Hasselt zo goed als tweede finalist in Belgische finale

Hasselt wint opnieuw van Bocholt. Finale plaats zo goed als zeker

Na de bekerwinst van vorig weekend wachtte Initia de moeilijke opdracht in de eigen Alverberg tegen BENE-Leaguewinnaar Achilles Bocholt. Mits winst kwam een plaats in de finale van de play-offs plots wel heel dichtbij...

In een slordige aanvangsfase tastten beide ploegen elkaar af. Valkenborgh opende de score pas in de vierde minuut, terwijl Robyns pas een eerste Hasseltse goal lukte na 6 minuten: 1-1. Initia stootte op een sterke Alberts en zo liep Bocholt twee doelpunten uit. Die voorsprong verder uitdiepen zat er niet in, onder meer dankzij een goede Vonckx, die twee strafworpen stopte. Vossen en Buciuman bleken goed bij schot, maar konden niet voorkomen dat Spooren en Winters - beide met 4 doelpunten - Bocholt op voorsprong hield. Valkenborgh kon uiteindelijk vanop de strafworplijn een ruststand van 12-14 vastleggen.

Meulders en twee keer Köhlen hielpen Hasselt meteen aan een voorsprong in de tweede helft. waarna Buciuman en Köhlen Hasselt zelfs aan een voorsprong van 17-14 hielpen na 35 minuten spelen. Hasselt controleerde de wedstrijd en kon rekenen op een uitmuntende Vonckx in doel. Na 41 minuten knalde Buciuman de 22-18 tegen de netten.

Winters, Wertelaers en Kooijman brachten Bocholt terug in de wedstrijd en kwamen tot op één punt: 22-21 na 47 minuten.  Meulders, opnieuw Köhlen en Cusumano hielden Hasselt op voorsprong. Initia hield het hoofd koel en kon via Houbrechts de eindstand vastleggen op 28-26!

Door deze winst en het verlies van NeLo doet Initia een uitstekende zaak in de play-offs. Initia nadert tot op 2 punten van Bocholt, en houdt NeLo op 4 punten op twee speeldagen van het einde. Hasselt heeft aan één punt genoeg om zich te plaatsen voor de finale!

Hubo Initia Hasselt: Jelle Vonckx (d), Brecht Vanbrabant (d), Cedric Barthels, Tim Houbrechts 4, Adrien Cusumano 1, Andrei Buciuman 5, Ruben Roelants, Tom Robyns 2, Bram Van der Goten 1, Bart Köhlen 6, Robbert Bogaerts 1, Brian Meulders 4, Mattias Van Criekinge 1, Dylan Vossen 3, Ben Kranzen

Achilles Bocholt: Wertelaers 4, Winters 9, Kooijman 4, Valkenborgh 3, Spooren 5, D. Kedziora 1

Bocholt ondanks verlies toch zeker van finale

Een derde keer in vijf ontmoetingen was Hasselt dit seizoen de betere ploeg tegen Bocholt, dat door het verlies van NeLo wel zekerheid heeft van de titelfinales.

Bocholt startte nochtans niet slecht, maar de afwerking was aan beide kanten minder – en de keepers goed – zodat het na tien minuten nog maar 2-4 stond. Iets later miste Bocholt een eerste keer op strafworp en deed een trefzekere Vossen Hasselt gelijk komen (8-8) maar Serge Spooren, Wout Winters en Damian Kedziora lieten niet begaan: 8-11.

De laatste tien minuten boden ook amper doelpunten, waarbij Bocholt opnieuw op de zeven-meterlijn faalde. Buciuman en Houbrechts brachten Hasselt terug in het spoor van onze Heren, maar Roel Valkenborgh kon in de laatste minuut van de eerste helft wel een strafworp verzilveren en zo kon Bocholt toch met een 12-14 voorsprong de kleedkamer in.

