Nieuws

Frankrijk: na wereldtitel nu ook Europees de beste

Frankrijk kegelt Rusland omver en pakt goud

Door Frits Feuler– Voor het eerst hebben de Franse handbalvrouwen een Europese titel behaald. Voor bijna 14.000 dolenthousiaste fans in de Parijse sporttempel Bercy bikkelde de ploeg van bondscoach Olivier Krumbholz er tegen Rusland – een herhaling van de Olympische finale met Russische winst toen - duchtig op los. Het resultaat vergoedde veel, want na een magere 13-12 score bij rust gingen de Franse remmen na de pauze helemaal los: 24-21.

Frankrijk, voor het eerst Europees kampioen in eigen land                  

Ook de Russische ploeg ging voor haar eerste EK-titel. Het openingsduel op dit EK bracht beide grootmachten ook al tegenover elkaar. Rusland won toen verrassend met 26-23. Maar al gauw bleek dat de viervoudig wereldkampioen deze titel nooit zou kunnen behalen in een haast vijandige ambiance. Daarvoor was met name de Franse defensie een behoorlijke sta-in-de-weg.

Sptektakel was er zeker. Beide ploegen gaven elkaar geen duimbreed toe. De Russische sterspeelster van Rostov-Don, de 23-jarige Anna Vyakhireva - gekozen tot MVP van het toernooi - werd vaak met behoorlijk ongeoorloofde middelen het spelen onmogelijk gemaakt. Het pleit voor de techniek en de instelling van de frêle opbouwspeelster dat ze onverdroten door ging en uiteindelijk toch nog tot zeven treffers kwam. Maar de aanslagen op haar lijf waren, met name van de Franse Beatrice Edwige, niet mis!

Geoorloofd

Alle fysieke mogelijkheden werden bij ‘les bleus’ uit de kast gehaald, daarbij langs de kant opgezweept door een hypernerveuze coach Krumbholz. Alles leek ook voor de Deense arbitrage geoorloofd. Zeker, nadat bij 16-13 de Franse Allison Pineau (29) de pineut was met een rode kaart: haar snoeiharde strafworp schampte het gezicht van de Russische keepster! Arbiters in paniek, videobeelden erbij. Een minuut van overleg was nodig om de Franse nummer 7, huilend, met rood weg te sturen. Het gejoel in de Arena zwelde aan tot een kakofonie van geluid!

Anna Vyakhireva, MVP van het 13e EK in Frankrijk                   foto EHF

Daarna leek het alsof de Russinnen vogelvrij waren verklaard. De Franse vechtmachine zette zijn tanden in de tegenstander, het werd nu een echt handbalgevecht. Vielen er in de eerste helft ‘slechts’ vier pingels, in het tweede bedrijf ging de teller naar zeven. Aan iedere cirkel leek het ‘oorlog’, er was meer aandacht voor het lichaam dan de bal. De Franse ploeg ging het beste om met de tolerantie die de arbiters aan de dag legden. Tot woede van de Russische brombeer Evgeny Trefilov die buiten zinnen raakte en niet meer in staat was om redelijk met zijn speelsters te communiceren. Lijdzaam ondergingen de Russinnen hun lot, tegen een dergelijke muur van vijandigheid was niet op te boksen.

Neemt niet weg dat Frankrijk aanvallend de meeste impulsen had via Alexandra Lacrabere. Zij stuurde zelf zes treffers bij maar bracht ook heel slim haar medespeelsters in stelling. Of de Franse ploeg dit ruwe defensieve werk nodig heeft? Niet echt, want er zijn ook andere kwaliteiten in de ploeg die in 2020 zijn zinnen heeft gezet op de Olympische titel.

Remonte

Zodra Rusland maar even dreigde aan te haken – tien (!) keer stond er een marge van twee in de tweede helft op het bord – werd er op soms ordinaire wijze een einde gemaakt aan de Russische remonte. Voor de echte handballiefhebber moet dit pijn aan de ogen hebben gedaan!

Lacrabere tekende voor de vier laatste Franse treffers waarvan drie uit een strafworp. Drie minuten voor tijd stond de 24-21 eindstand al vast. Dat Frankrijk feest kan vieren, werd meteen duidelijk. Voor de verslagenen echter een nachtmerrie!

Rusland: Seydokina, Petrova (1), Kuznetzsova (2), Kochetova, Sudakova, Sen (3) , Makeeva (1), Managarova (1), Vyakhireva (7), Samokhina (1), Dmitrieva (5), Snopova, Trusova, Frolova, Malashenko, Skorobogatchenko.

Frankrijk: Saurina (2), Leynaud, Pineau (2), Dembele, Lacabere (6), Nze Minko (4), Niombola (1), Zaadi (2), Houette (2), Glauser, N’Gouan, Flippes, Coatanea (1), Edwige (2), Kanor (2), Foppa.  

Scheidsrechters: Karina Christiansen en Line Hesseldal Hansen (Den)   

 

 

 

Deel dit bericht