Nieuws

Geraets en Geraets voelden zich thuis tussen de wereldtoppers

Door Frits Feuler – Niemand had het in de gaten, het Nederlands Handbal Verbond vond het blijkbaar niet nodig om erover te communiceren. Maar sinds ‘eeuwen’ waren er weer Nederlandse scheidsrechters actief in de groepsfase van de DELO EHF Champions League: Paul en Ruud Geraets uit Geleen.

Het is bijna twaalf jaar geleden dat er voor het laatst een Nederlands koppel een wedstrijd in de EHF Champions League (groepsfase tot en met finale) floot. Op 31 oktober 2008 waren Peter Bol en Ed van Eck de scheidsrechters bij de wedstrijd tussen het Kroatische HC Podravka Vegeta en HC Lada uit Rusland. Het was hun enige optreden in de EHF Champions League.
Sinds de invoering van de EHF Champions League in het seizoen 1993/1994 floten namens Nederland alleen de koppels Haak/Koppe (1994-1996), Nüsser/Struik (1994), Brussel/Van Dongen (1995-1997, waaronder de finale tussen Viborg HK en Mar El Osito Valencia in 1997), Scholtens/Stolk (1998-2000) en Van der Helm/Wiebrands (2001-2008). Bron: Roy Knoppert

In het tweede groepsduel tussen het Deense Esbjerg en het Roemeense Bucuresti kreeg het duo Paul en Ruud Geraets uit Geleen nu, twaalf jaar na het laatste Nederlandse koppel de eer om dit duel, met de Deense waarnemer Kampmann, in goede banen te leiden. En de Limburgse arbiters kregen na afloop complimenten voor hun optreden. "Met Martine Smeets aan de kant van de gasten konden we na afloop niet praten, meteen na de wedstrijd vloog de ploeg terug naar Roemenië. Het duo mag met trots terug kijken op een geslaagd debuut. Eerder al kwam men ook in andere Europese duels en jeugtoernooien in actie, maar dit was andere koek.

                   

Na een rit van 800 kilometer met de auto – normaliter is daarvoor 600 kilometer het maximum maar vanwege  corona-maatregelen adviseerde de EHF om toch met de auto te gaan – arriveerden de Limburgse fluitisten zaterdagmiddag aan de Deense westkust van het schiereiland Jutland, een stad met ruim 70.000 inwoners. Kennismaken met de organisatie van de thuisclub, de waarnemer leren kennen, hotel opzoeken. Beetje rusten. Hapje eten.

“Bij vertrek moesten zowel arbiters als alle speelsters, officials en waarnemer een verklaring invullen waarin duidelijk werd dat ze een negatieve test hadden vanwege corona. Die test wordt in Wenen meteen bekeken en, indien nodig, wordt een speelverbod opgelegd. In ons geval was iedereen bij het begin van de wedstrijd aan boord!”

Wereldtoppers

Jammer dat de entourage in de Blue Water Dokken - Estavana Polman was niet te bekennen, naar verluidt verblijft ze in Nederland – niet die sfeer ademde zoals gebruikelijk bij thuiswedstrijden van de Deense kampioen. Halverwege leidden de Roemeensen met 15-17, richting het laatste fluitsignaal werd het alsmaar spannender. Het verschil schommelde steeds rond één treffer. Uiteindelijk besliste sterspeelster Christian Neagu, na een time out, het duel luttele seconden voor tijd met een snoeiharde sprongworp vanaf de stippellijn: 29-30.

“Een aparte beleving als je tussen al die wereldtoppers loopt,” vertelt het tweetal haast in koor. “Niets ten nadele van de Nederlandse ploegen maar dit is echt totaal anders, ook qua beleving, qua spel, qua fysiek. Neagu, Dembelé, Frey, Solberg. Allemaal prima tophandbalsters. Geen gezeur, uitdelen en incasseren. Maar ook hier geldt: duwen vanaf de zijkant of in de rug is simpelweg een straf. Niemand die daar over mekkert,” geeft Ruud aan. “Anders is het spel op de cirkel, een beetje meer ‘oorlog’: dat kan tot een bepaalde hoogte, maar het moet niet te gek worden, dan grijpen we in.”

Een ding weten de broers zeker: “Als je hoger fluit, op dit niveau bijvoorbeeld, ga je ook anders met de coaches om,” tipt broer Paul aan. “We fluiten het beste als we vooraf licht gespannen zijn. Nee, niet zenuwachtig, want dan gaat het fout. Dit was allemaal nieuw voor ons, maar we waren absoluut niet nerveus. De Deense waarnemer complimenteerde ons met de prestatie na afloop.”

Vervolg

Stiekem hoopt het tweetal op een vervolg. “Maar dat heb je niet in de hand, je wordt beoordeeld en die prestaties worden in Wenen gewogen voor een volgende inzet. Het liefst zouden we dit elk weekeinde willen doen!” grapt het tweetal, “Met al die coronatoestanden is het al heel lastig om daarin de juiste balans te vinden. Eerst dit maar eens verwerken, nagenieten. We hebben genoeg indrukken opgedaan.”

In de verte lonkt misschien ook een keer een optreden tussen de grote jongens in de Champions League. Toch? “Nou, dat zou mooi zijn maar de weg daar naar toe is een hele lastige. Daar gaan we nog niet van uit. Nu eerst hier in de stad een beetje uitwaaien, een stukje langs de kust wandelen. Dan het avondeten in het hotel en morgenvroeg beginnen we aan de lange terugreis. Voor het donker hopen we weer in Geleen te zijn. Dit weekeinde smaakt in elk geval naar meer,” zijn Ruud en Paul realistisch.  

Het samenvatting van het duel is terug te zien via:

https://www.ehftv.com/player/vod/team-esbjerg-v-csm-bucuresti/

De volgende twee internationale klussen dienen zich al weer aan: op donderdag 1 oktober arbitreert men in Lingen het oefenduel tussen Duitsland en Nederland U20. Twee dagen later dan als scheidsrechters bij de 'grote meiden' van Duitsland en Nederland.

cover Debuut van de broers Geraets in de Champions League

foto archief HSP / foto Reza

Deel dit bericht