Handbalsters U17 spelen EK verliezersronde na verlies tegen Rusland

De Nederlandse handbalsters zijn er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de winnaarsronde bij het EK U17 in het Slowaakse Michalovce. Nederland moest dan die derde en laatste groepswedstrijd tegen Rusland winnen voor plaatsing, maar dat gold ook voor Rusland dat de eerste wedstrijd tegen Duitsland had verloren. Na opnieuw een zwakke openingsfase liep Nederland weer de hele wedstrijd achter de feiten aan. Na de 7-2 tussenstand, na acht minuten, ging men met een 18-15 stand de rust in. Ondanks dat men al vroeg in de tweede helft bij 18-18 langszij kwam verloor Oranje met 32-29.

Ook nu miste Oranje weer de start van de wedstrijd wat de coach Erwin Janssen noopte om na acht minuten een time-out te nemen. Ondanks de offensieve dekking van Oranje konden de Russinnen makkelijk van afstand scoren. Daarbij zat de topscorer van Oranje Zoe Sprengers in de beginfase behoorlijk in de tang van de Russische dekking.

Na de time-out scoorde Oranje twee maal (7-4) dus nam de Russische coach meteen een time-out. De marge werd daarna weer snel hersteld naar vijf doelpunten: 10-5. Toch was het Nederland dat in het vervolg het heft in handen  kreeg. In de zeventiende minuut was het Sprengers die met haar eerste doelpunt de aansluitingstreffer kon scoren 11-10. Zoals al vaker is gebeurd kon Oranje niet doordrukken en liet men het opnieuw uit handen glippen: 14-10 wordt het na 21 minuten waarna men met een 18-15 stand de kleedkamers ging opzoeken.

Zoe Sprengers

Het begin van de tweede helft is dan voor Nederland. Fanatiek verdedigend komt men in de vijfde minuut op 18-18 en vervolgens wordt het ook nog 19-19. Opnieuw laat Oranje het in een paar minuten uit handen glijden. Door  een aantal kansen achter elkaar te missen krijgt Rusland weer de gelegenheid uit te lopen naar 23-19. Weer kan Oranje in de achtervolging en weer lukt het on terug te komen tot op één doelpunt: Nu scoorde Sprengens de 27-26. Met nog tien minuten te gaan krijgt Oranje dan weer de kans op de gelijkmaker.

Als Rusland de bal verspeelt bij 28-27 gooit keepster Liza Rovers een break, alleen is de aangooi nu te hard. Rusland scoort vervolgens aan de andere kant wel de 29-27 uit een zeven meter. Het bleek toch het beslissende gaatje te zijn. Rusland kan weer weglopen naar 32-28 met nog vier minuten te spelen. Ondanks dat beide ploegen nog een time-out nemen scoort alleen Nederland nog éénmaal en eindigt de wedstrijd met een 32-29 nederlaag voor Oranje.

Daarmee is de rol voor Nederland om voor de prijzen mee te spelen op dit EK uitgespeeld. Nederland gaat vanaf dinsdag 15 augustus voor de plaatsten 9 t/m 16 spelen.

Voor de derde keer werd Zoe Sprengers gekozen als speelster van de wedstrijd bij Nederland.

Scores: Zoe Sprengers 11, Eva van Diepen 4, Lisanne Kruiswijk 3, Nyala Krullaars 3, Britt van der Baan 3, Sarah Dekker 2, Marit Winkels 2, Isa Ternede 1.