Nieuws

Handbal WK: Historisch team Korea in openingsduel tegen Duitsland

Door Frits Feuler- Het wordt historisch. Voor de eerste keer in de geschiedenis van het WK speelt een volledig Koreaans team. Sinds december 2016 bereidt het Koreaanse nationale team zich in Berlijn voor op het WK handbal dat op 10 januari in de Duitse hoofdstad begint. Korea speelt dan tegen gastheer Duitsland. Terwijl Zuid-Korea verschillende keren op de handbalkaart aanwezig was, was dat minder het geval voor de noordelijke buurman. Er zijn een paar speciale regels toegepast voor dit - tenminste voor Europese omstandigheden - onbekende team.

Historische gebeurtenis

16 spelers van het team komen uit Zuid-Korea, vier uit Noord-Korea. Het interessante is dat alle vier Noord-Koreaanse spelers actief zijn in het leger. Vooral in politiek ingewikkeld tijden is de benoeming van de spelers - Kyong Song Ri Jong-Gon Pak, Myong Ri Yong en Song Jin Ri - een groot teken van respect tussen de twee landen. "Het wordt een historische gebeurtenis", zegt coach Young Shin Cho.

Iedereen is nog steeds nieuwsgierig. Young Shin Cho is ook de coach van Sangmu, een militaire vereniging in Zuid-Korea. Maar nu is hij ook de trainer voor de 'andere kant'. "Veel mensen praten over mij omdat ik nu Noord-Koreaanse soldaten train," geeft Cho toe aan de krant Korea Herald. Om mogelijke conflictgebieden te vermijden, deed de coach afstand van een nominatie van zijn eigen militaire spelers uit Zuid-Korea voor de WK-selectie ten gunste van het hele Koreaanse team. Hoewel de Noord-Koreaanse acteurs als onervaren worden beschouwd, krijgen ze de gelegenheid om iets speciaals te doen.

In het Horst-Korber-Sportzentrum, niet ver van het Olympisch Stadion, traint het historische team elke dag. Met optimisme wil het Aziatische team in Europa zijn vaardigheden demonstreren, ook al is het een moeilijke taak. "We zitten in de dodengroep", zegt coach Young Shin Cho. Voor hem zijn Frankrijk en Duitsland de duidelijke favorieten. "We moeten ons best doen om een goede wedstrijd te kunnen spelen,” zei Cho in de Duitse media.

De Republiek Zuid-Korea was tot enkele jaren geleden de drijvende kracht achter de ontwikkeling van het handbal in Azië. In 1988 bereikte men tijdens de Olympische Spelen zilver, het grootste internationale succes in eigen land. Zuid-Korea was acht keer vertegenwoordigd tijdens Wereldkampioenschappen. De beste prestatie kwam in 1997 in Japan toen men achtste werd. De laatste twee WK’s (2015 en 2017) gingen aan Zuid-Korea voorbij.

Grootste successen van Zuid-Korea:

Olympisch zilver 1988

WK achtste 1997

Aziatische kampioen 1983, 1987, 1989, 1991, 1993, 2000, 2008, 2010, 2012

Deel dit bericht