De start van de tweede helft was enorm slecht bij Bocholt, waardoor vooral Köhlen ervoor zorgde dat Hasselt in één ruk naar een 17-14 voorsprong snelde. De thuisploeg was een pak feller in verdediging en werd hier ook voor bestraft (vijf tijdstraffen in deze wedstrijd, ten opzicht van eentje voor Bocholt), maar ook in overtal kon Bocholt niet dichterbij komen. Bovenop miste Bocholt ook het gewicht dat Miha Pucnik door blessure nog steeds niet in de weegschaal kan gooien.

Op het kwartier kwam Bocholt via Wout Winters, Brecht Wertelaers en Evert Kooijman aansluiten maar op strafworp ging het voor de derde keer mis, zodat Hasselt het voordeel in de score hield. Meulders kon enkele keren scoren en met drie doelpunten achterstand (26-23) gingen al de laatste vijf minuten in. Wout Winters – met een rake strafworp - en Brecht Wertelaers zetten nog een slotoffensief in, maar scoren bleef moeilijk, aan beide kanten trouwens. Houbrechts maakte twee minuten voor tijd de 28-26 en daar bleef het bij in deze wedstrijd.

Bocholt ziet zo Hasselt tot op twee punten naderen in de rangschikking van deze play-offs, maar door het verlies van NeLo bij Visé is er wel mathematische zekerheid voor een finaleticket. Bocholt moet nu blijven strijden voor het thuisvoordeel in deze finales, waarbij Hasselt veruit de hoogste kansen heeft voor het tweede ticket, en dit verlies mentaal dus ook niet lekker ligt. Volgende week moeten Bocholt op bezoek bij het uitgerangeerde Visé, geen eenvoudige verplaatsing maar de punten moeten gehaald

Spotting Nelo doet zichzelf de das om tegen Visé

Visé was geprikkeld om onder nieuwe (interim) coach David L’Hoest zich te tonen. Sporting kon geen beroep doen op de geblesseerde Ephrahim Jerry. Die kon dus langs Pastoor en Versleeuwen plaats nemen. De andere opbouwers waren kwalitatief sterk genoeg om dit op te vangen maar het ontbrak Sporting aan frisheid en voldoende adrenaline om ‘de kop ervoor te leggen’.

Visé schoot uit de startblokken via Vancosen en een goede doelman Sirault. Sporting verkwanselde kans op kans en leed veel balverlies. Bij Visé ging elke bal binnen en na 10' stond het al 6-2. Start gemist en voor de rest de hele wedstrijd achter de feiten moeten aanlopen.

Als Sporting dan toch eens dichterbij kwam tot 2 à 3 doelpunten (10-7 na 20') en 12-10 na 25', ging Visé weer wat harder op het gaspedaal duwen en Hadzic werkte aan een heel hoog percentage af. Hij bleek een gesel voor de te platte Sporting-defensie. Of deze nu 6-0 stond of offensiever met 5-1, het hielp niet. Visé spurtte door naar 16-10 aan de rust.

In de tweede helft bleef het verschil hetzelfde. Tasevski en Schroeder vonden beter hun draai en stonden Vernooy in de afwerking bij maar Hadzic en later ook Geradon losten niet: 22-15 na 40', 26-21 na 50'. De Wedstrijd kantelde niet meer en Visé smeerde Sporting een pijnlijk verlies aan: 31-26.

Door de winst van Hasselt is Sporting bijna zeker uitgeschakeld voor de finalewedstrijden. Men kan terug kijken op een mooi seizoen en zal ook de laatste twee wedstrijden nog alles geven voor onze fans. Te beginnen volgende week 5/5 om 20u15 in Dommelhof tegen Hasselt.

Visé: Sirault, Lupica, Glesner 3/2, Jurdan, Geradon 4, Danesi 2, Flays, Vancosen 3, Marchal 4, Hadzic 8, Vandeberg 2, Popivoda 2, Lupica, Cutaia 3, Gava.

