Gelijkmaker Loïs Abbing in slotseconden afgekeurd

Verrassende nederlaag Oranje tegen Hongarije

De Nederlandse handbalsters hebben zondagmiddag in een met 6000 toeschouwers uitverkocht Indoor Sportcentrum in Eindhoven de returnwedstrijd tegen Hongarije in het WK-kwalificatietoernooi verloren. Na een 12-12 ruststand werd het 22-23 voor Hongarije dat daarmee de koppositie van Nederland in de kwalificatiegroep heeft overgenomen.

Het ziet er naar uit dat Nederland door deze nederlaag geen groepswinnaar zal gaan worden. Nederland en Hongarije zullen in mei en juni hun laatste twee wedstrijden tegen Wit-Rusland en Kosovo gaan winnen. Hongarije wordt in dat geval groepswinnaar. Het onderling resultaat is in het voordeel van de Hongaren. Zij hebben in de uitwedstrijd meer doelpunten gescoord (23) dan Nederland afgelopen donderdag (19).

Nederland begon het beste aan de wedstrijd, al was het spel al meteen niet op zijn best. Mede dankzij enkele stops van Tess Wester werd het in de vierde minuut 2-0 door Nycke Groot. Oranje had dan inmiddels al een zevenmeter gemist. Hongarije haakte aan en na de eerste stop van de Hongaarse keepster Nicoletta Kiss, die misschien wel de beste speelster van de wedstrijd was, werd het in de zesde minuut 2-2. Tien seconden later zelfs 2-3 door Kovacsics.

Er ontspon zich vervolgens eenzelfde wedstrijd als afgelopen donderdag in Györ. Beide ploegen speelden zeker niet op hun best. Ze ware zeer aan elkaar gewaagd waarbij Hongarije zeven keer aan de goede kant van de score stond terwijl Nederland na de openingsfase nog slechts drie keer in de eerste helft een voorsprong mocht koesteren.

Bij Oranje gingen te veel zaken mis. Zo werden er in de hele wedstrijd alleen al vier strafworpen gemist. Aanvallend vlogen de ballen vaak over of naast of werd een speelster afgefloten voor cirkelfout.  Nederland leek soms wel onder de druk te bezwijken. Daarnaast ontpopte doelvrouwe Kiss zich als een ware plaag voor Oranje. De tweede keepster van Györi KC werd dan ook steeds nadrukkelijker de held bij Hongaarsen. Aan de overkant stond Tess Wester bij vlagen ook sterk te keepen.

Vanaf 2-3 bleef Hongarije dus aan de leiding totdat Nederland bij 6-5, na een van de acht treffers van Lois Abbingh, voor even het stokje overnam. De beste Hongaarse veldspeelster Kovacsics maakte er snel 6-6  van. Nadat Abbingh haar twee pingel miste en Wester een stop voor Nederland realiseerde, was het Broch die de 7-6 liet optekenen. Bij 7-8 waren de gasten weer aan de beurt.  Bij 8-8 regende het even penalty’s. Vier werden er achter elkaar gegeven, voor beide partijen twee hetgeen resulteerde in een 10-10 tussenstand. In de laatste paar minuten scoorden beide ploegen nog tweemaal: 12-12 bij rust.

Aan het begin van de tweede helft was het opnieuw Nederland dat de leiding nam. Van Olphen en Smeets scoorden voor Oranje: 14-13. Luckas zette Hongarije weer naast Nederland. Het moment voor Nicoletta Kiss om nog meer de aandacht op zich te vestigen en meer en meer een plaag wordt voor Oranje. Iedereen loopt zich stuk op de Hongaarse doelvrouwe. Tess Wester bezwijkt niet en weet ook een aantal ballen te stoppen, anders had het er voor Oranje op dat moment in de wedstrijd heel anders uit gezien.

In de 38e minuut komt voor het eerst een verschil van twee doelpunten in het t voordeel van Hongarije op de teller:14-16. De enige die de Hongaarse keepster nog weet te verslaan is Loïs Abbingh. Met twee prima treffers op rij brengt ze Nederland er weer naast: 16-16.

Nog een minuut later staan de gasten weer aan de positieve kant van de score: 16-18.  Na een gemiste strafworp door Laura van der Heijden scoort Groot de 17-18 en is het coach Helle Thomsen die een time-out pakt. Wie anders dan Abbingh zet Oranje daarna weer naast Hongarije: 18-18. Als Kovacsics de eerste zevenmeter voor Hongarije mist, is het Van der Heijden met haar eerste treffer die Oranje in de 53e minuut weer op voorsprong zet: 21-20. De fans op de volgepakte tribunes juichen en steunen Oranje in een moeilijke fase.

Nu is het de beurt aan de Deense coach van Hongarije, Kim Rasmussen, die in een een time-out moet vluchten. Die pakt voor Nederland niet goed uit want alles gaat daarna mis. Hongarije komt weer gelijk waarna Kelly Dulfer een tijdstraf krijgt. Nycke Groot mist de vierde zevenmeter voor Oranje. Op vier minuten van het einde, op het moment dat Abbingh net naar de strafbank is gestuurd komen de Hongaarsen op 21-23.

Het blijft hectisch in de slotfase. Van der Heijden wordt teruggefloten na een aanvallende fout. Hongarije schiet over waarna Kiss de meubelen redt voor haar ploeg. Toch is het Nycke Groot die, met nog 52 seconden op de klok, de aansluitingstreffer scoort. Hongarije wordt met een cirkelfout teruggefloten waarna Nederland nog één keer de bal krijgt. Met nog zeventien seconden neemt Thomsen een heel belangrijke time-out.

De afspraak is dat Abbingh de bal moet krijgen. Die komt daar ook. Met nog tien seconden te gaan legt de Groningse aan voor een schot. Ze scoort de gelijkmaker. 6000 man veren op. Een enorm gejuich barst los, feest in het Sportcentrum. Maar het internationale topkoppel, de zusjes Bonaventura-Bonaventura uit Marseille, bewijst waarom ze dat zijn. Zij fluiten af omdat Danick Snelder een sperfout maakt op een Hongaarse speelster die daardoor niet haar verdedigend actie kan uitvoeren op het geweldige afstandsschot van Abbingh.

Met veel gejoel en boeggeroep eindigt het duel in een 22-23 overwinning voor Hongarije dat uitbundig feestviert na deze zwaar bevochten zege op Nederland.