Nieuws

Handbalvereniging Hercules: ‘Het familiegevoel staat centraal’

Van de Redactie - Handbalvereniging Hercules is in september 1952 opgericht en is een actieve vereniging geleid door vele vrijwilligers. “Het familiegevoel staat centraal in deze club. Dit zie je niet alleen terug bij de jeugd, ook bij de topsportteams is het van belang dat iedereen zich thuis voelt”, vertelt Ria van Haaften namens het bestuur van Hercules Handbal in Den Haag. Handbalstartpunt.nl  ging, met medewerking van VTA Amsterdam, op zoek naar het verhaal achter de Haagse handbalclub.

VTA Amsterdam en Handbalstartpunt.nl werken samen. In deze aflevering stellen ze Hercules uit Den Haag voor. Het bestuur geeft in dit vraaggesprek heel duidelijk aan zowel het breedtesportdeel als de topsportsectie te omarmen. Belangrijk, want topsport gaat niet ten koste van andere onderdelen in de club, zo benoemt Ria van Haaften een van de doelstellingen. “Ook de vele jeugdactiviteiten zijn belangrijk, we zijn één vereniging.”

                            

Dag van de zorg: Hercules-leden met cake, leuke tekeningen en kaarten op weg naar cliënten van Buurtzorg.

Ontstaan van Hercules

Tijdens een vergadering, op 8 september 1952 in voormalig hotel Leeuwendaal in Rijswijk, zag HV Hercules het levenslicht. De vereniging kreeg de naam Excelsior, later werd dit Hercules en in 1958 is de naam veranderd in r.k.s.v. Hercules. Deze naam voert de club nu nog. Bestuurders van het eerste uur waren voorzitter Jan van Loon, secretatis Leny Duivesteijn en penningmeester Theo Kemink. Hij was ook van 1954 tot 1979 voorzitter en vervolgens, tot zijn overlijden in 2014, erevoorzitter van r.k.s.v. Hercules.

Hercules heeft vanaf 1955 lange tijd op het Hoornpark in Rijswijk gehandbald. De komst van de wijk Ypenburg bracht hier verandering in en in 1998 is afscheid genomen van dit mooie sportpark. Na een tijdelijke plek in ander deel van Rijswijk is de club in 2007 teruggekeerd op Boswijk in de nu Haagse wijk Ypenburg. Sindsdien schommelt het ledenaantal tussen de 300 en 350.

Belangrijke pijler

Bij Hercules kan op het hoogst haalbare niveau worden gehandbald waarbij de mogelijkheid wordt geboden dit te combineren met studie en loopbaan. De opleiding van de jeugd is een belangrijke pijler. Dit zorgt ervoor dat er een goede doorstroming naar topsport binnen de vereniging mogelijk is. Hierin werkt de club samen met handbalvereniging WHC waardoor er sinds 2018 gecombineerde selectieteams zijn. Daarnaast zijn er vele jeugdactiviteiten, waar het jaarlijkse zomerkamp tot de topactiviteit behoort.

Selectieteams en jeugd

De herenselectie is grotendeels intact gebleven en heeft zelfs een aantal versterkingen mogen verwelkomen. Belangrijk signaal is dat de jonge talenten geloven in het ambitieuze programma van de club, aanbiedingen van andere clubs afwijzen en de club trouw blijven. De damesselectie heeft afscheid genomen van een aantal sterkhouders en bouwt aan een nieuw team.

De heren willen hoog meedraaien in de eredivisie en aantrekkelijk en mooi handbal spelen. De damesselectie is een andere weg ingeslagen, er wordt hier weer gebouwd aan een team dat goed mee kan draaien op divisieniveau. Een team, opgebouwd uit speelsters uit de eigen jeugd.

Uitbreiding sponsors

Er zijn best wat sponsoren verbonden aan Hercules, maar de club is wel, zoals bij veel clubs het geval zal zijn, dringend op zoek naar uitbreiding. Door de coronacrisis ligt het werven van nieuwe sponsors een beetje stil. De club onderhoudt zo goed mogelijk contact met de huidige sponsors en biedt hen de mogelijkheid om met onze leden via onze social media kanalen te communiceren.

Vrijwilligerstaken

Meedoen hoort erbij voor leden of ouders van jeugdleden. Voor het seizoen 2019-2020 zette het bestuur in op vrijwilligers. Zonder die groep kan de vereniging niet draaien en daarom wil het bestuur alsnog waardering uitspreken voor alles wat er wordt gedaan en meer duidelijkheid geven over hoe Hercules is georganiseerd. Met als doel: meer leden te enthousiasmeren voor vrijwilligerstaken.

Activiteiten

De club heeft veel activiteiten voor de jeugd waarbij het jaarlijkse zomerkamp tot dé topactiviteit behoort. Ruim 100 kinderen beleven dan een grandioos zomerkamp. De thuislocatie is gelegen in de Haagse wijk Ypenburg en de accommodatie omvat een goed toegeruste sporthal, verharde buitenvelden en een eigen kantine. Ook bevindt zich een fysiotherapiepraktijk in het pand met een eigen fitnessruimte waar de topsporters gebruik van kunnen maken voor krachttrainingen of revalidatie. B&B Healthcare is tevens de naamsponsor. Dat het handbal met Hercules verbonden is spreekt voor zich. Maar het zomerkamp kan men toch wel tot de vele hoogtepunten scharen. Al ruim 60 jaar zo’n 100 kinderen met elkaar het Herculesgevoel laten beleven.

Warme familie en ambitie

Hercules is van plan om zo dicht mogelijk bij de vereniging te blijven. Een club die al jaren succesvol bestaat en vooral het warme familiegevoel uitstraalt en dit in combinatie met de mooie ambities van de topsportteams.

Samenwerking met de gemeente

Den Haag is een stad met veel mogelijkheden. Zeker door de ligging aan zee en strand. Met een sportcampus, topsportbeleid en relatief veel ruimte. Hercules werkt productief samen net diverse afdelingen van de gemeente en met scholen in de stad.

Leven na coronacrisis

Gelukkig is er betrokkenheid en samenwerking binnen de club, weet het bestuur. “Zo hebben we als club de coronacrisis doorstaan en kijken we er nu natuurlijk naar uit om weer lekker te kunnen ballen. Maar ook vooral elkaar weer ontmoeten en samen op de tribune genieten van dat mooie handbalspel. Na afloop gezellig wat drinken in de kantine,”, blikt Ria van Haaften vooruit op weer een mooie periode clubhandbal.

Deel dit bericht