Nieuws

Györ ontslaat coach Gabor Danyi na pijnlijk verlies tegen FTC

Van de Redactie – Gabor Danyi (57) is niet langer hoofdcoach bij het Hongaarse Györi Audi ETO KC. De trainer werd na het met 21-31 verloren duel tegen FTC Ferencavaros ontslagen. Daarmee raakt de zestiende landstitel uit zicht: eindigen beide ploegen gelijk dan gaat de trofee naar FTC op basis van onderling resultaat. Veertien keer werd de Hongaarse beker gewonnen, vijfmaal was Györ succesvol in de Champions League. Voor het duel van morgen tegen DVSC staat de ploeg onder leiding van clubicoon Anita Görbiscz, Attila Kun en Zoltan Holanek.

Eerder al was bekend dat Danyi, sinds 2018 actief als opvolger van Ambros Martin, na dit seizoen de club zou verlaten en al als hoofdcoach was gepresenteerd bij Siofok. Bij de Hongaarse nationale vrouwenploeg is hij assistent naast Gabor Elek, coach van FTC.

Het uitzicht op een nieuwe Hongaarse titel glipt de Györ-coach nu dus uit handen zodat het bestuur vandaag ingreep.

“Na de nederlaag tegen FTC moet ik mijn excuses aanbieden voor de prestatie van mijn ploeg,” aldus voorzitter Dr. Csaba Bartha na afloop. “Die nederlaag hebben onze fans in deze moeilijke tijd niet verdiend. Als bestuur betreuren wij de beslissing om het contract met Danyi te ontbinden. Als ploeg moeten we nu gezamenlijk sterk zijn, er wacht een moeilijk duel tegen DVSC (zaterdag) en natuurlijk de FINAL4 waar we de titel moeten verdedigen.”

De vier resterende competitieduels zijn enorm belangrijk: thuis tegen DVSC, MTK en Mosonmagyovar, tussendoor op bezoek bij Vaci. In de halve finale van de Hongaarse beker, op 15 mei, staat Györ weer tegenover FTC. De winnaar ontmoet in de finale de winnaar van het duel tussen DSVC en Kisvardai. In de Champions League eind mei wacht het Franse Brest Bretagne.  

FTC, de ploeg van Angela Malestein, gaat in de competitie achtereenvolgens nog op bezoek bij Boglar Akadmia, Erdi, DVSC en Alba Fehervar voordat met het thuisduel tegen MTK de competitie wordt afgesloten. Elf Hongaarse titels – de laatste in 2016 – en evenveel nationale bekers verzamelde de ploeg. In 2006 werd de EHF Cup gewonnen, tweemaal bereikte men de finale van de EHF Champions League maar kwam tekort. Voor komend seizoen sluiten Szandra Zácsik (MTK) en Júlia Hársfalvi (Siofok) aan, vertrekkers zijn Noémi Háfra en Nadine Schatzl (beiden Györ), Noémi Pásztor (Mosonmagyarovar) en keepster Gréta Hadfi (Erdi).

cover Eerder dit jaar: Stine Oftedal, Gabor Danyi namens Györ, coach Laurent Bezeau en Ana Gros namens Brest, eind mei opnieuw elkaars tegenstanders FINAL4, nu zonder Gabor Danyi

foto archief HSP / EHF

Deel dit bericht