Nelo: Vansloot 3, Habraken, Follon 2, Jerry, Tasevski 5, Van Leeuwen, Polfliet, Vernooy 7, Schroeder 3, Cnyrim, Vandebeeck 2, Marx, Lukkesen, Denert 4/1.

Tongeren verliest en moet zaterdag flink aan de bak tegen Doornik

Zowel Sasja als Callant Tongeren konden zaterdag bij winst zekerheid hebben over het behoud in de Bene-League. Het werd Sasja dat die zekerheid kreeg door rivaal Tongeren met 27-21 te verslaan. Tongeren kroop door het oog van de naald want Atomix kon op een punt komen maar verloor van Doornik waarmee het gat naar beide eerste nationale ploegen drie punten bedraagt

In een gelijkopgaande eerste helft gaven beide ploegen elkaar weinig ruimte. Sasja hield er vanaf het beginsignaal een hels tempo op na.  a 10’ was het 5-5.  Tongeren kon een paar uitgespeelde kansen niet omzetten in doelpunten en de Tongerse verdediging kreeg geen greep op  Rola (4) en de afstandsshots van Lambrechts (4). 9-8 na 20’. Stilaan moesten de  Eburonen dan ook de rol lossen, zodat er gerust werd bij 14-11.

In het begin van de tweede helft begon Sasja, via Rola, stilaan greep op de wedstrijd te krijgen en dit vertaalde zich dan ook in 19-15 na 45’. Tongeren zocht naar oplossingen via een agressievere verdediging, maar Sasja liet zich niet meer verassen. Eindstand 27-21.

Met deze  overwinning stelt Sasja zijn verblijf in de Bene-League zeker, Tongeren daarentegen moet nog aan de bak.  Doornik en Atomix volgen op 3 punten van de Eburonen.  Met nog twee wedstrijden te spelen heeft Tongeren alles in eigen handen.  Volgende week staat de verplaatsing naar Doornik op het programma.

Speelden voor Tongeren: Schenk (K), Gillé 1), Tack (3), Devisch (6), Schepers (1), De Kuyper , Glorieux, Stijnen (1), Strauven (2), Barnyak , Gevers, Meijer (4), Bijnens, d’Hanis (3), Pallen (K)

Sasja behoud BENE-League plaats

Een goede wedstrijd met karakter gespeeld en een mooie overwinning. Zeker van een nieuw sezioen Bene-League. Het werd een fantastische avond met veel toeschouwers en de wethouder van Sport Ludo Van Campenhout die de opworp deed.

De komst van Tongeren naar Hoboken is nooit een gemakkelijke wedstrijd. Maar zaterdag begonnen Sasja wel geconcentreerd aan de match, nam de leiding van in het begin en hebben die nooit meer afgegeven. Stijn Gijs opende de score, Tongeren kwam gelijk en tot halverwege de eerste helft bleef het verschil beperkt tot maximum één doelpunt. Hans Lamberigts, Sergio Rola en een goed ingevallen Mouad Barbaric scoorden elk een paar keer op rij en zorgen voor een kleine kloof van drie doelpunten bij de rust, 14-11.

Heel geconcentreerd uit de kleedkamers gekomen en ondersteund door een enthousiast thuispubliek namen Saja verder afstand, vier punten, vijf punten.  Aan Tongerse zijde was het vooral Julien Devisch die bleef scoren terwijl Sergio Rola hetzelfde deed aan de Hobokense kant. Sasja kwamen echter nooit in de problemen en kon de wedstrijd rustig en op een volwassen manier uitspelen: eindstand 27-21

Voor Sasja: Dias 25’, Theyssens 35’,  Barbaric 1, Soetaert, Kostic 3,  Lamberigts 5, Rola 9, Roelants 3, Van Ransbeeck, Luypaert, Gijs 3, Mathijs 1, Tewissen, Salmi 2, Geens