Guus Hölscher Topsport AwardMizuno 2017Handbalshop
Europees: Bietigheim met slechts tien speelsters aan de start

Europees: Bietigheim met slechts tien speelsters aan de start

12 februari 2018, 14:23 uur

Krimi tussen Flensburg en Kielce eindigt in laatste seconde onbeslist

Door Frits Feuler –Een rondje langs de Europese velden in het afgelopen weekeinde levert weer voldoende wetenswaardigheden op. In de groepsfase van de Champions League bij de mannen kwamen alle ploegen in de elfde – van de veertien – ronde in actie.

Champions League mannen

Meest in het oog springende duel dit weekend was dat tussen Flensburg en het Poolse Kielce. De thuisploeg, van coach Maik Machulla en assistent Mark Bult, moest het gehele duel tegen een achterstand opboksen (19-24) en kon pas in de slotfase aansluiten. Rasmus Lauge bracht de Duitsers nog op voorsprong, maar de gasten prikten via hoekspeler Blaz Janc enkele seconden voor tijd de gelijkmaker binnen: 32-32, na een ruststand van 17-21.

Challenge Cup Visé

Het Waalse Visé had in de Challenge Cup – ronde met de laatste 16 ploegen - geen schijn van kans in het uitduel bij het Roemeense AHC Poitassa Turda: 44-24. De Roemeense ploeg was vorig seizoen nog verliezend finalist tegen het Portugese Sporting CP in diezelfde Europese groep. Voor 600 toeschouwers was het halfweg al gelopen koers: 22-11. Flasj (4), Glesner en Popivoda (elk 3) waren de trefzekerste schutters voor de Belgische ploeg. Zondag (16 uur) vindt in Visé de return plaats.

Champions League vrouwen

Bij de vrouwen verloor Thüringer thuis, voor 1500 toeschouwers, nipt van de Franse kampioen Metz: 29-31. Voor de Duitse ploeg, die alleen nog om de eer mee speelt, de zesde nederlaag in zeven duels. Tien minuten voor tijd kregen de bezoeksters het bij 25-26 nog even benauwd maar een time out bracht vooralsnog redding. Zestig tellen voor tijd (28-29) lag een puntje binnen bereik van de Duitse ploeg. Maar Laurissa Landre besliste anders: 29-31. Opvallendste speelster bij de Franse ploeg was Xenia Smits die liefst tienmaal het net raakte. Tegen haar sprong- en schotkracht moest de huidige koploper in de Bundesliga het antwoord meermaals schuldig blijven. Ailly Luciano scoorde twee keer. Bij de thuisploeg scoorde Iveta Luzumova twaalf keer.

SG BBM Bietigheim zit in de hoek waar geen Europese eer meer te behalen valt. Zeven speelsters ontbraken vanwege blessures en andere redenen. Op bezoek bij het Hongaarse FTC Ferencvaros, voor 2400 toeschouwers, kon de ploeg over slechts tien speelsters beschikken. Angela Malestein, Charris Rozemalen, Fie en Cecile Woller, Kim Naidzinavicius, de zwangere Maura Visser en de internationaal niet gerechtigde Anna Loerper reisden niet mee. Gekozen werd v oor de tactiek met de zevende veldspeelster die redelijk lang succesvol bleek. Uitzicht op de kwartfinale heeft de ploeg niet meer na de forse 31-22 (14-8) nederlaag in Hongarije. Antje Laueroth was met acht treffers de succesvolste speelster voor de ploeg van Martin Albertsen. Laura van der Heijden werd met vijf treffers topscoorster voor FTC Hungaria Ferencvaros. Haar ploeggenote Danick Snelder trof eenmaal.

Na de pauze kenden de gasten een korte opleving: 19-16 (42’). Meteen ook het laatste wapenfeit. Via 24-16 werd het uiteindelijk 31-22, een nederlaag die volkomen gerechtvaardigd is, meldde de club een dag later op de clubsite. Komende zondag volgt in Leverkusen het uitduel met Bayer in de Bundesliga.

CSM Bucuresti, de ploeg van Oranje-coach Helle Thomsen, moest thuis voor 5500 enthousiaste toeschouwers een 22-22 gelijk spel toestaan aan het Russische Rostov-Don. Beide ploegen azen op de eerste plek in groep 1, dus een wedstrijd op hoog niveau lag in de lijn der verwachtingen. Een duel ook tussen de twee sterkste opbouwrijen i deze Champions Laegue, opschoon Christina Neague een behoorlijke offday had: vijf doelpunten, negen missers. Thomsen koos met enige regelmaat voor de zevende veldspeelster maar dat kon de minimale achterstand bij rust niet weg poetsen.

Rostov leek de thuisploeg de eerste nederlaag toe te gaan brengen, zelfs na de directe rode kaart voor Ana Paula Rodrigues die bij een strafworp Paula Ungureanu vol in het gezicht raakte. Voor Bucaresti het sein om nog feller door te gaan. De Russinnen scoorden slechts drie keer in de laatste veertien minuten. Neagu miste bij haar laatste schot, bij 22-2, hetgeen de 13e save opleverde voor doelvrouwe Anna Sedoykina.

Bucaresti leidt in de groep met 11 punten, eentje meer dan Györi. Maandag 26 februari (19 uur) ontvangt Györi de Roemeense kampioen in de ‘clash’ om de groepswinst. Rostov telt twee punten achterstand en op de slotdag – de tiende speeldag - ontvangt Bucaresti op 10 maart in eigen huis.

Györi won het uitduel, voor bijna 1700 toeschouwers, bij het Sloveense Krim Mercator vrij duidelijk: 21-32. Zsuzsanna Tomori scoorde zes keer, Yvette Broch nam drie treffers voor haar rekening, Nycke Groot was eenmaal succesvol.

Stand groep 1:

1. Bucaresti 7-11; 2. Györo 7-10; 3. Rostov-Don 7-9.

Stand groep 2:

1. Vardar 7-14; 2. Metz 7-10; 3. FTC Hungaria 7-8; 4. Buducnost 7-6. 

Laatste update: 12 februari 2018, 15:45 uur
Personeelsadvertentie Handbalstartpunt