Handbalshop
Handballer, speler, student en rap muziekfan

Handballer, speler, student en rap muziekfan

07 november 2018, 16:59 uur

De Nederlandse spelverdeler Dani Baijens praat over zijn eerste jaar in Flensburg, zijn studentenleven en zijn Hollandse specialiteiten.

Door Anna Rüb/Flensburger Tageblatt- Na de eerste proeftraining met SG Flensburg-Handewitt wist hij dat hij wilde blijven: "Ik voelde me meteen thuis", zegt Dani Baijens. Voor hem paste alles: de structuren in de club, een goede en helpende coach, een prachtige stad. Toen hem in de zomer werd gevraagd of hij wilde blijven, was de beslissing gemakkelijk. "Ik verwacht niet elke keer 60 minuten te spelen. Maar als ik instap, geef ik alles," zegt Baijens.

Hij zit in Café Central in het oude centrum van Flensburg. Hij vindt het leuk om hier naar toe te gaan met teamgenoten, vrienden of zijn ouders wanneer ze vanuit Rotterdam komen om hem te bezoeken.

Ruim een ​​jaar speelt de 20-jarige Nederlander voor SG Flensburg-Handewitt. In het eerste seizoen speelde hij vooral in het tweede team in de derde Liga Nord. In de zomer leek een verandering te beginnen. Er waren verschillende aanbiedingen, zelfs een proeftraining bij TV Hüttenberg. Toen kwam het verzoek van de SG om te helpen. Nieuweling Göran Johannessen raakte geblesseerd hetgeen de plannen van coach Maik Machulla danig in de war schopte. Baijens werd als een degelijk alternatief gezien voor de hersteltijd van de Noorse spelmaker.

Dani Baijens in Oranje

Hij maakte de volledige voorbereiding van de professionals mee, kwam een aantal malen tot speelminuten en ook na de terugkeer van Johannessen haalt Machula Baijens vaak uit de tweede ploeg om op te lopen in de hoofdmacht. De 20-jarige is blij dicht bij het eerste team te behoren. "Ik word steeds beter met elke training." Natuurlijk zou hij graag meer spelen.

"Maar er zijn supersterren op mijn positie. En ik ben pas 20 jaar oud. Dus het is absoluut oké. Ik kan veel van hen afkijken en elke dag leren", zegt de Nederlandse international.

Voor het overige leidt Baijens in Flensburg bijna een normaal studentenleven. Samen met teamgenoot Jörn Persson van het juniorenteam woont hij in een gedeelde flat. Sinds september studeert hij de Bachelor Sports Marketing door afstandsonderwijs. "Je weet nooit wat er gebeurt. Alles kan in de sport gebeuren," hij is op alles voorbereid.

Zijn ouders, zijn broer en zijn vrienden wonen op 700 kilometer afstand - in Rotterdam. Toch heeft Baijens dagelijks contact met hen. Hij bracht ook een paar voorkeuren mee naar Duitsland. Zijn favoriete band ‘Broederliefde’ maakt Nederlandse rapmuziek. "Ze komen ook uit Rotterdam."

En Kapsalon betekent niet alleen kapsalon in het Nederlands. Er is meer aan de hand dan dat: "Kapsalon bestaat uit frites, döner kebab, salade en kaas. Heerlijk, maar dat kun je niet elke dag eten," lacht hij over zijn favoriete gerecht.

Hij vindt dat het Nederlandse handbal niet zo professioneel is als de Duitse. "Je kunt daar ook zes tot zeven keer per week trainen, maar iedereen moet daarnaast nog werken om de kost te verdienen", zegt Baijens. "Toen ik een kind was, dacht ik altijd dat Duitsland de handbalnatie was." Zijn droom was om ooit bij Füchse Berlin of in Flensburg te spelen. Hij was ook een keer in de Duitse hoofdstad toen  Mark Bult daar nog speelde.

"Na de wedstrijd ging ik naar hem toe en zei: Hé, ik kom uit Nederland", herinnert Baijens zich.

Mark Bult was degene die de Nederlandse bondscoach destijds vroeg om talenten. "Kort daarna belde mijn bondscoach me en zei dat ik in Flensburg een proeftraining kon gaan doen", zegt de jonge spelmaker. Er was een kleine teleurstelling: "Hij belde eerst mijn broer, die met mij in hetzelfde team speelde, maar daarna moest hij hem toch afzeggen."

Fruitsalades

Baijens start in het tweede seizoen bij SG ging goed, ook wat betreft de taken die elke SG-speler naast het vervullen van zijn sportieve rol moet doen. Eigenlijk moet hij alleen fruit mee brengen bij elke wedstrijd. "De andere spelers joegen me op en vertelden me om fruitsalades te maken. Ik wilde hun reacties zien als ik dat zou doen,” zegt de 20-jarige ondeugend. Dus hij bereidde een fruitsalade voor bij de volgende wedstrijd. "Ze waren echt enthousiast. Dus ik heb het altijd vanaf dat moment gedaan."

Johannessen is nu weer verantwoordelijk voor het fruit. Baijens is nog steeds tevreden over zijn situatie in Flensburg. De vraag is, hoe  lang nog? "Natuurlijk wil ik spelen", geeft hij aan. De tijd zal het leren.
 
Vertaling: Frits Feuler
Laatste update: 07 november 2018, 17:10 uur
Personeelsadvertentie Handbalstartpunt
Handbal-direct