Hellas lonkt naar BENE-League

Haagse handbalploeg werkt met nieuwe trainer Hans van Dijk hard aan de toekomst

Den Haag - De handballers van AJSports/Hellas verstevigden hun positie in de top van de eredivisie door het verrassend sterke Smezo/BFC met 30-27 te kloppen. Een overtuigende tweede helft vormde de basis voor de verdiende overwinning.

Door Peter Lotman

Er zijn wedstrijden waarvan één helft vergeten kan worden. Zo’n partij was Hellas tegen BFC. In het eerste half uur ontbrak het de Hellenen aan de juiste spirit. Ze rommelden wat en lieten de tegenstander in het spel komen. Na de rust (12-14) stond er opeens een strijdlustig Hellas binnen de lijnen. Binnen tien minuten was de stand gelijk getrokken: 20-20. De rest van de boeiende partij domineerde de thuisclub en gaf de supporters alsnog waarvoor zij waren gekomen.

Een exponent van het wisselende spelbeeld was opbouwer Ubbo Starrenburg. De linkshandige schutter was voor de rust ‘afwezig’ en liet een handvol vrije schietkansen onbenut. Na de hervatting stond de altijd wat flegmatiek ogende Starrenburg er weer. Binnen tien minuten liet hij met vier doelpunten de wedstrijd kantelen. Het venijn spatte er in die fase vanaf en Starrenburg liet zien dat hij op beslissende momenten van grote waarde is voor het team.

BENE-LEAGUE

Starrenburg en zijn maten gaan voor een plaats bij de top-2 die recht geeft op het spelen voor een plek in de grensoverschrijdende BENE-League. ,,Ons doel is om bij de eerste vier te eindigen, maar het liefst zie ik ons eerste of tweede worden. Gelet op de uitslagen van de afgelopen weken, is dat mogelijk. De verschillen zijn erg klein. We willen graag naar die BENE-League, maar dan hebben we nog een lange weg te gaan.”

Een stimulans is de uitstekende samenwerking met de nieuwe coach Hans van Dijk. Starrenburg: ,,Het gaat heel goed. Hij is een trainer met veel handbalinzicht. Hij weet ons optimaal te motiveren. Hij is niet té serieus, want we hebben ook veel plezier. De sfeer was afgelopen seizoen al goed, maar is nu nog beter. We moeten nog stabieler worden en minder slordig spelen. Dat zag je vandaag ook tegen BFC. We waren in het begin niet goed bij de les.”

TRADITIERIJK

Ook coach Van Dijk heeft het naar zijn zin bij Hellas. ,,Het is een mooie, traditierijke vereniging. Ik kan er goed werken. We hebben een sterke ploeg met een gevaarlijke opbouwrij en uitstekende schutters. Ze moeten er alleen zelf nog meer van doordrongen zijn dat ze goed kunnen handballen. De kracht is de verdediging van waaruit we de snelle tegenaanval spelen. We hebben dit seizoen al een paar keer veerkracht laten zien door bij een achterstand te blijven knokken.”

Ook tegen BFC maakten de Hellenen knap een achterstand goed. Van 15-17 knokten zij zich terug naar 20-20. Aanvoerder Loek van Bergen en Henegouwen, Ubbo Starrenburg en de

altijd met veel dreiging spelende Pepijn Michielsen waren de aanjagers. Michielsen, die vooral de tweede helft speeltijd kreeg, maakte een serie weergaloze doelpunten ,,Ik heb nog steeds last van de naweeën van mijn enkelblessure. Maar toen ik erin mocht, heb ik de pijn verbeten. Ik wilde beslist spelen”, aldus Michielsen die vanwege zijn sterke spel een persoonlijke bewaking kreeg.

Via 23-21 drukte Hellas door naar 25-21. Sterk keeperswerk van Jari Stam en goede acties van cirkelloper Pim van Starrenburg, Ricardo Holman en de snelle Thierry van Zundert vormden het sein voor de ommekeer. In de slotfase toonden Michielsen en Van Bergen en Henegouwen nog eens hun klasse met een aantal fraaie doelpunten.

Doelpunten Hellas: Loek van Bergen en Henegouwen (10), Ubbo Starrenburg (5), Pepijn Michielsen (4), Thierry van Zundert (3), Wessel Coster (2), Ricardo Holman (2), Donny Vink (2), Pim van Starrenburg en Robin Nagtegaal.

Doelpunten BFC: Bijan Houben (12), Rik Elissen (8), Ivo Elissen (4), Aaron Clignet (2) en Thijs Paquay.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (***) : De eerste helft was nog wat slapjes en werd gekenmerkt door nogal wat technische fouten. Opvallend was wel het sterke spel van debutant BFC. Fel en gemotiveerd. Hellas oogde mat en onverschillig. In de tweede helft volgde de ommekeer en ontspon zich een boeiend kijkspel.

Scheidsrechters (***) : Jaap Klompers en Koen Stobbe hadden het sportieve duel prima onder controle. Dit soort wedstrijden kunnen zij inmiddels moeiteloos aan. De beide teams hadden geen problemen met de consequente leiding.

Beste spelers: Bijan Houben (exLions) scoorde bij BFC twaalf keer en dat is al een prestatie op zich. Ook Rik Elissen (terug van Bevo) beschikt over een makkelijk schot. Bij Hellas was Loek van Bergen en Henegouwen met tien treffers lekker op dreef. Keeper Jari Stam was in grootse vorm.