze.”

Bentelo

Lisa speelde vanaf haar 9e bij Combinatie ’64 en debuteerde als 15-jarige in dames 1 in de hoofdklasse. Lisa bezocht ook vier jaar Handbalschool Twente. “Ik ben naar Bentelo toegegaan, omdat ik het spel van Bentelo erg snel, dynamisch en fanatiek vind. Ik wil het maximale uit het handballen halen en ik denk dat ik dat met veel plezier en inzet bij Bentelo kan doen.” Bij Bentelo ontmoet ze haar voormalige trainer, Tom Geertshuis en ploeggenote Sanseray Hollander.

Gemini uit Zoetermeer staat onder leiding van een interim-trainer met waarschijnlijk de langste achternaam, Casper Bierenbroodspot en assistent Remco Peters. Gemini zal niet meteen voor de hoofdprijs aankloppen. Overleven is met de aangegeven smalle selectie het eerste doel. Mike Tadey is belast met de keeperstrainingen. De beide zusjes Krullaars hebben het hogerop gezocht, wel wordt een aantal talenten nog met enige regelmaat opgeroepen voor de nationale jeugdselecties. Iets om vast te houden! Zaterdag ontvangt men in eigen hal Bentelo.

Fortissimo, met 17 selectiespeelsters, werkte een leerzame  voorbereiding af. Geoefend werd er tegen ‘haalbare’ ploegen in eigen land en België. Bo van Oostrom komt over van Nieuwegein. Zaterdag reist de ploeg van trainer Willem-Jan Ruder naar Twello voor het eerste competitietreffen met Voorwaarts.

Fortissimo

Datzelfde Fit&Fun/Voorwaarts leverde sponsor Eurobottle in en is sinds 8 augustus weer in training. Quinty Veerman, 19 jaar komt over van DFS Arnhem, de fusieclub van Swift en AAC 1899. In Arnhem studeert ze ‘fitness health coordinator’ aan het CIOS. Verder is er weinig info over de eerste ploeg bij de Omni sportclub uit Twello te vinden.

Hercules brengt een clubsite met veel info, maar het gezochte nieuws over de eerste damesploeg bleek – althans voor mij – onvindbaar. Vorig jaar eindigde de ploeg nipt buiten de degradatie, als twaalfde. Zaterdag gaat een nieuwe website online, mogelijk schuilt daar de verrassing in.

Voor Garage Kil/Volendam gaat zaterdag de landelijke competitie van start tegen het Haagse Hercules, dat afgelopen seizoen als twaalfde eindigde. De vuurdoop dus in de eerste divisie! "We hebben een goede voorbereiding gehad en de nieuwe meiden zijn snel in het team opgenomen”, zegt trainer Ruud van den Broeck. "Veel geoefend tegen sterke tegenstanders, ze hebben het goed gedaan." Het juiste gevoel dus voor een zware competitie! Als debutant moeten Volendam lekker het eigen spelletje blijven spelen, aldus de coach. “Wanneer wij dit doen zijn wij tot veel in staat. De statistieken zijn in ieder geval in ons voordeel, aangezien wij thuis al vier jaar ongeslagen zijn.”

De reserveploeg van Quintus o.l.v. Wil Plugge telt 17 speelsters. Een trapje hoger lonkt natuurlijk de hoofdmacht waar toch op termijn een aantal speelsters naar toe hoopt te gaan. Nog steeds zonder hoofdsponsor, maar dat mag voor niemand een beletsel zijn om gewoon hard te trainen in het komende seizoen!

Deel dit bericht