Handballers U18 missen Championship finale

De Nederlandse heren handballers U18 zijn bij het European Championship in divisie B in Litouwen de  finale misgelopen. Nederland verloor in de halve finale na een 17-16 ruststand en een 27-27 eindstand met 31-29 na het nemen van zevenmeters van Israël, dat het grootste deel van de wedstrijd op achterstand heeft gestaan. Met het missen van de finale loopt Oranje ook de promotie naar het A-EK van 2018 mis.

Israël heeft na een 3-3 tussenstand na goed twee minuten als eerste de verdediging op orde en kan dan ook weglopen naar 4-7 (7). Nederland krijgt het verdedigend ook onder controle en weet de wedstrijd volledig naar zijn hand te zetten. Bij 10-10 komt men op gelijk hoogte en loopt dan ook meteen door naar een voorsprong van vier doelpunten: 16-12 (24’) In de slotfase van de eerste helft laat men Israël weer helemaal terugkomen (16-16) maar weet toch nog met een 17-16 voorsprong de kleedkamer op te zoeken.

In de twee helft pakt Oranje de draad weer op en loopt het meteen weer uit naar een voorsprong van vijf doelpunten: 21-16 (35’). Tot 23-18 (40’) houdt men deze voorsprong vast, maar dan begint het scoren te stokken bij Oranje. Met nog tien minuten te spelen komt Israel op 25-23. Ondanks dat men weer kan scoren vanaf de zeven meterlijn (26-23) krijgt Oranje het moeilijk en ziet het Israël in de 58e minuut weer op voorsprong komen 26-27. Drie seconden voor het einde scoort Nederland weer de gelijkmaker: 27-27, hetgeen inhoud dat zevenmeters gaan beslissen wie er naar de finale gaat.

Als Nederland zijn tweede van de vier zevenmeters mist en Israël vervolgend zijn vierde wel weet te scoren is het afgelopen en is Oranje U18 uitgeschakeld. Voor de ploeg van bondscoach Edwin Kippers rest zondag nog de wedstrijd om plaats 3 en 4.

Scores voor Oranje Rick Wielage 8, Ivar Stavast 6, Dani Baijens 3, Luca van Straaten 3, Tim Claessens 2, Jeroen Roefs 2, Niels Versteijnen 2, Bram Versteegden 1, Sander Visser 1, Tim Zwart 1