Nieuws

Helle Thomsen stopt als bondscoach Nederlands damesteam

In gezamenlijk overleg is besloten om contract niet te verlengen

Van de Redactie - Helle Thomsen stopt als bondscoach van het Nederlands Damesteam. In gezamenlijk overleg is besloten om het contract niet te verlengen. De Deense coach stopt na drie succesvolle toernooien. Onder haar leiding wonnen de Oranjedames twee keer brons (WK2017 en EK2018) en één keer zilver (EK2016) en groeide het team van een top tien ranking uit tot een vaste waarde in de top drie van de wereld.

“We bedanken Helle voor al haar werk, het bereiken van de top en het winnen van prachtige medailles. We wensen haar veel succes met haar nieuwe plannen in de toekomst”, zegt technisch directeur Paul van Gestel in een persbericht.

De reden dat er gezamenlijk is besloten om de samenwerking niet te verlengen: “De ambities van Helle, die wij ook nastreven, overstijgen de mogelijkheden van het NHV”, legt Van Gestel uit. “Het is geen geldkwestie. Maar haar besluif heeft ook ons verrast. We kunnen niet aan alle randwoorwaarden van de Deense coach voldoen. Ze wil het beste voor de speelsters, laat dat duidelijk zijn,” vertelde Van Gestel op de radio.

“Eigenlijk is het omdat ik te ambitieus en doelgericht ben. Ik wil optimaliseren op alle fronten om grotere doelen te kunnen halen voor het team”, legt Helle Thomsen haar versie uit. Een ding is duidelijk: de nieuwe plannen van Thomsen kosten meer geld. Geld dat niet voorhanden is, omdat sponsors niet massaal toestromen. Of omdat het NHV niet in staat is de successen van de laatste jaren optimaal te ‘vermarkten’.

Thomsen kijkt met trots terug op haar tijd bij het Nederlands team. “Ik ben erg verheugd geweest met mijn baan en trots op wat we samen hebben bereikt. Het is een eer wanneer andere mensen uit de handbalwereld zeggen dat ik er samen met het NHV voor heb gezorgd dat het team nu bij de top drie van de wereld hoort. Dat is een fijn gevoel.”

Bondscoaches en het NHV: al jaren geen goed huwelijk. Sla er de boeken maar op na. Aflopende of eerder verbroken contracten leidden te vaak tot frustraties van de sportieve baas richting de bond. Te vaak ook was geld een probleem, te vaak ook kon het NHV-bestuur de aangewakkerde sportieve ambities ‘plots’ niet meer toezeggen.

Verbroken

Kort voor het EK werd de samenwerking met Olga Assink verbroken. Schimmig allemaal. Henk Groener en Peter Portengen waren ook na zoveel jaar trouwe dienst ‘niet meer in beeld’ en kenden in Helle Thomsen hun opvolgster. Robert Nijdam kreeg ook niet echt die waardering die hij voor zijn werk met de ‘talenten van de toekomst’ leverde en verkaste naar Duitsland. Nog vroeger vertrok Bert Bouwer, aanjager van ‘Meiden met een Missie’.

Aan de mannenkant ‘sneuvelden’ ook toptrainers. Ook niet echt gewaardeerd, zo leek het: Jan Alma, Jan Keckskemethy, Guus Cantelberg, Harrie Weerman (nu delegatieleider bij de mannen), Leszek Krowiecki, Joop Fiege en Martin Vlijm, Gino Smits. Zo maar een paar namen van uitstekende trainers die ongetwijfeld na hun al dan niet succesvolle avonturen met vertegenwoordige teams het NHV nooit meer ten dienste waren.

Verdienste

Het enthousiasme voor handbal is de laatste jaren fors toegenomen in Nederland. Dat is de grote verdienste van het vrouwenteam. Niet direct van het bondsbestuur dat feitelijk wel met heel wat veren pronkt. Tien jaar geleden kreeg de bond het EK 2012 toegewezen maar ‘vergiste’ zich enorm in het budget en gaf het evenement terug aan de EHF. De kosten waren te groot geworden. Een boete van zes ton volgde, maar die werd ‘geschikt’ met ruim twee ton. Na het EK voor junioren in 2011 restte ook een schuld van ruim drie ton. Ook het zo gedroomde WK van 2003 kwam niet naar Nederland bij een bond die zoveel ambities toonde en nog steeds toont. Maar intussen hier en daar flink wat planken misslaat.

Boetes! Het aantal rechtzaken dat tegen het NHV in de laatste jaren is aangespannen, is ook niet te onderschatten. Ontevreden bestuurders, een weggestuurde directeur die tonnen eiste. Nu nog loopt er een procedure van de beheerder die jarenlang de accommodatie ‘Watersley’ in Sittard verhuurde maar niet alles kosten betaald zag. Het NHV schermt met de provincie Limburg. Die op haar beurt houdt de hand op de knip. Allemaal niet echt bevorderlijk voor een beter imago aan de achterkant van het succes. Potentiële sponsors krijgen van dat soort zaken ook lucht. Enkele maanden geleden haakte hoofdsponsor Cocoa from Ghana af. Bij het EK in Frankrijk prijkte de ‘Nederlandse Loterij’ op de voorkant van de shirts. Een nieuwe geldschieter is er nog niet.

Met een vingertje wordt te pas en te onpas richting NOC*NSF gewezen: daar zou meer pecunia vandaan moeten komen, zeker omdat de vrouwen ploeg de zgn. A-status claimt. Maar de regering, met Rutte voorop, zette een streep door alle sportieve plannen van de Sportkoepel, dus viel ook het NHV – weer – buiten de boot. “Financieel kunnen we ons geen enkel risico veroorloven,” opperde voorzitter Tjerk de Lange onlangs in de media. “Te veel bestuurders komen dan buiten de paden. In hun emotie voor hun sport nemen ze te grote risico’s. Als dat financiële debacle er is, zijn we als bestuurder persoonlijk aansprakelijk. En dat willen we bij het NHV niet!”

Wat na Helle?

Niemand weet op dit moment het antwoord. Er zal de komende weken druk overleg worden gevoerd. In december wacht het WK in Japan, nauwelijks acht maanden later de Olympische Spelen. Mogelijk ligt/lag er al een lijstje in de bureaulade van Van Gestel. Een trainer uit eigen land kan zo maar naar voren worden geschoven. Ricardo Clarijs, trainer VOC-dames, was als video-analist actief op het EK. Echter te weinig ervaring, lijkt het. Monique Tijsterman? Doet goed werk in de opleiding van talenten. Clarijs en Tijsterman zijn deels in dienst van de bond, dus er komt dan wat meer rust in de financiële tent Robert Nijdam? Zit lekker in zijn vel bij Leverkusen. Weer een - dure - buitenlandse trainer? Kan ook, met heel wat mitsen en maren.

Merel Freriks, een van de youngsters in Oranje, hoorde het nieuws gisteren in de spelersbus van Bensheim-Auerbach, op weg naar Leverkusen. “Ik heb in die korte tijd heel veel van Helle geleerd,” zegt ze nog een beetje beduusd van het opstappen. “Fijne trainster, die ook heel goed in de groep lag.” De spelersraad zal zeker haar voorkeur aan het NHV doorgeven.  Het is te hopen dat deze mooie generatie handbalsters niet het kind van de rekening gaat  worden.

Ondertussen gaan competitie en Champions League gewoon door.

Deel dit bericht