Nieuws

Handbal heeft status van voetbal overgenomen

Recordaantal toeschouwers in Eindhoven

Door Hans Schets  - De Nederlandse handbalsters hebben zondagmiddag in een historische wedstrijd in Eindhoven, na een 12-12 ruststand, met 22-23 verloren van Hongarije. Historisch omdat voor het eerst in de geschiedenis een handbalwedstrijd in Nederland door 6000 toeschouwers werd bezocht.

 

Dat was te merken in de omgeving van het Indoor Sportcentrum in Eindhoven. Van heinde en verre kwamen de supporters aanlopen. Op zo’n moment is het prettig als schrijvende pers dat je tot aan de hal kunt rijden en je auto in de parkeergarage naast de sporthal mag parkeren. Als je dan boven komt, zie je een enorme lange rij supporters langzaam aanschuiven. Ruim honderd meter in de rij, voetje voor voetje richting de ingang. Van iedereen moet het kaartje apart gescand worden. Dan ben je blij dat je als journalist zo naar binnen kunt lopen .

Een drukte van jewelste dus en een fantastische sfeer. Zeker op het moment dat de speelsters de arena inlopen om zich in te spelen voor de wedstrijd.  De vooral jeugdige toeschouwers krijsen het uit bij het zien van hun idolen, want dat zijn de Nederlandse handbalsters inmiddels geworden. Een ongekende populariteit genieten de speelsters van het Nederlands handbalteam alsof het pophelden zijn. Die nauwelijks nog in Nederland komen en allemaal ver van huis in het buitenland wekelijks in de sterkste competities van Europa bij,  in het algemeen, internationale topclubs of subtoppers hun kunsten vertonen.

Een wedstrijd van Oranje is dan ook binnen 24 uur uitverkocht. Nooit vertoonde taferelen spelen zich tegenwoordig af rond een Nederlands handbalveld.  Alles en iedereen in het Oranje, dat moet wel indruk maken op de tegenstanders. Maar deze keer niet op de Hongaarsen.

Honderden, misschien wel duizend tot vijftienhonderd kinderen wachten geduldig op een handtekening: op een bal, een t-shirt of gewoon op een papiertje. Of op je arm. “Als ik er maar een heb,.” Lijkt het motto te zijn.  Journalisten die na afloop staan te wachten en te dringen. Op een gesprekje, het liefst met de toppers … Of de regionale journalist die net die ene speelster wil spreken die voor hun regio zo belangrijk is. Iedereen heeft een doel na afloop en die paar speelsters doen alles lachend alsof het een doodnormale zaak is.

Gelukkig is er tegenwoordig internet en kan men via Live stream veel internationale wedstrijden volgen. Maar ook een reisje naar de Duitsland waar, dicht bij de grens met Nederland, vaak veel groepen met Nederlandse supporters te zien zijn die daar hun idolen komen aanmoedigen als ze daar moeten spelen. Maar ook naar Parijs, Budapest, Györ, Metz, Stuttgart, Kopenhagen, Metzingen of waar dan ook iemand speelt. Overal duiken de Nederlandse supporters op.

Wie kent de tijden nog dat Oranje via het kwalificatietoernooi en daarna de play-offs moest vechten voor een plekje op een WK of EK.  Dat hebben we uit onze hoofden verbannen. Oranje is tegenwoordig heilig en mag niet meer verliezen. Nee, wij zijn de beste en het sterkste. We verwachten bij ieder toernooi een gouden medaille. Wat dat betreft heeft het handbal die status van het voetbal overgenomen. 

Koeman moet gaan bouwen aan een nieuw Oranje. Voorlopig voor hem geen WK’s of EK’s.  Thomsen kreeg in het in haar schoot geworpen nadat Henk Groener acht jaar lang gekneed en gebouwd heeft aan een team dat zilver veroverde op het WK van 2016 en bij de Olympische spelen de vierde plaats pakte. Toen vond de meester het genoeg en droeg hij het stokje over. 

Nu zijn de ‘jonge talenten van weleer’ grote dames geworden met internationale allure. Maar de verontwaardiging bij de fans en de ploeg is groot als de laatste treffer tegen Hongarije  wordt afgekeurd. Die beslissing durven nemen voor 6000 fans op de tribune toont de kracht van de zusjes Bonaventura uit Marseille die in 2006, gelijktijdig met de eerste stapjes van dit Oranje, in België hun eerste internationale wedstrijden floten. Hun prestaties werden alsmaar beter. Dat bewijst waarom ze het internationale topkoppel zijn dat twee jaar geleden ook al de WK- finale floot waarin Nederland voor het eerst internationaal van zich deed spreken.

Goed of niet goed gezien, de treffer telde niet. Dus bleef Nederland in eigen huis toch met een kater achter. Maar dat de ploeg in december richting Frankrijk trekt voor het EK, daar twijfelt niemand meer aan.

Kijk hier voor een fotoreportage van FotoREZA

Deel dit bericht