Nieuws

EHF en Deense bond zijn eruit: Herning en Kolding als speelsteden

Bron: EHF - De Europese Handbal Federatie (EHF) heeft zondag kennis genomen van de meest recente ontwikkelingen met betrekking tot het EHF EURO 2020 voor vrouwen. Vandaag dan eindelijk groen licht: het EK gaat door, na toestemming van de Deense overheid die lang wachtte met dit besluit.

De EHF onderstreept de nauwe samenwerking met en de volledige steun aan de Deense handbalbond in alle zaken die verband houden met het organiseren van het eindtoernooi van 3 tot 20 december. In Denemarken is, na de Jyskebank Arena in Herning, ook speelstad nummer twee bekend: Kolding. Daar begint Oranje ook op 4 december aan de eerste groepswedstrijd tegen Servië. Daarna volgen nog Kroatië (6 december) en Hongarije (8 december).

Maandag kwam de Oranje-groep op Papendal bij elkaar, nog zonder Angela Malestein en Harma van Kreij. Vanwege coronaperikelen in hun ploeg na een CL-duel moeten zij nog enkele dagen in quarantaine blijven en sluiten donderdag pas aan.

      Michael Wiederer, voorzitter EHF, foto archief HSP

Zo was de situatie tot afgelopen weekeinde.....

EHF-voorzitter Michael Wiederer zei zondag nog: “De handbalsport, hier vertegenwoordigd door de Deense Handbalbond en de Europese Handbalfederatie, heeft alle vereisten, voorbereidingen en noodzakelijke gezondheids- en hygiëneconcepten geleverd om de EHF EURO 2020 in Denemarken te zien spelen. Dit EK 2020 voor vrouwen is een sterk en vitaal platform voor de promotie van Europees dameshandbal. De 16 deelnemende teams wachten gewoon op de finale."

Vergadering

Eerder op zondag vond er een bestuursvergadering plaats van de Deense Handbalbond. De EHF verstrekt een vertaalde versie van de verklaring die de DHF na de bijeenkomst heeft afgegeven. "Ondanks een gebrek aan reactie van de regering en de autoriteiten, heeft het bestuur van de Deense Handbalvereniging unaniem besloten om verder te werken aan de Women’s EHF EURO 2020. Met slechts 11 dagen tot de eerste wedstrijd, werkt de Deense Handbalbond eraan om EHF EURO mogelijk te maken in twee Deense steden. Tegelijkertijd ontbreekt de bevestiging van de Deense regering en de gezondheidsautoriteiten aan de vele papieren en protocollen die het verloop van het kampioenschap tot in het kleinste detail beschrijven. Echter, nu de tijdsdruk aanzienlijk stijgt, heeft het bestuur van de Deense Handbalvereniging unaniem besloten dat het werk volgens plan wordt voortgezet en op 3 december het EHF EURO 2020 voor vrouwen op Deense bodem te openen.”

Strikte richtlijnen

Per Bertelsen, voorzitter van de DHF, zegt: 'We hebben een uitgebreid coronaprotocol ontwikkeld dat een aantal zeer strikte richtlijnen bevat voor de afhandeling van het kampioenschap, maar we moeten nog groen licht krijgen van de overheid en autoriteiten. Nu kunnen we niet langer wachten, en daarom moeten we doorwerken tot het tegendeel bewezen is: dat we het kampioenschap ondanks de zeer gedegen protocollen niet kunnen hosten. We hebben alles tot in de puntjes beschreven en onze richtlijnen zijn veel strenger dan wat anders in de sport geldt. We creëren een bubbel waarin iedereen in die bubbel continu wordt getest, net zoals we ervoor zorgen dat niemand in en uit de bubbel stapt zonder voorafgaande tests.”

De Deense Handbalbond heeft de steun van de Deense Sportfederatie, Team Denemarken en Sportevenement Denemarken. Bovendien ondersteunen de twee handbalorganisaties, Håndboldspillerforeningen en Divisionsforeningen Håndbold, die beide vertegenwoordigd zijn in het bestuur van de Deense Handbalbond, het.

Kasper Dan Jørgensen, voorzitter van de Divisional Handball Association, benadrukt het belang van het kampioenschap: “Het organiseren van het EK is niet alleen belangrijk voor het Deense dameshandbal, maar ook voor het dameshandbal in heel Europa. Daarom is het uitermate belangrijk dat de voorbereidingen een boost krijgen, en we ondersteunen uiteraard het feit dat we niet meer kunnen wachten. De Deense handbalbond heeft groen licht gekregen om verder te werken, zodat de vele interesses rond handbal optimaal kunnen worden gekoesterd en we de wereld kunnen laten zien dat handbal van wereldklasse op een verantwoorde manier kan worden gespeeld.”

De Players 'Association, die de elite handbalspelers in Denemarken vertegenwoordigt, ondersteunt ook het organiseren van dit EK: “De speelsters zijn klaar om aan de slag te gaan, en met de gedegen en verantwoorde protocollen is niemand onzeker. We hopen nu op groen licht, zodat de natie hier in de maand december iets kan hebben om zich over te verheugen.''

Deel dit bericht