Nieuws

Het Oranjeverhaal bij de mannen blijft een terugkerend verhaal

Acht jaar was Joop Fiege bondscoach. De eerste vier jaar van Jong Oranje en de laatste vier jaar van de Nationale A ploeg. In deze periode heeft Fiege intensief samengewerkt met Gino Smits die echter het afgelopen jaar al de pijp aan Maarten gaf nadat hij niet op een lijn zat met de toenmalige technisch directeur Sjors Rottger. Smits, een van de succesvolste jeugdbondscoaches van Nederland vond het toen genoeg geweest om altijd maar weer te moeten vechten voor zijn positie.

Fiege begreep destijds de stap wel van Smits, die naast bondscoach bij Jong Oranje ook assistent was bij de Nationale A ploeg, maar de  bondscoach zelf wilde nog niet capituleren. Fiege was toen nog de menig toegedaan dat hij nog altijd van binnenuit zaken kon beïnvloeden. Daarnaast waren Fiege en Smits beide in 2015 aangesteld op basis van de door hun gedeelde visie die zij voor het herenhandbal hadden geschreven. Daar heeft men de afgelopen twee jaar fors op ingezet en in geïnvesteerd en niet zonder succes.

De nationale ploeg heeft de afgelopen jaren weer een gezicht,  ja een smoel gekregen in Europa. Door de successen die men heeft behaald tegen sterke landen die tot de top van de wereld gerekend mogen worden, werd  het Nederlands team, dat een mix is van gelouterde en gearriveerde spelers en jonge toptalenten die inmiddels bijna allemaal al in het buitenland onderdak hebben gevonden,  de afgelopen jaren weer serieus genomen.

Aansprekende resultaten tegen landen als Qatar, Rusland, Kroatië, Wit Rusland, Argentinië Polen en Zwitserland waren een uitvloeisel van de door Fiege en Smit ingezette  koers.

Wat hieraan vooraf ging waren drie deelnames aan het U21 wereldkampioenschap in 2009 2013 en 2015, met 2013 als absoluut hoogtepunt in Bosnië met een vijfde plaats. Maar ook de eerste deelname ooit aan het aan het EK U20  eindtoernooi in 2016 in Denemarken mag op het conto komen te staan van het werk van beide inmiddels ex-bondscoaches. Maar ook de start van de handbalacademie in september 2012 met steun van de provincie Limburg was een lang gekoesterde wens die een flinke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van een groep jonge handballers waarvan er een aantal inmiddels ook al caps achter hun naam hebben staan met de Nationale A-ploeg.

Oranje U21 2013

Na het sluiten van de handbalacademie, het opstappen van Gino Smits is ondanks alle positieve resultaten nu ook Joop Fiege geknakt. “Het is een mooie job waarbij je veel mooie kansen ziet en waarin de spelers ook zijn gaan geloven”. Hij noemde het een repeterend verhaal en “uiteindelijk ben je murw gebeukt” aldus Fiege . Wat hem met name werd aangewreven door Paul van Gestel, en wat hard aankwam bij Fiege, was dat hij een zwalkend beleid voerde rond de samenstelling van zijn selectie en dan met name rond Fabian van Olphen en de andere oudere spelers. Dat verwijt was uiteindelijk een brug te ver.

Daarnaast was er ook nog het 4-landen-toernooi dat in eigen land georganiseerd zou worden in april 2018. Hiervoor waren afspraken gemaakt welke een maand na de eerste gesprekken vervolgd zou worden. Echter er werd tot op dit moment nog steeds geen afspraak gemaakt, en volgens Fiege: “Dan wordt je niet serieus genomen”.

Daarmee is alles wat Harrie Weerman in gang heeft gezet en waar Joop Fiege en Gino Smits met goedkeuring van het NHV verder op  geborduurd hebben en waar zij hun eigen draai aan hebben gegeven, langzaam maar zeker ook weer terug bij af.

Dat is niet de eerste keer. In 2003 werden in een streep acht oudere handballers uit Oranje weggestreept nadat Oranje een half jaar eerder de play-offs voor het EK nog had gespeeld. Nooit eerde was het Oranje team zo dicht bij een EK toernooi.

 In juni 2011 werd de Oranje generatie die in 2002 de plaats in Oranje over had genomen verrast met het feit dat de bond het Nederland team niet voor het WK had ingeschreven. Op de dag dat Oranje de belangrijke EK kwalificatiewedstrijd moest spelen hebben de belangrijkste spelers de hele middag met het NHV overlegd gevoerd wat er toe leidde dat men zich niet kon voorbereiden op de wedstrijd tegen Noorwegen. Hoewel de uitkomst was dat Oranje wel aan het WK kwalificatietoernooi mocht deelnemen maar dat de faciliteiten minimaal zouden zijn kwam kort daarna de uittocht van spelers bij het Nederlands team opgang.

Oranje 2002

Hoe nu verder?

Op verzoek van het NHV zal de spelersraad nu een voorstel doen voor kandidaat-bondscoaches en dit zal door het NHV meegenomen worden in hun overwegingen.

De spelers zijn erg geschokt door het plotselinge vertrek van Fiege en betreuren de gang van zaken zeer. Zij zien hun trainer van het toneel verdwijnen, daar waar zij met hem samen resultaten wilden gaan boeken bij de kwalificatie voor het WK 2019 en EK 2020. 

Deel dit bericht