Handbalshop
Heulse handballers komen kwaliteit tekort tegen Tongeren en spelen een verloren seizoen

Heulse handballers komen kwaliteit tekort tegen Tongeren en spelen een verloren seizoen

05 november 2018, 12:29 uur

Quintus hoort niet thuis in de BENE-League

AD SPORT / Peter Lotman- Na de ontluisterende 33-19 nederlaag tegen Tongeren doemde opnieuw de vraag op wat de handballers van Wematrans Quintus te zoeken hebben in de BENE-League. Coach Curescu: “Ik weet niet hoe we uit dit dal moeten komen.”

Een sporter leert evenveel van zijn mislukkingen als van zijn successen. Het is een adagium in de sport, dat voor de spelers van Quintus actueel is. Na zeven partijen in de grensoverschrijdende competitie staat de Westlandse club puntloos onderaan. Dat is op zich geen schande, maar na de wanvertoning in Tongeren moeten de Westlandse spelers zich afvragen of ze dit seizoen serieus van plan zijn op het hoogste niveau actief te blijven. Vijf adviezen.

Passie

De voorgaande twee seizoenen verloor Quintus ook veel wedstrijden. Toch spatte er steeds  beleving en strijdlust vanaf. Er werd met elkaar gebikkeld, de inzet was formidabel en als het  tegenzat, pepten de spelers elkaar op om zich over het dode punt te knokken. Dat alles kan niet in een paar maanden verdwenen zijn. Haal die passie terug. Opbouwer Marc de Vreede: “We moeten ons herpakken. Terug naar de periode dat we een hecht team vormden. Dat we voor elkaar door het vuur gingen. Nu was het lusteloos.”

Bernie Vermeer namens Quintus in actie tegen Tongeren        foto Patrick Dolkens

Samenhang

De afspraken moeten beter. Vooral aanvallend ging tegen Tongeren alles mis. De combinaties waren rommelig en zonder vooropgezet doel. Een speler begon aan een actie zonder te weten wat de volgende stap zou zijn. Daardoor ontstond er schrikbarend veel balverlies, waarvan de thuisclub gretig gebruik maakte. Doelman Imre Obbens: “Daardoor kregen we achter elkaar snelle tegenaanvallen om onze oren. De verdediging stond in het begin wel goed, maar er was door die aanvallende fouten geen houden aan.”

Communicatie

Quintus heeft een aantal nieuwe spelers. Die hebben ontegenzeggelijk kwaliteit. De onderlinge communicatie is echter onvoldoende. Zowel in de aanval als de verdediging begrijpen ze elkaar niet. Het gevolg is, dat er verwijtend naar elkaar gekeken wordt als er een tegenstander ongehinderd door de Westlandse defensie breekt. Ard Vollebregt, die hoofdzakelijk verdedigde: “Om moedeloos van te worden. Vorig jaar waren we goed op elkaar ingespeeld. Toen konden we elkaar ondersteunen, maar dit keer waren het eilandjes.”

Schotkracht

De Heulse formatie begon prima met een 1-4 en 4-7 voorsprong na tien minuten. Daarna lukte het tot de vijfde minuut na rust niet meer te scoren. Dat betekende 25 minuten geen doelpunt maken. Dan kan je op dit niveau niet mee is de simpele conclusie. Er waren genoeg kansen, maar die werden knullig verprutst. Al moet gezegd, dat Nick de Knegt bij de Belgen een prima partij keepte. “Maar het waren niet echt gevaarlijke schoten. Ik kon makkelijk anticiperen. Er zat weinig overtuiging achter”, gaf de Zoetermeerder toe. Zijn team denderde door van 4-7 naar de 16-7 ruststand. Over en uit.

Kwaliteit

Misschien is de conclusie eenvoudig en beschikt Quintus gewoon over te weinig kwaliteit voor de BENE-League. Met het huidige materiaal is daar niet veel aan te veranderen. Coach Jos Klepke: “Alleen  als we in de winterstop een blik buitenlanders opentrekken. Daar is geen geld voor, dus we moeten het met deze groep doen. Dat wordt een gigantische klus.” Aanwinst Niels de Jong hield de moed erin: “We moeten onszelf niet de put in praten. Ik geloof er nog steeds in dat het beter wordt en dat we punten gaan pakken.”

Doelpunten Quintus: Niels de Jong (6), Bernie Vermeer (3), Ard Vollebregt (2), Marc de Vreede (2), Chris de Bakker (2), Tom de Bruin, Rick van Ravesteijn, Thijs van den Driest en Dean van Haeren.      

Doelpunten Tongeren: Yannick Glorieux (6), Nick de Kuyper (6), Glenn Gevers (5), Julien Devisch (4), Eligio Pepels (4), Joris Gillé (3), Damir Mataga (2), Nicolas Danse (2) en Ilyas d’Hanis.

Wedstrijdrapport

Amusementswaarde(**): Het was een wedstrijd van niks. Quintus handbalde beroerd. Tongeren liet bij vlagen aardige combinaties zien, maar was ook niet van topniveau. Weinig toeschouwers in de grote hal en dus nauwelijks sfeer ondanks de enthousiast en luid schreeuwende speaker en de cheerleaders.

Scheidsrechters(**): Jaap Klompers en Koen Stobbe floten opnieuw geen gelukkige wedstrijd. Veel kritiek van spelers, coaches en toeschouwers. Daar hoef je je niet altijd wat van aan te trekken, maar het geeft wel te denken. Goed bedoelde tip voor de scheidsrechterscommissie: geef die jongens (want dat zijn het) extra begeleiding. Vraag Peter Bol, Ed van Eck of een andere voormalige toparbiter het tweetal wekelijks van adviezen te voorzien. Het ontbreekt aan ervaring, overwicht, en uitstraling. Dat komt nog wel met het verstrijken van de jaren, maar dan is het misschien te laat.

Beste spelers: Nick de Knegt (vorig seizoen nog Quintus) keepte een uitstekende eerste helft na een stroef beginnetje. Yannick Glorieux was een trefzekere penaltykiller. Nick de Kuyper en Glenn Gevers liet een paar mooie treffers zien. Bij Quintus zijn we snel uitgepraat: niemand maakte indruk.   

Laatste update: 05 november 2018, 12:36 uur
Personeelsadvertentie Handbalstartpunt
Handbal-direct