Nieuws

Het succes van Jong Oranje…

Vanavond EK finale tegen Hongarije

Door Tommes Krullaars - Voor sommigen zijn de successen van Jong Oranje een verrassing, anderen zagen dit wel aankomen. Het wordt ook wel de tussenlichting genoemd. Afdelingselecties waren net afgeschaft door het NHV en RTC’s bestonden nog niet. Deze meisjes zochten zelf hun weg om extra te trainen, bij hun club of op de diverse net opgerichte handbalscholen.

Kirsten Theron

Vanavond om 17:30 staan de meiden in een uitverkochte Audi Arena (5500 toeschouwers) om de finale te spelen van het Europees kampioenschap. Ter illustratie van hun sterke ontwikkeling van de afgelopen jaren: twee jaar geleden werd dit team 10e bij de Europese kampioenschappen onder 17 in Michalovce.

Basis

Ooit was er een ander vertegenwoordigend jeugdteam dat in de finale van een Europees kampioenschap terecht kwam. In 2011 werd het EK gespeeld in Nederland en het team met met Estavana Polman, Lois Abbingh, Martine Smeets, Tess Wester, Angela Malestein en Lynn Knippenborg en succescoach Monique Tijsterman verloor de finale in Rotterdam toen van het sterke Denemarken. Velen zeggen dat hier de basis is gelegd voor de latere successen van Oranje.

Een groot deel van de huidige selectie speelt al bij het succesvolle VOC. Zoë Sprengers, Nikita van der Vliet, Marit Huiberts en Britt van der Baan zijn zelfs op jonge leeftijd bepalende spelers bij de landskampioen. Zola Amsen, Pien van der Geest, Kirsten Theron en Isa Ternede zullen dit jaar ook zeker belangrijke speelsters gaan worden bij VOC. De kleine, jonge Roos Daleman (pas 16 jaar) zal dit seizoen de overstap maken van Dalfsen naar VOC. Ook zij speelde vorig jaar op 15-jarige leeftijd haar wedstrijden in de eredivisie. VOC lijkt hiermee voor volgend jaar weer een kampioenswaardig team te hebben.

Belangrijk

Het is sowieso een groep meisjes die allemaal op jonge leeftijd zijn aangehaakt bij een eerste team om daar snel belangrijk te zijn. Er is in Nederland soms kritiek op het feit dat meisjes te jong in de eredivisie spelen en zo op te jonge leeftijd naar het buitenland gaan, maar het lijkt ook de basis te zijn voor succes van deze lichting.

Larissa Nüsser speelde haar eerste minuten bij het eerste van Venlo op 14-jarige leeftijd en stapte op als vijftien jarige over naar Dalfsen waar ze menig finalewedstrijd belangrijk was voor die ploeg. Vorig jaar (op haar 18e) maakte de Limburgse de overstap naar het grote Kopenhagen waar ze inmiddels haar eerste minuten in de Champions League heeft gemaakt.

Nyala Krullaars (17 jaar) stapte ook op haar 15e naar Dalfsen over, nadat ze twee jaar eerder als C-jeugd-speelster samen met het eerste team van Gemini de promotie naar de eerste  divisie bewerkstelligde. Nyala volgt ook nu het pad van Larissa en zal volgend jaar ook bij Kopenhagen aanhaken.

Drijvende kracht

Ook linkerhoek Sarah Dekker speelde op zeer jonge leeftijd bij SEW in het eerste team en was dit jaar op de rechteropbouw de drijvende kracht van het net niet gedegradeerde team van Alex Curescu. Volgend jaar zal zij de stap maken naar de Bundesliga om bij Bensheim haar volgende stap in haar ontwikkeling te maken.

De lange Floor Tutert sloot bij Kwiek Raalte al vroeg aan om de basis te vormen voor het vernieuwde, jonge Kwiek dat volgend jaar wederom zal gaan strijden voor promotie naar de eredivisie. Dit jaar waren ze lang in de race, maar ging de plek uiteindelijk naar het Noord-Hollandse Volendam.

Danique Trooster

Dit jaar zijn, naast Danique Trooster, ook de keepsters Lisanne Schutrups en Marit Huiberts aangesloten. Marit keepte afgelopen jaar bij de landskampioen, nadat zij bij Foreholte al op jonge leeftijd bij het eerste damesteam aansloot. Larissa is de keepster bij E&O dat na de degradatie vorig jaar weer is gaan bouwen aan een jong team. Danique keept bij DSVD al de afgelopen twee jaar in het eerste team.

Bij DSVD speelt ook Marit Winkels, deze verdedigende specialist die dit toernooi menig linkeropbouwer van de tegenpartij het leven zuur maakt, maakte drie jaar geleden haar doorbraak als jonge speelster maar heeft door een ongelukkige zware knieblessure anderhalf jaar hard moeten werken om weer terug te komen op haar oude niveau. Zij gaat dit jaar extra trainingsuren maken op Papendal om zich verder te ontwikkelen.

Nikita van Vliet (19), Zoë Sprengers (19) en Sarah Dekker (18) hebben zelfs al mogen ruiken aan het Nederlands A-team. Larissa Nüsser (19) sluit hier al meer dan een jaar aan.

Zoë Sprengers

Bijzondere trivia om mee af te sluiten: Zoë Sprengers, Britt van der Baan en Nyala Krullaars maakten ook deel uit van het succesvolle U17 Beach team dat als enig Nederlands team ooit Europees kampioen werd in juli 2016.

De finale tegen Hongarije is via livestream te volgen op http://www.ehftv.com

                                                    

 

cover Nyala Krullaars in actie tegen Noorwegen

foto EHF

Deel dit bericht