Nieuws

HALVE FINALE BEREIKT! ORANJE NU TEGEN ONGESLAGEN RUSLAND

Door Frits Feuler – Zenuwslopend was het duel tussen Noorwegen en Duitsland zeer zeker. Een salonremise lag voor de hand, want dan zouden beide teams doorgaan naar de halve finale. Zo ver kwam het niet. Noorwegen wenste geen cadeautjes te geven en trok, zij het moeizaam, alle registers nog eens open. Acht duels, zeven keer winst. Alleen tegen Nederland verloor de ploeg die zich de laatste jaren ontpopte als een ware handbalgrootmacht: 28-30 die het dit WK moest doen zonder de geblesseerde topspeelsters als Katrine Lunde, Kari Grimsbø, Nora Mørk en Veronika Kristiansen.  

                          

                                           Silje Waade namens Noorwegen, foto IHF

Halverwege was nog alles mogelijk: 17-16. Vijf minuten na de hervatting sloeg de Scandinavische ploeg een gaatje van vijf: 22-17 en 23-18. Maar Duitsland zou Duitsland niet zijn als er nog ergens een blik energie gevonden werd binnen de ploeg van Henk Groener: met nog vijf minuten (31-29) te gaan werd de boel nog even flink op z’n kop gezet maar de Anschlusstreffer kwam er niet. Het slotwoord was aan Noorwegen dat als groepswinnaar van het veld stapte: 32-29. Samen met Nederland gaat men zich voorbereiden op de duels in de halve finales, vrijdag aanstaande.

Daarin neemt Nederland dat drie van de acht duels tot nu toe verloor, het op tegen het al acht duels zonder puntverlies spelende Rusland, onder leiding van Rostov-coach Ambros Martin. De andere halve finale gaat tussen Noorwegen en Spanje. Noorwegen verloor op dit WK één duel, Nederland pakte in een senstioneel duel met 30-28 de winst. Spanje verloor het slotduel van Rusland en had daarvoor voldoende aan een 28-28 gelijkspel tegen Zweden om plek twee vast te houden.

                         

                                                  Ambros Martin, coach Rusland, foto IHF

Tijdens het WK 2017 in Duitsland pakte Frankrijk – nu dertiende – de mondiale titel na winst in de finale tegen Noorwegen. Nederland won de kleine finale van Zweden dat nu tegen Duitsland – twee jaar geleden in eigen land als twaalfde geëindigd - om plek zeven gaat spelen. Montenegro en Servië strijden om de vijfde plaats.

Deel dit bericht