Nieuws

EK Beach handbal: zesde en dertiende plek als oogst

EK Beach handbal: zesde en dertiende plek als oogst

Van de Redactie – Op het EK Beach Handbal heeft de Nederlandse vrouwenploeg uiteindelijk met een zesde plek net naast een WK-ticket gevist. In het sleutelduel om plek vijf was Portugal na shoot outs net iets sterker: 1-2.

Nederland domineerde in de eerste tien minuten (21-16), in het tweede part was Portugal de bovenliggende partij: 17-20. Een gemiste shoot out werd Oranje noodlottig: 6-9. De droom van een nieuw optreden op het volgende WK werd daarmee wreed verstoord. In de groepsfase won Oranje wel nog van Portugal (2-0) en aansluitend werd Roemenië verslagen. Tegen Duitsland moest de ploeg van coach Portengen zich met 0-2 gewonnen geven.

In de hoofdronde winst op Griekenland (2-1) en Frankrijk (2-0). In de kwartfinale was Noorwegen de te kloppen ploeg, het leverde een nipte 1-2 nederlaag op.

Samen met Portugal, Polen en Hongarije belandde men in de reeks voor plaats 5 tot en met 8. Polen werd verslagen (2-1), om plek 5 was Portugal net een tikkeltje gelukkiger: 1-2.

Eindstand:

1. Duitsland; 2. Denemarken; 3. Spanje; 4.Noorwegen; 5. Portugal; 6. NEDERLAND; 7. Hongarije; 8. Polen; 9. Griekenland; 10. Turkije; 11. Kroatië; 12. Frankrijk; 13. Italië; 14. Oekraïne; 15. Rusland; 16. Bulgarije; 17. Roemenië.

Mannen

De mannenploeg onder leiding van coach Danny Baijens schopte het tot een dertiende plek in een veld van achttien  deelnemende teams. In de groepsfase startte Nederland met drie nederlagen: Duitsland (1-2), tegen bronzen medaille winnaar Rusland (0-2) en Portugal (0-2) waren te sterk. In de tussenronde schoot Nederland ‘omhoog’ met winst op Roemenië en Griekenland. In het daaropvolgende duel om plek dertien werd de 2-0 zege op Oekraïne uitbundig bejubeld.

De titel kwam in Deense handen, door in de finale de Kroaten met 25-20 en 28-22 te verslaan.

Eindstand:

1. Denemarken; 2. Kroatië; 3. Rusland; 4. Spanje; 5. Portugal; 6. Noorwegen; 7. Polen; 8. Frankrijk; 9. Hongarije; 10. Italië; 11. Zweden; 12. Duitsland; 13. NEDERLAND; 14. Oekraïne; 15. Turkije; 16. Griekenland; 17. Roemenië; 18. Bulgarije.

Afgelopen december maakt de Europese Handbal Federatie en het Europees Olympisch Comité (EOC) bekend dat Beach Handbal in 2023 dat beachhandbal op het programma zal staan ​​op de Europese Spelen van 2023 in Polen.
De derde editie van de Europese Spelen, die ook dient als kwalificatie-evenement voor de Olympische Spelen in verschillende sporten, vindt plaats in Krakau en de regio Malopolska van 21 juni tot 2 juli 2023. De vorige edities werden gehouden in Bakoe, Azerbeidzjan in 2015, en Minsk, Wit-Rusland in 2019.
Voor de eerste keer zal handbal vertegenwoordigd zijn in die competitie na succesvolle onderhandelingen tussen de EHF en de EOC, met een overeenkomst die eind december tijdens het EK voor vrouwen in het Deense Herning werd ondertekend.
Met deze beslissing zet beach handbal een nieuwe stap om een ​​vaste waarde te worden in grote internationale competities, nadat de discipline werd geïntroduceerd op de Olympische Zomerspelen 2018 in Buenos Aires, waar beach handbal een van de meest populaire sporten was.
"Gezien het grote succes dat IHF twee jaar geleden had met beach handbal op die Olympische Jeugdzomerspelen in Buenos Aires, gaan we door met onze droom om van deze tak van handbal een Olympische sport te maken", zei EHF-voorzitter Michael Wiederer destijds. "Dit is niet alleen een grote stap voor beach handbal om op senior niveau deel uit te maken van de Olympische familie, maar ook voor de verdere ontwikkeling van de sport", aldus Wiederer.

 cover Manon Zijlmans in actie tegen Portugal

foto EHF / kolektiff

Deel dit bericht