Nieuws

Henny Reistad naar Team Esbjerg

Van de Redactie - Een van de grootste talenten van het internationale dameshandbal, de Noorse Henny Ella Reistad, kiest ervoor om haar komeetachtige carrière na de zomer bij het Deense Team Esbjerg boven andere, financieel sterkere Europese topclubs voort te zetten. De 21-jarige international de Noorse kampioen Vipers Kristiansand tekent voor twee jaar bij de ploeg van Estavana Polman. Vorige week tekende de keepster van de Duitse nationale ploeg, Dinah Eckerle - nu nog als invalster bij Metz - een contract voor twee seizoenen.

“Het is een lang en moeilijk proces geweest, want ik ben blij dat ik in Vipers ben,” vertelt Reistad op de website van de Deense club. “Maar de andere vijf Noorse speelsters zijn erg blij met alles wat er gebeurt binnen de ploeg van Esbjerg. Ook zij hebben allemaal een prima ontwikkeling doorgemaakt. Ik hoop mezelf verder te kunnen ontwikkelen in een goede trainingsomgeving en in een zware competitie,” aldus Reistad aan het begin van haar eerste buitenlandse avontuur.

De speelster uit Oslo debuteerde in november 2018 in het nationale team en maakte al indruk bij het eerste EK, in 2018 in Frankrijk. Op het recente EK in Denemarken bevestigde ze het potentieel dat er in haar als opbouwspeelster steekt met haar dynamiek en explosiviteit. In acht duels scoorde ze 29 keer uit 44 pogingen, waaronder viermaal tegen Nederland in de hoofdronde. Vooral in de kwartfinale tegen Kroatië schitterde ze met zeven doelpunten uit acht pogingen. In 25 interlands tot nu toe scoorde ze 73 keer voor de nieuwe Europees kampioen.

Henny Reistad heeft al een groot aantal prijzen behaald op het Junior WK en EK en in de Noorse competitie voor Stabæk IF en vanaf 2018 met Kristiansand waarmee ze tweemaal  Noors kampioen is. Vorig seizoen was ze onderdeel van de ploeg die brons behaalde op de Final4 in de DELO EHF Champions League en scoorde in dat seizoen 71  Europese treffers. Diezelfde ambities hoopt ze ook terug te vinden bij haar nieuwe Deense ploeg.

Hoofdcoach Jesper Jensen beschouwt het aantrekken van Henny Reistad als een enorme waardering voor het werk dat een aantal jaren in Team Esbjerg is verzet om niet alleen de top in Denemarken te bereiken, maar ook het Europese podium.

Talent

“Door de jaren heen zijn we trots op de manier waarop speelsters zich hebben ontwikkeld in onze omgeving. We zouden hetzelfde willen doen met Henny Reistad. We volgen haar sinds haar debuut in het nationale team en hebben ontdekt dat ze heel snel vaardig is geworden en misschien wel het grootste talent ter wereld is op dit moment. Henny bevat veel van de facetten van het spel, vooral in het een-tegen-een spel. Ze heeft een geweldige lichaamsbouw en is een gevaarlijke schutter van afstand, vanaf de zes alsook vanaf de negen meter. Dan is ze heel explosief. Ze kan op drie posities in de opbouw spelen,” aldus een trotse Jesper Jensen, tevens coach van de nationale Deense ploeg. “Verdedigend is ze inzetbaar op positie 2 of 3. Ook die vaardigheden zijn in de ploeg absoluut een voordeel.”

Lokale bedrijven

Net als bij de Spaanse Nerea Pena heeft de clubleiding een groep van lokale bedrijven benaderd om het mogelijk te maken een contract aan te gaan met Henny Reistad. Voorzitter Bjarne Pedersen is verheugd dat men erin is geslaagd om in korte tijd co-financiering te creëren voor twee spelers uit de wereldtop.

“Namens de club vind ik het ook geweldig dat we in competitie met andere grote clubs zo'n begeerde speelster als Henny Reistad naar de Deense competitie en Team Esbjerg hebben kunnen lokken. We hopen haar te kunnen presenteren aan de bedrijven achter de investering op een speciaal evenement wanneer de corona is vervaagd,” aldus  Bjarne Pedersen.

“Hij beschouwt de huidige speelsters als goede ambassadeurs voor de club in hun pogingen om weer klassespeelsters van buitenaf toe te voegen. Henny Reistad is ook een ambassadeur, voor het Wereld Natuur Fonds met de panda in het logo. Haar grote interesse in het milieu komt overeen met haar komst naar de belangrijkste stad van Denemarken op het gebied van offshore wind. Ze voltooit dit jaar nog haar basisstudies in wiskunde aan de Universiteit van Kristiansand voordat ze naar Esbjerg komt.

Henny Reistad heeft twee oudere broers, Jon Halfdan en Petter, die gespecialiseerd zijn in respectievelijk handbal en langlaufen. Jon woont nu in Londen, waar het moeilijk is om handbal bij te houden, terwijl de oudste grote broer net als zijn ouders in Oslo woont.

Esbjerg heeft inmiddels Sonja Frey en Nerea Pena op de spelverdelerspositie onder contract. De Spaanse Pena heeft slechts een contract tot aan de zomer van dit jaar. Bij Esbjerg staan op dit moment vijf Noorse speelsters onder contract:  Frafjord, Ingstad, Solberg-Isaksson, Jacobsen en Breistol. Ook Estavana Polman hoopt nog voor de zomer – met het oog op de Olympische Spelen met Oranje – aan te sluiten bij Esbjerg, een van de drie koplopers in de Deense competitie naast Odense en Viborg.  

cover Arena in Esbjerg

foto archief HSP / club

Deel dit bericht