Frankrijk met moeite langs stugge Zweedse ploeg naar finale WK

Door Frits Feuler –Met een bijzondere krachtsinspanning heeft Frankrijk opnieuw de finale bereikt van het mondiale toernooi. Ditmaal ten koste van een stugge Zweedse ploeg die pas in de slotfase van de tweede helft de teugels noodgedwongen moest laten vieren: 22-24.

De eerste helft gaven beide ploegen elkaar niets toe. Zweden zou, bij winst, voor het eerst in een WK-finale komen. Europese toernooien verliepen tweemaal beter: in 2010 verliezen finalist, in 2014 als derde. Frankrijk stelde daar heel wat meer prijzen tegenover: 12 WK deelnames, met de titel in 2003 en driemaal de zilveren plek (1999, 2009 en 2011). Europees waren er drie bronzen medailles.

De wedstrijd haalde bij lange na niet het niveau van het spel dat de Noorse ploeg enkele uren eerder op de vloer legde tegen een onthutsend zwak Nederland. De ruststand was nog in Zweeds voordeel (12-11) maar Frankrijk nam duidelijk het initiatief over.

Zweden leek bij 15-18 geklopt maar nam door Isabelle Gullden de laatste keer een voorsprong: 22-21. Een merkwaardige scheidsrechterlijke beslissing - de Zweedse gelijkmaker vond geen genade bij de Spaanse arbitrage – ontnam de Tre Kronors hun laatste restje energie: 22-24.

Zondag om 14.30 uur is Nederland tegen Zweden om het brons, om 17.30 uur de finale tussen Noorwegen en Frankrijk, een herhaling van de Olympische finale in 2016.