Nieuws

Examen voor Belgisch koppel Beulakker en Gilis tussen tophandbalsters

Vier scheidsrechterskoppels uit vier landen op toernooi Wittlich

Door Frits Feuler – Winnaars van Olympisch goud, wereldkampioenen, Europese kampioen. Bij de Wittlichter Handball Cup (het vroegere Stelioplast-Cup) staan sinds het eerste toernooi in 1999 ieder jaar wereldsterren op het parket. Nu, bij de editie van 2018, komen niet minder dan vier wereldkampioene mee met het Franse Club Metz Handball om komend weekeinde (4 en 5 augustus) bij het sterkste Duitse vrouwentoernooi mee te dingen naar de hoofdprijs in sportarena Wittlicher Eventum. De EHF (Europese Handbal Federatie) heeft het toernooi aangegrepen om talentvolle jonge scheidsrechterskoppels uit heel Europa te observeren en te begeleiden en te laten wennen aan het hogere Europese handbalniveau. Overigens is dit de eerste EHF-stage voor scheidsrechters in Duitsland.

“We voelen ons best wel trots dat de EHF ons toernooi daarvoor heeft uitgekozen,” aldus Axel Weinand, voorzitter van HSG Wittlich en vroeger zelf ook arbiter. Omdat vanaf het allereerste toernooi steeds topteams uit Europa aanwezig zijn – nu bijvoorbeeld de ex-CL-winnaars Viborg (Denemarken) of Larvik (Noorwegen) of ploegen uit de Duitse top – recordkampioen Leverkusen – heeft HSG steeds contact gehad met de Duitse Handbal Bond om topscheidsrechters voor dit toernooi te krijgen. En de DHB schatte de waarde van dit toernooi en stuurde steeds beloftevolle jonge koppels richting Wittlich.

Nu dus arbiters uit België, Rusland, Servië en Duitsland. Hun deelname is mede te danken aan Jutta Ehrmann-Wolff, directrice van recordkampioen en deelnemer Bayer Leverkusen. Vroeger zelf internationaal scheidsrechter, leidde zelfs wedstrijden bij de mannen in de Bundesliga en Europa-Cup. Na haar actieve carrière werd ze niet alleen EHF-afgevaardigde maar is sinds 2014 ook lid van de Scheidsrechterscommissie van de EHF. En juist haar contacten binnen de EHF benutte HSG voor haar toernooi.

De Duitse Bond ondersteunt het toernooi financieel, waardoor de keuze van de EHF makkelijker werd. Donderdag al reizen niet alleen de vier scheidsrechterskoppels richting Wittlich maar ook de beide docenten scheidsrechtersopleiding, Tomo Vodopivec (Slovenië) en Helmut Wille (Oostenrijk) alsook de Spanjaard Marcos Bestilleiro van het hoofdkantoor in Wenen en EHF-trainersdocente Marta Bon uit Slovenië.

Op de scheidsrechters wacht vrijdag een zware scholingsdag. Voor Duitsland zijn Christian en David Hannes present, Servië levert Dragana Jakovlevic en Danijela Sando, uit België zijn Kristof Gilis en Casper Beulakker aanwezig, de Russen sturen Anton Antashev en Denis Musatov. De Belgische arbiters Beulakker en Gilis uit Sint-Truiden werden vorig seizoen in eigen land tot 'beloftekoppel van het jaar' verkozen en floten begin maart op het WK voor scholen tot in de kwartfinale. Hun internationale vuurdopp krijgt nu dus een vervolg.

Fitness en spelregeltesten staan o.a. op het menu maar ook lezingen over diverse scheidsrechtersthema’s. Alle acht hebben het opleidingsprogramma van de EHF reeds doorlopen en worden nu in Wittlich voorbereid om in de toekomst interlands en Europese wedstrijden te leiden.

“De EHF zoekt dus steeds naar internationale toernooien waar een hoog niveau gegarandeerd is,” aldus Wolfgang Jamelle, de scheidsrechtersboss van de DHB. “We zijn, als DHB, overtuigd, dat we met dit toernooi een goed figuur slaan. Zelf ben ik echter afwezig. Maar Jutta Ehrmann-Wolf zal de koppels namens de DHB begeleiden.”

Voor de teams niet alleen oefenduels op hoog niveau maar de in totaal 12 wedstrijden tot aan de finale op zondagavond worden door top-scheidsrechters geleid.

Deelnemende ploegen:

Groep A: Spono Eagles Nottwil (Zwitsers kampioen), SG BBM Bietigheim (Duits kampioen 2017 en titelverdediger in Wittlich), Bayer Leverkusen (Duits recordkampioen met de nieuwe trainer Robert Nijdam).

Groep B: Metz Handball (Frans kampioen en recordkampioen), Buxtehuder SV (meermaals Duits bekerwinnaar), TuS Metzingen (EHF-Cupfinalist 2016).

Deel dit bericht