Nieuws

Emmanuel Mayonnade, nieuwe bondscoach Nederlands Damesteam

Door René Kok - De Fransman Emmanuel Mayonnade gaat per direct aan de slag en staat voor het eerst op 22 maart aan het roer bij de Oranje-dames tijdens de oefenwedstrijd Nederland tegen Duitsland in Groningen. Emmanuel (Manu) Mayonnade heeft tot en met de Olympische Spelen in Tokyo in 2020 een contract getekend bij het NHV.

De 35-jarige trainer is een zeer succesvolle clubcoach bij de Franse topclub Metz. Als 21-jarige speler stopte hij al na drie knieoperaties en werd gelijk trainer in het dorpje Biganos, bij Bordeaux. Als 25-jarige (!) won hij in 2009 met Mios Biganos al de Franse beker. Sinds 2015 is hij hoofdcoach bij de Franse topclub Metz, waar hij dagelijks met veel Franse en één Duitse international (Xenia Smits) werkt.

Successen

Onder zijn leiding won hij met Metz de afgelopen drie jaar de landstitel, acteert hij met die ploeg al jaren op het hoogste niveau in de Champions League en werd hij de afgelopen drie jaar eveneens verkozen tot ‘Coach van het Jaar’ in Frankrijk.

Emmanuel Mayonnade,,nieuwe bondscoach bij de vrouwen         foto Hans Khoe

“Ik ben blij en vereerd dat ik deze functie mag vervullen. Nederland heeft vele goed speelsters, waar ik met Metz vaak tegen heb gespeeld. Ik ken de kwaliteiten van de meeste speelsters, heb een heel duidelijk plan voor ogen en kijk er naar uit om met hen samen te werken”, aldus Mayonnade.

Persoonlijkheid

Het NHV is verheugd met de aanstelling van de nieuwe bondscoach. “Manu wordt alom geroemd om zijn tactisch en analytisch vermogen en zijn persoonlijkheid. Het is een menselijke trainer die weet wat hij wil. Hij kan uitstekend met toppers omgaan. Dat blijkt wel uit de resultaten bij zijn club Metz. Zijn ideeën over de aanpak richting het team spreken  ons helemaal aan”, aldus technisch directeur Paul van Gestel.

Ook aanvoerster Danick Snelder, op dit moment nog steeds met een blessure afwezig in het team en zitting hebbend in de spelersraad van de Oranje-vrouwen, kijkt uit naar de samenwerking met de nieuwe bondscoach. “Wij zijn erg blij dat we al zo snel weer aan de slag kunnen met een nieuwe bondscoach. Dat is goed voor het traject dat we in gegaan zijn richting de Olympische Spelen in Tokyo in 2020. Hij heeft bij Metz laten zien waartoe hij in staat is en wij hopen dat samen met hem bij het Nederlands team door te zetten.”

Risico

“Hij was nog niet eerder coach van een nationale ploeg, maar eens moet de eerste keer zijn”, aldus technisch directeur Paul van Gestel. “Een zeker risico nemen we dus wel, maar we zijn ervan overtuigd met hem de juiste keuze te hebben gemaakt”.

In dezelfde bewoordingen laat Manu zich later ook uit als hij geconfronteerd wordt met het feit dat een gouden medaille nog ontbreekt in de prijzenkast van de Oranje Dames. Manu: “Ik weet wat ik kan en ik ben niet zo gauw bang meer voor dat soort uitdagingen, nadat ik al als 21-jarige aan de slag ging als trainer”.  Ook in deze dubbelfunctie niet.

Manu blijft ook als clubtrainer bij Metz actief. Iets waar de Bond volledig achter staat. Paul van Gestel: “Het is goed voor een bondscoach dat die ook in de stille periode bij het nationale team actief blijft bij een club. Het houdt je scherp. Het is voor alle partijen een ‘win-win situatie’. Zeker ook wat de financiële kant betreft”. Dat het geen onmogelijke taak is blijkt wel uit het gegeven dat het meer voorkomt, zeker bij de toptrainers. Bij Helle Thomsen ging het ook goed en een ander voorbeeld is dat van de Deense topcoach Nicolai Jakobsen. Onlangs werd hij wereldkampioen met de Deense mannenploeg en hij traint ook nog de Duitse topclub Rhein Neckar Löwen met vele internationals uit diverse landen. Met twee Duitse titels in 2016 en 2017 als resultaat. 

Keeperstrainer

Technisch directeur Paul van Gestel nog over de afgelopen periode en de procedure nadat Helle Thomsen ‘nee’ had gezegd tegen een vervolg bij het NHV. “Kort nadat dit bekend was geworden hadden we in no-time al 16 open sollicitaties binnen. Vervolgens hebben we een short list gemaakt van zo’n 3 trainers. Belangrijk voor ons was - en hier heeft de spelersraad met o.a. Danick Snelder, Debbie Bont en Lois  Abbingh ook zeggenschap in gehad, dat de nieuwe coach een buitenlander zou moeten zijn, die tevens onze visie zou uitdragen. Daarna hebben we met twee trainers een gesprek gehad. Dat het Manu is geworden is natuurlijk helemaal prachtig gezien de successen van de Franse Nationale teams van de laatste jaren. Hierin ben ik ook goed ondersteund door Sjors Röttger en Harrie Weerman”.

Ook met de begeleidingsstaf is men goed op weg. “Daar zullen we straks ook met een aantal nieuwe namen komen. Lena Rantala (de keeperstrainster, RK) zullen we dan inderdaad niet terugzien”.

Deel dit bericht