Eerste succes Henk Groener met Duitsland

De voormalige bondscoach van het Nederlands heren- en damesteam Henk Groener heeft woensdagavond zijn eerste succes met de Duitse nationale ploeg behaald. In de eerste van twee EK kwalificatiewedstrijden die de Duitse ploeg deze week tegen Spanje speelt werd in Stuttgart met ruime cijfers gewonnen. Na de 16-13 ruststand zegevierde Duitsland met 33-24.

Beide landen kenden een zwak WK afgelopen december. Spanje eindigde in groep A op de derde plaats met zeven punten en Duitsland eindigde ook op de derde plaats in groep D met 7 punten. In de achtste finale werden beide landen uitgeschakeld en sloten het WK op de elfde en twaalfde plaats af.

Bij Duitsland begon Henk Groener in januari met zijn werkzaamheden en zag hij acht speelsters stoppen bij de nationale ploeg. De Bundestrainer was genoodzaakt, mede ook door een aantal blessures, om met een bijna compleet nieuw team de strijd met Spanje aan te gaan. Spanje speelde daarentegen met nagenoeg dezelfde selectie als tijdens het WK. Op slechts vier plaatsen week de selectie af van de WK selectie.

In de eerste wedstrijd onder coach Henk Groener leverde het Duitse team na wat aanvangsproblemen een sterke eerste helft af en leidde bij de pauze tegen Spanje met 16-13. De start was nog voor Spanje - 1-3 - maar na de 3-3 kwam Duitsland na dertien minuten op een 4-7 achterstand. Een time-out van Duitsland bracht de ommekeer. Bij 7-7 kwam men weer op gelijke hoogte en bij 10-9 in de 21e minuut voor het eerst op voorsprong die men uitbouwt naar 16-12 waarna de Spaanse Ivet Musons de ruststand op 16-13 bepaalde.

Na de pauze komt de selectie van Groener goed uit kleedkamer, speelt bevrijd en komt in een waanzinnige flow die in een overtuigende overwinning uitmondt. Na tien minuten grijpt de Spaanse bondscoach opnieuw naar de een time-out als Duitsland na twee doelpunten op rij van Xenia Smits in een leeg doel op een 21-14 voorsprong komt. Spanje lijkt daar succes mee te hebben want met drie treffers op rij wordt het 22-18 en is het weer de beurt aan Groener om zijn team bij elkaar te roepen halverwege de tweede helft. Duitsland herpakt zich en loopt weer verder uit en komt na 52 minuten op een tien doelpunten voorsprong (29-19) waarna men nog uitloopt naar 32-20. In de slotfase kan Spanje nog wat terug doen en eindigt de wedstrijd in een 33-24 overwinning voor Duitsland dat met deze zege ook koploper wordt in groep 6.

Xenia Smits werd met 5 doelpunten topscorer. Vier doelpunten scoorde Julia Behnke en Anna Loerper. Bij Spanje was Cabral Barbosa met zes treffers topscorer.

Andere belangrijke uitslagen

In groep 7 de groep van Nederland werd woensdagavond de wedstrijd tussen Kosovo en Wit-Rusland gespeeld. Na de 8-16 ruststand zegevierde Wit-Rusland met 22-31. Wit-Rusland neemt daarmee de derde plaats in achter Nederland en Hongarije.

Titelverdediger Noorwegen won met 25-32 in en tegen Kroatië. Montenegro won uit bij Polen met 20-26 terwijl Servië de nummer vier van het WK Zweden met een 30-23 nederlaag naar huis stuurde. Rusland versloeg in eigen huis de koploper uit groep 4 Roemenië met 30-25. Tsjechië kon in eigen huis Denemarken niet verrassen. De Denen wonnen met 21-26.