Handbalsters U20 winnen eerste WK wedstrijd

De Nederlandse handbalsters hebben maandagmiddag in het Hongaarse Debrecen hun eerste WK- wedstrijd in groep D gewonnen van het Zuid-Amerikaanse Paraguay. Na een 25-15 ruststand werd het 47-25 voor Oranje U20.

Oranje ging als een speer van start. Met vijf doelpunten uit een break nam Paraguay in de zesde minuut bij een 6-1 stand al een time-out. Er was echter in de beginfase geen kruit gewassen tegen de dadendrang van Oranje dat na veertien minuten op een voorsprong kwam van elf doelpunten: 13-2.

Daarna verslapte de concentratie bij de Oranjeploeg en ondanks een tussentijdse time-out door de coach van Nederland, Robert Nijdam en na de eerste twee minuten straf van Lyn Molenaar, kwam Paraguay terug naar 16-9 (21’). In de laatste  fase van de eerste helft herstelde Oranje weer en kwam terug naar de marge van elf doelpunten als het van 18-11 kan weglopen naar 25-14. In de laatste minuut bepaalt Paraguay de ruststand dan op 25-15.

In de beginfase van de tweede helft hebben de scheidsrechters het gemunt op de Nederlandse speelsters. Binnen de kortste keren hebben Sarah Dekker, Merel Freriks en Mariël Beugels een tijdstraf aan de broek. Ondanks een 4 tegen 6 situatie weet Oranje toch nog twee doelpunten uit te lopen (28-16). Als vervolgens ook Paraguay kort achter elkaar twee tijdstraffen krijgt maakt Nederland,  dat intussen weer compleet is, daar gretig gebruik van en weet uit te lopen naar 32-16 (38’).

Als Paraguay ook weer compleet is gaat de wedstrijd weer gelijkop. Bij 38-22 (51’) neemt Nederland nog een time-out waarna Oranje nog even gas geeft en uitkomt op 43-23. Uiteindelijk wint Nederland de eerste wedstrijd redelijk gemakkelijk met 47-25.

Woensdag om 20:00 uur staat de tweede wedstrijd tegen Angola op het programma dat met 25-20 van Denemarken verloor. Roemenië won met 32-30 van Japan.

Scores Oranje: Dione Housheer 9, Merel Freriks 8, Larissa Nusser 5, Sarah Dekker 4, Bo van de Wetering 4, Iva van der Linden 4, Amy Oostveen 3, Sharon Nooitmeer 3, Rianne Blaauw 3, Kalia Klomp 2, Lyn Molenaar 1, Mariël Beugels 1.

1  Nederland  1  1  0  0  47-25  22  -  2

2  Denemarken  1  1  0  0  25-20  5  - 2

3  Roemenië  1  1  0  0  32-30  2  - 2

4  Japan  1  0  0  1  30-32  -2  - 0

5  Angola  1  0  0  1  20-25  -5  - 0

6  Paraguay  1  0  0  1  25-47  -22  - 0