Nieuws

Handbal WK, ook toegankelijk voor blinde fans

Prachtige première, unieke reportages bij duels van Duitsland

Door Frits Feuler– Ergens hoog in de tribunes van de Lanxess Arena in Keulen zit een 30-tal handbalfans. Niets bijzonders. Echter, deze fans zijn blind of nagenoeg blind. Vlak voor me, op de grote perstribune, worden voorbereidingen getroffen voor een wel heel aparte reportage: drie reporters plus nog een tweetal ‘op locatie’ bereidt de uitzending voor het duel tegen Kroatië voor. Aparte apparatuur, kastjes, routers, panelen, microfoons. Een halve studio, lijkt het wel. Een beetje plek is nodig. Nieuwsgierig geworden ga ik maar eens op onderzoek uit.

“Ik had nog nooit een handbalwedstrijd live bijgewoond en ik had nooit kunnen bedenken dat ik door die reportage alles zo goed kon volgen en dus ook een voorstelling kan maken van datgene wat zich op de vloer afspeelt,” klinkt het uit de mond van Sven Bartlau bij de première bij het 26e WK. Hij genoot zichtbaar in Berlijn en is ook weer in Keulen present.

De crew die slechtzienden en blinden verslag doet van Duitsland tegen Kroatië      

foto HSP

Hij en een andere groep ‘lotgenoten’ zijn te gast in de handbaltempel in Keulen. Ze steken de handen in de lucht, klappen of lachen bij de beschrijvingen die de reporters Broder-Jürgen Trede en Philipp Rother in hoog tempo in hun koptelefoon proppen. Ook de opwarming van beide ploegen wordt deelgenoot. In een andere vorm. Op commando, zo lijkt het. Maar dat is niet waar, ze luisteren met volle overgave en gaan helemaal op in de voorstelling. “Nu doen de fans de wave!” klinkt het. “Nu is de wave op onze plek, armen omhoog en….” Het volkslied wordt uit volle borst meegezongen.

Tot in het kleinste detail worden, naast het spelverloop op de vloer en de reacties van het publiek op de grote video-wall, beschreven. Of beter gezegd: hoorbaar gemaakt. Ook als de Duitse ploeg tegen Kroatië een mooie aanval afrondt, krijgt de groep op zo’n 50 meter afstand van de reporters dat perfect mee. Een bijzondere en specifieke rol voor het drietal die dit met volle overtuiging en overgave doen.

Samenwerking

Philipp Dienberg legt alles nog eens haarfijn uit. “We werken goed samen met, in dit geval, met de Duitse Handbal Bond. Maar ook andere sportbonden tonen belangstelling voor onze werkwijze. Samen met onze organisatie AWO-Passgenau e.V. en het project T_OHR – Zentrum voor visueel beperkten maken we reportages voor blinden. Ook de Actiegroep Mensch is voor ons een toegevoegde waarde want zonder al deze instanties en subsidies blijft deze groep slechtzienden en blinden van elke vorm van sportbeleving verstoken.”

Met veel enthousiasme vertelt Dienberg over het verslag bij de eerste handbalwedstrijd ooit, in Berlijn, op 10 januari 2019 tussen Duitsland en Korea, die voor deze speciale groep van commentaar en uitleg werd voorzien. “Een geweldige avond, alles was perfect. Voor ons een soort testcase in het handbal, maar nog meer voor onze doelgroep. We doen vaker dit soort uitzendingen, bij voetbal, bij paardensport enz. Het is belangrijk dat we de emoties van het veld op een goede en leuke manier overbrengen op die kleine groep luisteraars. We hebben een aantal vaste reporters, die moeten zich goed voorbereiden en afwisselend hun commentaar doorgeven zodat de ‘luisteraar’ niets hoeft te missen.”

Goodwill

Ook vanavond is weer enorm veel goodwill gekweekt, weet Dienberg op voorhand vanaf zijn prominente plek op de perstribune. Kaarten moeten deze slechtzienden en blinden ook kopen, zij het tegen een zéér speciaal tarief.  Maar dat weegt niet op tegen het plezier dat deze mensen ook aan sport kunnen beleven. “Bij het eerste duel in Berlijn had een van de begeleiders ruim 400 km extra afgelegd om zijn pupil bij te staan. Kijk, ook dat is belangrijk want zonder hulp van velen zou dit een vergeten groep in onze maatschappij zijn.”

Meer informatie over deze projecten op:

www.awo-passgenau.de

Deel dit bericht