Nieuws

HENNY REISTAD: MVP EK 2022

HENNY REISTAD: MVP EK 2022

De Noorse Henny Reistad is gekozen tot MVP van het EK dat vandaag de slotdag beleeft met het spelen om de medailles. Om 17:45 uur spelen Frankrijk en Montenegro om het brons, om 20:30 uur de Scandinavische titanenstrijd om het goud tussen regerend kampioen Noorwegen en Denemarken. De finale wordt om 20:30 uur uitgezonden op ZIGGO Sport.

Polman, Van der Heijden en Malestein behoorden op hun posities ook tot de genomineerden, Kelly Dulfer vond een plekje bij de 'beste verdedigsters'

De MVP werd gekozen door een panel, dat de Noorse opbouwspeelster Henny Reistad op basis van haar allround prestaties, waaronder een belangrijke rol in zowel verdediging als aanval. Reistad gaat ook op de slotdag nog voor de titel van topscorer van het EK 2022. Voorafgaand aan de finale staat de teller op 43 goals. Ze is ook een van de koplopers van de assists; 22 stuks. Slechts vier van Reistad's doelpunten waren strafworpen.

Het is Reistads tweede MVP-nominatie nadat ze de prijs al eens ontving tijdens de EHF FINAL4 2021: met Vipers Kristiansand won ze de eerste titel, direct nadat ze ook de prijs voor ‘beste jonge speelster’ voor de EHF Champions League in de wacht sleepte. Ze was ook gekozen tot linker opbouwspeelster in het All Star Team van het WK 2021. Het is de eerste keer dat Reistad deel uitmaakt van het EHF EK All-star Team.

Dat is niet het geval voor Reistad's teamgenoot Stine Oftedal, die voor de derde keer op rij is uitgeroepen tot All-star Team-spelverdeelster op een EK. Aan het einde van het laatste EHF Champions League-seizoen werd Oftedal voor de vierde achtereenvolgende keer uitgeroepen tot beste spelverdeelster.  

De Montenegrijnse rechter hoekspeelsters Jovanka Radicevic, die tijdens het evenement de grens van 200 doelpunten passeerde op het EK, is ook voor de derde keer opgenomen in het All-star Team, nadat ze al in de line-up was verschenen in 2012 en 2020.

Maar de EK- 2022 speelster met de meeste uitverkiezingen in het All Star Team is de Roemeense Christina Neagu: 12 nominaties plus all-time topscorer van het EK bij zowel heren- als damestoernooien. Zij is voor de vierde keer in haar carrière opgenomen in het team, voor het eerst in 2010, daarna in 2014 en 2016. De overige vijf speelsters worden voor het eerst in hun carrière opgenomen in het EK All-star Team.

cover Henny Reistad, MVP van het EK 2022

foto EHF kolektiff

Deel dit bericht