Handbalsters U20 verliezen nipt van Denemarken

Achtste finale tegen Zweden

De Nederlandse handbalsters U20 hebben hun laatste groepswedstrijd bij het WK U20 in het Hongaarse Debrecen verloren van Denemarken. In een wedstrijd waarin beide ploegen behoorlijk aan elkaar gewaagd waren en de voorsprong een aantal keer van ploeg wisselde trok Denemarken in de slotfase van de wedstrijd toch aan het langste eind: 25-24 (14-15)

In de eerste helft was het in eerste instantie Denemarken dat het voortouw nam en uitliep naar een 9-6 voorspong na 12 minuten. Vervolgens draaide Nederland de rollen om en werd het vlak voor rust 12-15. In de laatste minuut wist Denemarken echter er nog twee in te prikken wat een 14-15 ruststand opleverde

De sleutel naar het succes werd door Denemarken halverwege de tweede helft gevonden door bij een stand van 18-20 Dione Housheer te voorzien van mandekking. Hoewel Nederland via een zevenmeter van Housheer nog wel kon uitlopen naar 19-22 raakte Nederland in de laatste tien minuten vooral aanvallend de draad kwijt. Ondanks dat Yara ten Holte nog een aantal fraaie reddingen realiserende, waaronder ook een zevenmeter van Denemarken, wat haar derde zevenmeter stop was, kwam Denemarken in de 54e minuut weer op voorspong bij 23-22. Lynn Molenaar zorgde weer voor de gellijkmaker maar Denemarken wist in de slotfase weer uit te lopen naar 25-23 wat genoeg bleek voor de eindzege ook al wist Larissa Nusser met nog 1.10 op de klok nog de aansluitingstreffer te scoren: 25-24.

Scores Voor Nederland:  Dione Housheer 8, Sarah Dekker 4, Merel Freriks 4, Bo van de Wetering 3, Lynn Molenaar 2, Maxime Drent 1, Larissa Nusser 1, Yara Ten Holte 1.

Met zeven punten eindigt Nederland op een tweede plaats in groep  C achter het ongeslagen Denemarken en met een punt voorsprong op Roemenië. Japan is de nummer vier die door gaat naar de achtste finale.

Nederland gaat spelen in de achtste finale tegen de nummer drie van poule D Zweden. Dat wordt een herhaling van de finale van het kwalificatietoernooi waarin Zweden en Nederland gelijkspeelde en Zweden eigenlijk was uitgeschakeld maar omdat een land zich had teruggetrokken kreeg Zweden alsnog een WK ticket toebedeeld als nummer twee in poule 3

Denemarken gaat tegen de nummer vier van poule D Duitsland spelen en Roemenië treft de nummer twee Kroatië,. Japan mag het gaan opnemen tegen Frankrijk.