Nieuws

ERVAREN NICO STET TRAINER / COACH VAN GEPROMOVEERD VELO

ERVAREN NICO STET TRAINER / COACH VAN GEPROMOVEERD VELO

Nico Stet (70) is de nieuwe trainer/coach van de handbalsters van VENÉCO/VELO. Hij volgt Zsigmond Makay op, die met de club uit Wateringen afgelopen zaterdag promoveerde naar de eredivisie. Geen onbekend terrein voor de ervaren Stet, die in het verleden zowel bij de mannen als de vrouwen van Hellas actief was op dit niveau.

Stet trainde nog wel jeugdteams bij Hellas, maar leek het eredivisie-handbal na veertig jaar vaarwel te hebben gezegd. Totdat technisch manager Jörgen de Groot van VELO hem benaderde. Het begon weer te kriebelen en na een aantal gesprekken besloot Stet de handschoen op te pakken.

,,Ik vind het eer, dat ze mij hebben gevraagd en heb erg veel zin om weer op dit niveau aan de slag te gaan. Het is een enthousiaste, gedreven groep heb ik gemerkt. En er is onder leiding van Erik van der Wel, die ik heel goed ken vanuit Hellas, een uitstekende jeugdopleiding opgezet. Hij is met andere bestuursleden bij mij langs geweest en dat waren goede gesprekken.”    

Stet heeft vooral zijn sporen verdiend bij het Haagse Hellas. Hij won in 2001 de beker tegen het Arnhemse AAC 1899.  Zijn grootste succes dateert uit 2002 toen hij met de vrouwen de landstitel én de nationale beker veroverde. Hij versloeg in een best-of-five destijds SEW na drie wedstrijden. Het was een fameus team met topspeelsters als Maaike Turnhout, Arjenne Paap, Ingeborg Vlietstra, Pearl van der Wissel, Sylvia Hoffman, dochter Inge Stet, Mirjam van Boles, Dewi van ’t Oostende, Babette van Engelen, Judith Demeyer, Amy den Broeder en een jonge Maura Visser.

Het succes eiste echter zijn tol, want vrijwel de gehele basisploeg werd na die successen ‘weggekocht’ door buitenlandse clubs. Voor Stet een reden om bij de vrouwen te stoppen. Vanaf 1983 had hij jeugdteams en de selectieteams van Hellas onder zijn hoede. Hij bracht de mannen, met onder anderen zoon Wessel Stet,  naar de eredivisie en was regelmatig trouble-shooter bij de Haagse club. Toen de vrouwen degradeerden uit de eredivisie, was hij interim-trainer. De mannen bracht hij na de degradatie binnen één seizoen weer terug op hoogste niveau. Altijd kon Hellas een beroep op Stet doen.

Met VELO ziet hij vooral de uitdaging om de Westlandse ploeg verdienstelijk te laten meedraaien in de eredivisie. ,,Dat zal nog een heel karwei worden”, realiseert hij zich. ,,Er moet een omslag komen naar topsport. Er ligt een goed fundament, maar versterkingen zijn wel nodig. Dat is niet eenvoudig, maar daar is de technische leiding druk mee bezig. Het wordt een flinke uitdaging voor de ploeg en voor mij”, aldus de voormalig (adjunct)directeur van praktijkschool De Einder.

Stet wordt ondersteund door een begeleidingsteam met assistent-trainster Jaqueline de Kluyver, keeperstrainer Michel Pronk (ex Hellas), teammanager Anita Huf en op de achtergrond zijn voormalig teammanager bij Hellas Henk Baggerman.

AD SPORT/PETER LOTMAN

Deel dit bericht