Nieuws

Handball Tilburg: een nieuwe vereniging in coronatijd

Handball Tilburg: een nieuwe vereniging in coronatijd

Door Dion Sillen - Een nieuwe vereniging oprichten in coronatijd. Kan dat eigenlijk wel? Hoe krijg je mensen bij elkaar en creëer je een clubgevoel? Een nieuwe Tilburgse vereniging laat zien dat dit mogelijk is door met veel enthousiasme aan de slag te gaan.

Na de oprichting in juni zijn er al bijna 60 leden aangesloten, gaan twee damesteams competitie spelen en staan er zelfs al jeugdleden op een wachtlijst voor volgend jaar.

Janna Behnke

Handball Tilburg. Inderdaad met twee L-en om het internationale karakter van de vereniging weer te geven. Dat wordt meteen duidelijk als we spreken met Janna Behnke, de van oorsprong Duitse voorzitter en mede-oprichter van de club, die in vlekkeloos Nederlands toelicht hoe de vereniging ontstaan is: “De kern van de vereniging speelde langere tijd bij de studenten handbalvereniging Camelot. Toen dit niet meer mogelijk was door een verandering van regelgeving bij de universiteit, zijn we gaan nadenken over het oprichten van een eigen vereniging. Er bestond namelijk geen handbalvereniging meer in de stad Tilburg na de opheffing van handbalvereniging Artemis enkele jaren geleden. Voor een stad met 210.000 inwoners is dat toch best vreemd.”

Social media

“We merken dat leden ons met name gevonden hebben via sociale media en via via te horen kregen dat er een nieuwe handbalvereniging in Tilburg was. Binnen de kortste keren hebben we nu bijna 60 leden en gaan we met twee propvolle dames seniorenteams de competitie in. De vereniging groeit zo hard dat we nu al extra zaalruimte moeten inhuren om iedereen fatsoenlijk te laten trainen.”

Over de sfeer binnen de vereniging is Janna te spreken: “Je ziet ook al echt verbinding ontstaan tussen de leden. Ondanks dat men elkaar nog niet zo goed kent, blijven veel leden na de training in de kantine hangen en komen ze de teams bij wedstrijden aanmoedigen. Het is super leuk om te merken dat mensen zo enthousiast zijn en zich al onderdeel van de vereniging beginnen te voelen.”

Toekomst

Nu de vereniging van start is gegaan, zijn er ook al plannen voor de toekomst: “Voor volgend jaar streven we naar een derde dames competitieteam. Daar hebben we nu eigenlijk al genoeg dames voor. Ook bij de heren begint het ledenaantal aan te trekken. Hopelijk is dat genoeg voor een heren competitieteam. In de zomerperiode gaan we zeker beachen en de eerste jeugdleden staan al op een lijst voor volgend seizoen. Dan hopen we ook jeugdleden te kunnen faciliteren.”

“Het was natuurlijk een roerige tijd door de coronacrisis, maar de oprichting van de vereniging heeft dat gelukkig niet in de weg gestaan”, zegt Janna. “Het is zelfs boven verwachting gegaan. Dat we nu al zo veel leden hebben, goede trainers hebben kunnen vinden en met twee teams aan de competitie deel gaan nemen, dat hadden we nooit verwacht. En dat geeft ook veel energie om komend seizoen met elkaar aan de slag te gaan om er een mooie vereniging van te maken.”

cover De nieuwe handbalclub uit Tilburg aan het werk

foto club

Deel dit bericht